Τι μας έμαθε η αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς; - AllYou.gr

Search

Τι μας έμαθε η αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς;

5 διαδεδομένες πλάνες για την κατάθλιψη.

> ΕΓΩ ::
01 Οκτωβρίου 2014

Η πρόσφατη αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς έχει φέρει τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της επικαιρότητας το ζήτημα της κατάθλιψης. Επιτέλους, έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται οι μύθοι γύρω που από τη νόσο, που μέχρι τώρα αποθάρρυναν ακόμη και τους ίδιους τους ασθενείς από το να αναζητήσουν βοήθεια. Ακολουθούν πέντε από τους πιο διαδεδομένους.

1. "Η κατάθλιψη είναι το ίδιο πράγμα με τη θλίψη": Παρόλο που η θλίψη μπορεί να αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, δεν είναι ταυτόσημη. Η θλίψη προκαλείται από τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις μας και είναι προσωρινή. Η κατάθλιψη, από την άλλη, είναι μια χρόνια κατάσταση. Μερικά ακόμη συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι το αίσθημα κενού, η απάθεια και το άγχος, σε τέτοιο βαθμό που γίνονται ανυπόφορα για τους ασθενείς και δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν στην καθημερινή ζωή τους.

2. "Η κατάθλιψη είναι ένδειξη ψυχικής αδυναμίας": Όπως κάποιος δεν επιλέγει, για παράδειγμα, να νοσήσει από διαβήτη, ανάλογα δεν είναι και επιλογή του να πάθει κατάθλιψη. Οι πάσχοντες όχι απλώς δεν είναι ψυχικά αδύναμοι, αλλά αντιθέτως καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ασθένειάς τους με κουράγιο.

3. "Η κατάθλιψη προκαλείται από τραυματικές εμπειρίες": Συγκεκριμένα γεγονότα, όπως ένας χωρισμός ή ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου, όντως μπορεί να πυροδοτήσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Όμως για να διαγνωστεί μια κατάσταση ως κατάθλιψη πρέπει να συνυπάρχουν διάφοροι παράγοντες, για παράδειγμα τα συμπτώματα να επιμένουν για πάνω από δύο συνεχείς εβδομάδες.

4. "Η κατάθλιψη δεν είναι αληθινή ασθένεια": Παρόλο που τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή και που η θεραπεία διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο, σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, διαταραχές στους νευροδιαβιβαστές και την ορμονική ισορροπία του εγκεφάλου τους. Η κατάθλιψη, όπως πολλές άλλες νόσοι, επηρεάζει τον ασθενή σε διάφορα επίπεδα, σωματικά και ψυχικά.

5. "Με ένα χαπάκι θα σου λυθεί το πρόβλημα": Η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά αποτελεί όντως μια από τις ενδεδειγμένες θεραπείες. Όμως πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ακολουθούν ένα συνδυασμό από μεθόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με ψυχοθεραπεία. Άλλωστε, αν περιοριστείς αποκλειστικά στα φάρμακα, θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή για μερικές εβδομάδες προτού δεις αποτέλεσμα. Επιπλέον, δεν υπάρχει μία φαρμακευτική αγωγή για όλους τους ασθενείς, αλλά εξατομικεύεται ανά περίπτωση.

Photo: © Rudolf Vicek

 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

Ακόμη ένας πολύ καλός λόγος να σκάσεις ένα χαμόγελο

Αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι το γέλιο σου δεν συνδέεται μόνο με το ταμπεραμέντο σου.
DO IT YOURSELF

3 ενδυματολογικές φόρμουλες για κάθε εορταστικό πάρτυ

Προγραμμάτισε από τώρα την εορταστική σου γκαρνταρόμπα για πάντα επιτυχημένες εμφανίσεις!
BEAUTY TIPS

Τα απαραίτητα προϊόντα μακιγιάζ για την εορταστική περίοδο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, εσύ ακόμη να προετοιμαστείς;
ΕΓΩ

Το τρικ για να τελειώνεις τις δουλειές σου γρηγορότερα

Να πως θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα.
STREET STYLE

Αυτά είναι τελικά τα πιο άνετα ρούχα όταν ταξιδεύεις

Ταξιδεύεις; Σου υποσχόμαστε ότι με αυτά τα ρούχα θα είσαι άνετη και στιλάτη, σε όλο το ταξίδι!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Το μόνο προϊόν που θα χρειαστείς για ένα φυσικό μακιγιάζ

Αυτό το προϊόν μακιγιάζ έχει διπλή χρήση και συμφέρει!