Νευρικός κλονισμός: Πώς θα καταλάβεις ότι τον ζεις - AllYou.gr

Search

Νευρικός κλονισμός: Πώς θα καταλάβεις ότι τον ζεις

Έπαιξαν τα νεύρα σου; Πάρε τα μέτρα σου.

> ΕΓΩ ::
12 Δεκεμβρίου 2017
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Πριν λίγα χρόνια βρέθηκα και εγώ οριακά, όπως τόσος κόσμος άλλωστε. Έπαθα νευρικό κλονισμό, έλεγα. Έκλαιγα με το παραμικρό, ένιωθα συνέχεια πληγωμένη, και μια απίστευτη ψυχολογική πίεση με είχε λυγίσει. 

Πήγα στον γιατρό ο οποίος αντιμετώπισε το θέμα μου τόσο απλά και φυσιολογικά σαν να είχα μια συνηθισμένη ίωση. Έπρεπε να βρω τι έφταιγε και να το διορθώσω ή να απομακρυνθώ από αυτό.

Ευτυχώς οι λόγοι ήταν επαγγελματικοί οπότε η απόφαση να αποχωρήσω από τη δουλειά μου ήταν μονόδρομος. Και μόνο η απόφαση που πήρα με έκανε να νιώσω καλύτερα και ο χρόνος, όπως πάντα, έκανε τη δουλειά του.

Διάβασα όμως ότι ο όρος “νευρικός κλονισμός” αν και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αγχωτική κατάσταση που σε οδηγεί να μην μπορείς να λειτουργήσεις κανονικά, δεν χρησιμοποιείται πλέον. Είναι λίγο πασέ, γεγονός βέβαια που και αγνοούσα αλλά και ποσώς με ένοιαζε έτσι που ήμουν τότε. 

Ένας νευρικός κλονισμός μπορεί να υποδεικνύει ένα σημαντικό πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή η αγχώδης διαταραχή, και τα σημάδια του διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Κάποια χαρακτηριστικά όμως σημάδια είναι τα εξής:

- Απέχεις από την εργασία σου με την πρόφαση κάποιας ασθένειας για πολλές συνεχείς ημέρες, ή περισσότερο.

- Αποφεύγεις κάθε κοινωνική δέσμευση και ακυρώνεις συνέχεια τα ραντεβού σου.

- Δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις μια υγιή ρουτίνα διατροφής, ύπνου και προσωπικής υγιεινής

Όποιο σύμπτωμα κι αν έχεις, εάν νιώθεις ότι η πίεση που σου ασκείται είναι υπερβολική και δυσβάσταχτη, έχεις δύο επιλογές: 

1. Κινήσου δυναμικά και διεκδίκησε μια ζωή χωρίς πίεση και άγχος.

2. Επισκέψου έναν ψυχολόγο ο οποίος θα σου πει πώς μπορείς να το διαχειριστείς. Και πολύ πιθανό να σε παραπέμψει στο Νο1.  Ακολούθησε το allyou στο Instagram!