Skip to main content

SINGLES

Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατή

Πώς ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου.



Έχεις ζήσει κάποια τραυματική εμπειρία που σε σημάδεψε;

Ήσουν παρούσα σε ένα καταστροφικό γεγονός, όπως ένα ατύχημα ή μία πράξη βίας;

Η επίδραση αυτού του γεγονότος σίγουρα σου άλλαξε τη ζωή, έρευνες όμως λένε ότι περίπου 2 στους 3 που βίωσαν ένα τραυματικό γεγονός παρατηρούν προσωπική βελτίωση ως αποτέλεσμα του τραύματος.

Πολλοί άνθρωποι που έζησαν μια τέτοια εμπειρία δηλώνουν (μετά από κάποιο διάστημα και αφού βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες του τραυματικού γεγονότος) περισσότερο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι, ενώ περιγράφουν τις ανθρώπινες σχέσεις τους ως περισσότερο υγιείς και ειλικρινείς και τη ζωή τους ολοκληρωμένη.

Αυτή η θετική αλλαγή αποκαλείται μετατραυματική ανάπτυξη (post-traumatic growth) και υπάρχουν 5 τομείς που ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να τους βελτιώσει βελτιώνοντας παράλληλα τη ζωή σου.

Πώς μία άσχημη εμπειρία μπορεί να σε κάνει καλύτερη και πιο ανθεκτική;

1. Θα εκτιμήσεις ουσιαστικά τη ζωή σου. Μια τραυματική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως μία υπενθύμιση της αξίας που έχει η ζωή και πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που διαθέτεις για εκείνα που είναι σημαντικά για εσένα. Αν έχεις επιβιώσει από μια δύσκολη εμπειρία θα αρχίσεις να εκτιμάς περισσότερο όλα εκείνα τα μικρά καθημερινά που πριν θεωρούσες δεδομένα, όπως μια βόλτα με τους αγαπημένους σου, ένα άρωμα ή μια ηλιόλουστη μέρα, τις στιγμές με το παιδί σου. 
 

2. Θα αποκτήσεις ψυχική ανθεκτικότητα. Αντιμετώπισες ένα τραύμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είσαι πολύ δυνατότερη ψυχικά από όσο φανταζόσουν. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να οικοδομήσεις μια ψυχική ανθεκτικότητα που πριν δεν γνώριζες ότι διέθετες. Και κοιτώντας στο μέλλον η εμπειρία αυτή σου έμαθε ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις με επιτυχία και όσα δύσκολα πρόκειται να έρθουν.
 

3. Θα έχεις καλύτερες σχέσεις. Οι σχέσεις σου με τους κοντινούς σου ανθρώπους θα αλλάξουν μετά από μία δύσκολη εμπειρία. Με κάποιους θα απομακρυνθείς, αλλά με κάποιους άλλους θα ενδυναμώσεις τη σχέση σου. Οι άνθρωποι που σε στήριξαν θα γίνουν σημαντικότεροι για εσένα, υπενθυμίζοντάς σου την αξία της ανθρώπινης επαφής. Σκέψου πόσο θα αλλάξει ένας από τους μεγαλύτερους ανθρώπινους φόβους, εκείνος της μοναξιάς, όταν συνειδητοποιήσεις πόσο σε στήριξαν οι δικοί σου άνθρωποι.
 

4. Θα αναγνωρίζεις νέες προοπτικές. Μια τραυματική εμπειρία θα σε κάνει να δεις αλλιώς τη ζωή. Άρα θα αλλάξει η οπτική με την οποία σκέφτεσαι και θα αυξηθούν οι προοπτικές που θα παρατηρείς γύρω σου. Θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να βάλεις υψηλότερους στόχους, αφού θα γνωρίζεις για πόσα είσαι ικανή, και να διακρίνεις ευκολότερα τη θετική επίδραση στις επιλογές σου.
 

5. Θα βιώσεις μία βαθιά εσωτερική αλλαγή. Ένα γεγονός που σου έχει αλλάξει τη ζωή, έχει επιδράσει σημαντικά και στον τρόπο που την αντιλαμβάνεσαι μετά από αυτό. Οι αξίες και οι αντιλήψεις αλλάζουν προτεραιότητα. Η πίστη στον εαυτό σου θα έχει ενισχυθεί και οι εσωτερικές αναζητήσεις (φιλοσοφικές, θεολογικές κ.λπ.) αποκτούν διαφορετικό νόημα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλου αυτού; Άλλαξες, και αυτό μπορεί όχι μόνο να σε προστατεύσει από μελλοντικά τραύματα, αλλά και να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο!

 

*Ευχαριστούμε τον ψυχολόγο Πάτροκλο Παπαδάκη,

www.psychologos-papadakis.gr

Διαβάστε επίσης

SINGLES

«Ταμπέλες» και δεδομένα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να σας καθορίζουν

Το ποιος είστε δεν έχει να κάνει με νούμερα, ιδιότητες ή επιτεύγματα

SINGLES

7 βασικές συμβουλές ώστε το dating να οδηγήσει σε σχέση

Το να μπεις σε μια σχέση δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανότητας.

SINGLES

11 διακριτικά σημάδια ότι είστε πιο θυμωμένοι από όσο νομίζετε

Πώς να καταλάβετε ότι ο θυμός σας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι αντέχετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;