Skip to main content

SINGLES

Αλλάζει ο άνθρωπος; Η επιστήμη, έχει την απάντηση

Το αιώνιο ερώτημα σχετικά με το αν μπορεί κάποιος να γίνει διαφορετικός, το δίνει μια νέα έρευνα.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Ώρες επί ωρών κουβέντας γίνονται καθημερινά, όπου υπάρχει άνθρωπος, σχετικά με το αν μπορεί κάποιος να αλλάξει προσωπικότητα. Κάποιοι απαντούν θετικά σε αυτό το ερώτημα, άλλοι δεν το πιστεύουν με τίποτα και φυσικά κάποιοι είναι λίγο πιο μετριπαθείς. Ποιοι έχουν δίκιο; 

Η επιστήμη παίρνει το μέρος των πρώτων. Εκείνων, δηλαδή, που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει. Και μιλούν με στοιχεία καθώς πραγματοποίησαν σχετική μετα-έρευνα. Συγκέντρωσαν στοιχεία από 207 έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, για να διαπιστώσουν τις αλλαγές στην προσωπικότητα των ανθρώπων που έκαναν κάποια ψυχοθεραπεία. Τι διαπίστωσαν; Ότι οι 5 τύποι προσωπικότητας, μπορούν να αλλάξουν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που δε ξέρεις το λεγόμενο big five, πρόκειται για την εξωστρέφεια, τη νεύρωση, την ευσυνηδησία, την τερπνότητα και το άνοιγμα προς νέες εμπειρίες.

Το γνώρισμα που φάνηκε πιο εύκολο να αλλάξει, ήταν η συναισθηματική σταθερότητα, που έχει άμεση σχέση με τη νεύρωση. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι λιγότερο νευρωτικοί όσο μεγαλώνουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Brent Roberts Ph.D. Ωστόσο, δε χρειάζεται να περιμένουμε να γεράσουμε. Η ψυχοθεραπεία φαίνεται να έχει άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα. Σχεδόν το μισό του μεγέθους της αλλαγής που αναμένεται σε πολλά χρόνια, επιτυγχάνεται όταν κάποιος βλέπει ψυχοθεραπευτή.

Η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα, λοιπόν, φαίνεται θετική. Ωστόσο, ο Roberts τονίζει ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο κρατάνε οι αλλαγές και ποιες θεραπείες είναι αυτές που φέρνουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ