Να πως το τσιγάρο επηρεάζει τη σκέψη σου - AllYou.gr

Search

Να πως το τσιγάρο επηρεάζει τη σκέψη σου

Ισραηλινή μελέτη δίνει έναν ακόμη σοβαρό λόγο για να το κόψεις.

> ΕΓΩ ::
16 Νοεμβρίου 2016

Οι φίλοι, ο καλό σου ή ακόμα και η μαμά σου σου λένε –μεταξύ αστείου και σοβαρού- ότι είσαι ανόητη που δεν κόβεις το τσιγάρο. Και από ότι μάλλον φαίνεται έχουν δίκιο. Και μπορεί να νιώθεις ανήμπορη να πάρεις την έξυπνη απόφαση να το σταματήσεις, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν: οι καπνιστές έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τους μη καπνιστές.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 20.211 στρατιωτών στο Ιατρικό Κέντρο Σήμπα του Τελ Χάσομερ στο Ισραήλ, οι νεαροί άνδρες που κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα κάθε μέρα είχαν σκορ νοημοσύνης τουλάχιστον 7,5 μονάδες χαμηλότερο από αυτούς που δεν κάπνιζαν. Μάλιστα, αυτή η σημαντική διαφορά στο IQ μεταξύ καπνιστών και μη, ήταν ανεξάρτητη από την κοινωνικοοικονομική κατάστασης και τη μόρφωση των συμμετεχόντων τους.

Ακόμα περισσότερο: φαίνεται ότι ούτε το «ελεγχόμενο» κάπνισμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως έξυπνη κίνηση: στην ίδια έρευνα, ο μέσος δείκτης νοημοσύνης για τους μη καπνιστές φαίνεται να είναι στις 101 μονάδες, αλλά «πέφτει» στις 98 για εκείνους που καπνίζουν έστω 1-5 τσιγάρα την ημέρα.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!