Skip to main content

SINGLES

8 τρόποι για να φτάσεις στην ενηλικίωση

Υπάρχουν δεξιότητες που μπορείς να μάθεις και να αναπτύξεις μέσω εξάσκησης, ώστε να ωριμάσεις συναισθηματικά.



Είναι ωραίο να μην χάνεις το παιδί μέσα σου όσα χρόνια κι αν περνάνε. Είναι επίσης θεμιτό κάποια στιγμή να το πάρεις απόφαση ότι πρέπει να ενηλικιωθείς.

Τι σημαίνει αυτό; Να γίνεις ανεξάρτητη από τους γονείς σου; Να πάρεις επιτέλους το πτυχίο σου; Να βγάζεις τα δικά σου χρήματα; Ή μήπως η ενηλικίωση σημαίνει όλα αυτά μαζί και κάτι παραπάνω;

Σίγουρα όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά βήματα για τη ζωή σου, όμως υπάρχουν δεξιότητες που μπορείς να μάθεις και να αναπτύξεις μέσω εξάσκησης, ώστε να ωριμάσεις συναισθηματικά.

Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης μας εξηγεί ποιες είναι αυτές οι 8 δεξιότητες:

1. Αναγνώρισε και έλεγξε τα συναισθήματά σου: Η δεξιότητα να αναγνωρίζεις εκείνο που πραγματικά αισθάνεσαι και να μπορείς να το εκφράσεις σωστά θα σε βοηθήσει να ελέγχεις τις αντιδράσεις σου όταν νιώθεις συναισθήματα που σε εμποδίζουν να λειτουργήσεις στην καθημερινότητά σου, όπως θυμό και άγχος. Έρευνες συσχετίζουν τις ακραίες αντιδράσεις που τα συναισθήματα αυτά προκαλούν με δυσάρεστες και πιεστικές καταστάσεις, όπως απόλυση, διαζύγιο κ.λπ. και οι άνθρωποι που τις βιώνουν δηλώνουν συχνότερα δυστυχισμένοι. Τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες και του θυμού χρησιμοποιούνται τόσο στην ψυχοθεραπεία, όσο και σε ασκήσεις διαλογισμού και συγκέντρωσης π.χ. στη γιόγκα, στο θέατρο κ.ά. και θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις τις σκέψεις και τις αντιδράσεις σου.

2. Αντιμετώπισε την επιθετικότητα των άλλων και υπερασπίσου τον εαυτό σου: Μπορεί εσύ να μάθεις να ελέγχεις τα συναισθημάτά σου και αυτό να σε κάνει πιο ήρεμη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα το κάνουν κι οι άλλοι. Θα πρέπει, λοιπόν, να μπορείς να αντιμετωπίζεις τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων, χωρίς να χάνεις τη δική σου ψυχραιμία και χωρίς να δείχνεις ανοχή. Αντιθέτως, θα εκφράζεις τις ανάγκες σου και θα υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Θα συγκρουστείς (όχι να καυγαδίσεις χωρίς νόημα) με τους άλλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τους δυσαρεστήσεις. Η ανάπτυξη της δεξιότητας της διεκδικητικής συμπεριφοράς θα σε βοηθήσει να το πετύχεις.

3. Ανάλαβε την ευθύνη του εαυτού σου: Παραδέξου τα λάθη σου και τις συνέπειες που αυτά έφεραν σε σένα και τους άλλους. Ομολόγησέ τα στον εαυτό σου και στους γύρω σου και ζήτα συγγνώμη για το δικό σου μερίδιο ευθύνης. Δεν φταίνε μόνον οι άλλοι, ούτε βέβαια και μόνον εσύ για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου. Είναι ανθρώπινο να κάνεις λάθη και δεν πρέπει να τιμωρείς τον εαυτό σου γι’ αυτά. Η παραδοχή αυτή θα σε βοηθήσει να γίνεις περισσότερο επιεικής με σένα και τους γύρω σου.

4. Να είσαι ειλικρινής: Η ειλικρίνεια ταυτίζεται λανθασμένα με την αλήθεια. Η ειλικρίνεια είναι ένα συναίσθημα που αφορά την ευρύτερη συμπεριφορά μας και την έκφραση του εαυτού μας. Είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που λες στους άλλους και εκφράζει εσένα στο παρόν: τι νιώθεις, τι σκέφτεσαι, πώς ερμηνεύεις αυτό που ζεις. Μπορεί να αλλάξει αργότερα, χωρίς να σημαίνει ότι λες ψέματα ή ότι είσαι ανειλικρινής στους άλλους. Η αλήθεια είναι πως δεν θα είναι εύκολο να είσαι ειλικρινής, επειδή αυτό αφορά αφενός την πολύ καλή αναγνώριση όσων σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, αφετέρου το θάρρος να τα εκφράσουμε ακόμα κι αν δεν είναι αρεστά στους άλλους (μην ταυτίζεις την ειλικρίνεια με την αγένεια όμως). Με άλλα λόγια: Άφησε στην άκρη την εικόνα που νομίζεις ότι πρέπει να έχεις ή που θα σε κάνει αρεστή στους άλλους. Είσαι περισσότερα από αυτό.

5. Αποδέξου το άγχος σου: Είσαι ενήλικας. Αυτό σημαίνει ότι έχεις υποχρεώσεις και δύσκολους ρόλους. Θα έχεις, λοιπόν, απαιτήσεις από τον εαυτό σου, όπως θα έχουν και οι άλλοι από σένα. Οπότε ξεκίνησε αποδεχόμενη ότι είναι λογικό να έχεις άγχος. Έπειτα εκπαίδευσε τον εαυτό σου να ρισκάρει και να βγαίνει σιγά σιγά από τη ζώνη ασφαλείας του. Μάθε να διαχειρίζεσαι αυτό το άγχος με πρακτικά tips και δοκίμασε να πετυχαίνεις μικρές νίκες βήμα- βήμα. Θα σου δώσει δύναμη και θάρρος να συνεχίσεις.

6. Ζήτησε υποστήριξη από τους γύρω σου: Όλα αυτά που περιγράφονται παραπάνω δεν είναι εύκολα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και υπομονή για να τα πετύχεις. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν χρειάζεται να είσαι μόνη, ούτε και θα αποδείξεις ότι είσαι δυνατή με αυτόν τον τρόπο. Ζήτησε από τους γύρω σου υποστήριξη και βοήθεια σε συγκεκριμένες καταστάσεις που σε δυσκολεύουν. Ενηλικίωση θα πει και να διεκδικείς, να ζητάς. Δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο, οι άλλοι δεν χρειάζεται να μαντέψουν αυτά που εσύ χρειάζεσαι. Πες τα ευθέως κι αν οι άλλοι δεν μπορούν να τα ικανοποιήσουν, είναι επίσης ενήλικες και μπορούν να αρνηθούν.

7. Οριοθέτησε εσένα και τους γύρω σου: Η ικανότητα να οριοθετείς τον εαυτό σου είναι σημαντική, αφού μπορεί να σε βοηθήσει να ξέρεις τα do & don’t της συμπεριφοράς σου. Η οριοθέτηση από την άλλη των ανθρώπων γύρω σου θα είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να προστατεύεις τον εαυτό σου και να δημιουργείς ισότιμες και ουσιαστικές σχέσεις. Οι ενήλικες σχέσεις είναι πολύ διαφορετικές από τις παιδικές ή τις εφηβικές: Έχουν ίσα δικαιώματα και διέπονται από σεβασμό προς την αξιοπρέπεια και των δύο. Τέρμα τα μούτρα και η επιθυμία να καταλάβει ο άλλος από μόνος του. Βάλε όρια.

8. Καθόρισε τις προσωπικές σου αξίες και ζήσε σύμφωνα με αυτές: Στην ενηλικίωση ήρθε η ώρα να αφήσεις πίσω τα πρέπει των γονιών σου και το βάρος των προσδοκιών τους και να αρχίσεις να ζεις σύμφωνα με τις δικές σου αρχές και αξίες. Είναι σημαντικό να έχεις όραμα για τη ζωή σου, για το ποια θέλεις να είσαι, πώς θέλεις να ζεις και τι χρειάζεσαι ώστε να έχεις μια ζωή ποιοτική και ευτυχισμένη. Και αφού καθορίσεις αυτές τις αξίες, ξεκίνησε να τις εφαρμόζεις στην καθημερινή σου ζωή, με υπομονή και επιμονή. Η προσπάθεια θα σε δικαιώσει.
 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

«Ταμπέλες» και δεδομένα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να σας καθορίζουν

Το ποιος είστε δεν έχει να κάνει με νούμερα, ιδιότητες ή επιτεύγματα

SINGLES

7 βασικές συμβουλές ώστε το dating να οδηγήσει σε σχέση

Το να μπεις σε μια σχέση δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανότητας.

SINGLES

11 διακριτικά σημάδια ότι είστε πιο θυμωμένοι από όσο νομίζετε

Πώς να καταλάβετε ότι ο θυμός σας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι αντέχετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;