3 τρόποι για να απαλλαγείς... από την τυραννία του ρολογιού - AllYou.gr

Search

3 τρόποι για να απαλλαγείς... από την τυραννία του ρολογιού

Σταμάτα να κοιτάς την ώρα!

> ΕΓΩ ::
29 Οκτωβρίου 2014

Σε προηγούμενο θέμα μας είχαμε δει τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στη σωματική και ψυχική υγεία μας η σύγχρονη "κουλτούρα του ρολογιού" (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ). Πώς όμως μπορούμε να απελευθερωθούμε, έστω και για μερικές στιγμές, από τη δυναστεία του χρόνου; 

1. Να μεταθέσουμε λίγο αργότερα μια προθεσμία... χωρίς να το παρακάνουμε: Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, είναι απελευθερωτικό το συναίσθημα που μας γεννά η απόφαση "θα το αφήσω για λίγο και θα το κάνω αργότερα!". Αλλά όταν αναβάλλουμε διαρκώς μια προθεσμία, έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα: οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται, το άγχος και οι ανησυχίες μας για το μέλλον εντείνονται. 

2. Να χωρίσουμε μια μεγάλη προσπάθεια σε πολλές μικρότερες: Για να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα χωρίς να ζοριστούμε ψυχολογικά, μπορούμε να "σπάσουμε" μια εργασία σε πολλούς, μικρότερους στόχους, που κάθε ώρα της ημέρας θα μας δίνουν την αίσθηση μιας μικρής επιτυχίας. Έτσι, θα νιώθουμε διαρκώς ότι σημειώνουμε μικρές προόδους χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια.

3. Να αποσπάσουμε την προσοχή μας από το πέρασμα του χρόνου: Και να τη μεταθέσουμε στη δραστηριότητα μιας δεδομένης στιγμής. "Ροή" ονομάζει ο ψυχολόγος Μιχάι Τσικζεντμιχάι ένα είδος ευτυχίας που βιώνουμε όταν καταφέρνουμε να προσηλωθούμε σε ένα στόχο. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περνάμε κολλημένοι στους δείκτες του ρολογιού. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τη γεμίζουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μας απορροφούν από το "πριν" και το "μετά". Εξάλλου, όπως εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος δρ Στίβεν Μάιερς, "η αφοσίωση σε μια δραστηριότητα δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά".

Photo: Salvatore Falcone/Flickr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι περιέχει ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τα θρεπτικά συστατικά της αγαπημένης φρεσκοστυμμένης πορτοκαλάδας;
ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
BEAUTY TIPS

3+1 τρικ για να κάνεις το δέρμα σου να φαίνεται ξεκούραστο

Mάθε τι πρέπει να κάνεις εκείνες τις ημέρες που η επιδερμίδα χρειάζεται έξτρα προσοχή!
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.