Skip to main content

SINGLES

Πότε το να επιμένεις είναι λάθος τακτική

Μπορεί ο επιμένων να νικά, αλλά... όχι πάντα. Αυτό υποστηρίζουν αμερικανοί ειδικοί.


Φύλλις Νικολάου

Η σχέση σου έχει βαλτώσει αλλά δε θέλεις να χωρίσεις γιατί είστε χρόνια μαζί; Το αφεντικό σου σε έχει εδώ και μια πενταετία στο... περίμενε για εκείνη την προαγωγή που θέλεις; Ήρθε η ώρα να βάλεις τέλος. Γιατί; Πολύ απλά γιατί η επίμονη παραμονή σε αδιέξοδες καταστάσεις φαίνεται πώς έχουν σοβαρό ψυχικό κόστος.

Η πλειοψηφία των ατόμων δεν γνωρίζει πότε είναι η ώρα για να αποχωρίσει από μία δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση (π.χ. από μία σχέση ή μία δουλειά που δεν είναι ικανοποιητική). Η «πλάνη του χαμένου κόστους» («πλάνη του Κόνκορντ») είναι ένα από τα πιο συνήθη ψυχολογικά φαινόμενα. Το να επιμένεις πεισματικά να παραμένεις σε δουλειές που δεν σε ικανοποιούν, σε σχέσεις οι οποίες δεν πρόκειται να αλλάξουν και, κατά συνέπεια, δεν έχουν μέλλον δεν συμβάλλει καθόλου στην προσωπική ανάπτυξη και ευεξία σου.

«Σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα ότι ο χρόνος, οι προσπάθειες και τα συναισθήματα του πάνε χαμένα. Έτσι, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η παραμονή σου σε καταστάσεις που δεν σε ικανοποιούν και σε κάνουν δυστυχισμένη ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, δεν συμβάλλει στην προσωπική ευτυχία», σημειώνει ο Δρ. Hal Arkes καθηγητής Ψυχολογίας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αντίδοτο κατά της εν λόγω πλάνης: αρκεί να προσπαθήσεις να αποσυνδεθείς συναισθηματικά από τις καταστάσεις εκείνες που σε ταλαιπωρούν και να αποφασίσεις με βάση τη λογική. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς αντιμέτωπη με ένα τέτοιο δίλημμα, σκέψου τι θα συμβούλευες μία φίλη σου αν βρισκόταν στην αντίστοιχη κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα