Skip to main content

SINGLES

5 εκπληκτικά πράγματα που κάνει το μυαλό μας στη διάρκεια του ύπνου

Ενώ εσύ κοιμάσαι, ο εγκέφαλος δουλεύει...


Γεωργία Κοντού

Γιατί περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στην αγκαλιά του Μορφέα; Οι επιστήμονες έχουν δώσει ήδη κάποιες απαντήσεις για τη σημασία του ύπνου. Ξέρουν πλέον ότι στη διάρκειά του ο εγκέφαλός μας δεν είναι τόσο αδρανής όσο πιστεύαμε παλιά - κάθε άλλο! Ιδού λοιπόν πέντε εντυπωσιακά πράγματα που κάνει... ενώ εμείς είμαστε βαθιά νυχτωμένοι.

1. Παίρνει αποφάσεις. Χωρίς εσύ να το συνειδητοποιείς, επεξεργάζεται περίπλοκες πληροφορίες και προετοιμάζεται για δράση. Δεν σου έχει τύχει να ξυπνήσεις κάποιο πρωί με έτοιμη τη λύση για ένα πρόβλημα που σε απασχολούσε για καιρό; Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η έκφραση "Sleep on it".

2. Δημιουργεί και παγιώνει αναμνήσεις. Ο ύπνος παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. "Πριν από αυτήν, προετοιμάζει τον εγκέφαλο ώστε να σχηματίσει αναμνήσεις", εξηγεί ο δρ Μάθιου Γουόκερ, ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και προσθέτει: "Μετά τη μάθηση, ο ύπνος είναι επίσης αναγκαίος, για να ενσωματώσει τις νέες πληροφορίες στη δομή του εγκεφάλου, μειώνοντας τις πιθανότητες να τις ξεχάσουμε". 

3. Ενισχύει τη δημιουργικότητα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να γεννηθούν ασυνήθιστες συνάψεις στον εγκέφαλο - οι οποίες όταν ξυπνήσουμε ίσως μάς οδηγήσουν στην έμπνευση. Για την ακρίβεια, την ώρα που ξυπνάμε είναι 33% πιθανότερο να κάνουμε συσχετισμούς ανάμεσα σε πολύ διαφορετικές ιδέες, δηλαδή να γίνουμε δημιουργικοί.

4. Καθαρίζει τις τοξίνες. Μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια του 2013 έδειξε ότι ενώ εμείς κοιμόμαστε ο εγκέφαλος κάνει... φασίνα: απομακρύνει τις τοξικές μοριακές ενώσεις που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του στη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, η στέρηση ύπνου μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως αυτή του Αλτσχάιμερ.

5. Αφομοιώνουμε κινητικές δεξιότητες. Μια εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια του ύπνου συνδέεται με την αποθήκευση πληροφοριών που αφορούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση ή το τένις. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες από το... φάκελο των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων σε εκείνον των μακροπρόθεσμων. Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις γρηγορότερα τα βήματα ενός χορού, κοιμήσου περισσότερο!

photo: peasap/flickr 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.