3 τρόποι για να απαλλαγείς... από την τυραννία του ρολογιού - AllYou.gr

Search

3 τρόποι για να απαλλαγείς... από την τυραννία του ρολογιού

Σταμάτα να κοιτάς την ώρα!

> ΕΓΩ ::
29 Οκτωβρίου 2014

Σε προηγούμενο θέμα μας είχαμε δει τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στη σωματική και ψυχική υγεία μας η σύγχρονη "κουλτούρα του ρολογιού" (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ). Πώς όμως μπορούμε να απελευθερωθούμε, έστω και για μερικές στιγμές, από τη δυναστεία του χρόνου; 

1. Να μεταθέσουμε λίγο αργότερα μια προθεσμία... χωρίς να το παρακάνουμε: Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, είναι απελευθερωτικό το συναίσθημα που μας γεννά η απόφαση "θα το αφήσω για λίγο και θα το κάνω αργότερα!". Αλλά όταν αναβάλλουμε διαρκώς μια προθεσμία, έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα: οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται, το άγχος και οι ανησυχίες μας για το μέλλον εντείνονται. 

2. Να χωρίσουμε μια μεγάλη προσπάθεια σε πολλές μικρότερες: Για να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα χωρίς να ζοριστούμε ψυχολογικά, μπορούμε να "σπάσουμε" μια εργασία σε πολλούς, μικρότερους στόχους, που κάθε ώρα της ημέρας θα μας δίνουν την αίσθηση μιας μικρής επιτυχίας. Έτσι, θα νιώθουμε διαρκώς ότι σημειώνουμε μικρές προόδους χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια.

3. Να αποσπάσουμε την προσοχή μας από το πέρασμα του χρόνου: Και να τη μεταθέσουμε στη δραστηριότητα μιας δεδομένης στιγμής. "Ροή" ονομάζει ο ψυχολόγος Μιχάι Τσικζεντμιχάι ένα είδος ευτυχίας που βιώνουμε όταν καταφέρνουμε να προσηλωθούμε σε ένα στόχο. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περνάμε κολλημένοι στους δείκτες του ρολογιού. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τη γεμίζουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μας απορροφούν από το "πριν" και το "μετά". Εξάλλου, όπως εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος δρ Στίβεν Μάιερς, "η αφοσίωση σε μια δραστηριότητα δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά".

Photo: Salvatore Falcone/Flickr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΕΓΩ

6 μύθοι για το στρες που πρέπει να σταματήσεις να αγνοείς

Όλα όσα ήξερες για τον εχθρό της ψυχικής ισορροπίας σου μπορεί να μην είναι αλήθεια.
ΜΟΔΑ

4 τρόποι να φορέσεις μια λουστρίνι φούστα

Τα ‘80s έχουν επιστρέψει και αυτή η φούστα γίνεται το must have ρούχο της σεζόν!
ΟΜΟΡΦΙΑ

5 προϊόντα για μια επιτυχημένη πρωινή ρουτίνα ομορφιάς

Αυτά τα προϊόντα θα ξεκινήσουν την ημέρα σου σωστά!
ΤΑΞΙΔΙ

Αυτό είναι το πιο αγαπητό μνημείο στον κόσμο

Εκατομμύρια τουρίστες πιστεύουν ότι αυτό το μνημείο είναι κορυφαίο...
ΑΣΚΗΣΗ

6 σημάδια ότι πρέπει να γυμνάζεσαι περισσότερο

Το σώμα σου φωνάζει ότι θέλει γυμναστική. Το ακούς;
DO IT YOURSELF

3 tips για να έχεις όμορφο ύπνο

Απλές συμβουλές για να ξυπνήσεις φρέσκια και ξεκούραστη.