Skip to main content

SINGLES

6 τρόποι για να "παλέψεις" την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Η Άννα-Μαρία Παπίρη δίνει συμβουλές για να βρεις και πάλι το χαμόγελό σου.



Mήπως οι σκοτεινές και μικρές ημέρες σου ρίχνουν τη διάθεση; Δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που προκαλείται στην αλλαγή των εποχών και επηρεάζει περίπου το 5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Αυτή η σκοτεινή διάθεση συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης, μειωμένα επίπεδα ενέργειας, διαταραχές στον ύπνο αλλά και αλλαγές στην όρεξη. Ευτυχώς στη χώρα μας η μικρή διάρκεια της ημέρας κρατά λίγο χρονικό διάστημα και έχουμε ηλιοφάνεια περίπου στις 252 ημέρες το χρόνο. Παρόλα αυτά εαν με την αλλαγή της εποχής νοιώθεις πεσμένος δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι την άνοιξη για να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

Κάνε φωτοθεραπεία
Δεν υπάρχει ήλιος; Κανένα πρόβλημα. Κάποιες έξυπνες συσκευές μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων SAD. Συνήθως εκπέμπουν έντονο φως που είναι περίπου 100 φορές πιο φωτεινό από τον συνηθισμένο εσωτερικό φωτισμό. Οι ειδικοί προτείνουν να στέκεσαι μπροστά σε ένα μηχάμηνα φωτοθεραπείας για 30 λεπτά την ημέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να νικήσεις τη γκρίζα διάθεση και είναι ιδανικό εαν ξεκινάς έτσι την ημέρα σου. Μπορείς να βρεις ανάλογες συσκευές online. 
Προσοχή: για να είναι αποτελεσματική να έχει απόδοση 10,000 lux ή περισσότερο. Αυτές οι συσκευές δεν χρησιμοποιούν ακτίνες UV, αλλά για να είσαι σίγουρος ψάξε το.

Ασκήσου
Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αυστραλία έδειξε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των περιπτώσεων μελλοντικής κατάθλιψης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ασκείσαι έντονα για να έχεις ανάλογο αποτέλεσμα. Δοκίμασε το έντονο καθημερινό περπάτημα ή παρακολούθησε συνεδρίες γιόγκα μερικές φορές την εβδομάδα.

Κάνε αρωματοθεραπεία
 Ξέρεις ότι ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος μίας δύσκολης ημέρας μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις; Την επόμενη φορά που θα μουλιάζεις στη μπανιέρα δοκίμασε να προσθέσεις μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες στα έλαια ενεργοποιούν τους υποδοχείς μυρωδιάς στη μύτη και στέλνουν μηνύματα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεσή σου. Το γιασεμί και η λεβάντα είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Ωστόσο μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Natural Medicines έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο από ροδόξυλο βοηθά στις καταθλιπτικές διαταραχές.
 

Για να διαβάσεις και τους υπόλοιπους τρόπους, κατέβασε δωρεάν το 26ο τεύχος lifeguide

Διαβάστε επίσης

SINGLES

«Ταμπέλες» και δεδομένα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να σας καθορίζουν

Το ποιος είστε δεν έχει να κάνει με νούμερα, ιδιότητες ή επιτεύγματα

SINGLES

7 βασικές συμβουλές ώστε το dating να οδηγήσει σε σχέση

Το να μπεις σε μια σχέση δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανότητας.

SINGLES

11 διακριτικά σημάδια ότι είστε πιο θυμωμένοι από όσο νομίζετε

Πώς να καταλάβετε ότι ο θυμός σας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι αντέχετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;