Τι σχέση έχει η πολιτική με την αηδία (εκτός από την...προφανή); - AllYou.gr

Search

Τι σχέση έχει η πολιτική με την αηδία (εκτός από την...προφανή);

Νέα έρευνα αποκαλύπτει.

> ΕΓΩ ::
04 Νοεμβρίου 2014

Το διαβάσαμε στο TheToc.gr

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μαντέψει κανείς τις πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου άλλου και οι επιστήμονες βρήκαν έναν ακόμη - κάπως απρόσμενο: πως και πόσο αηδιάζει. Με δύο λόγια, οι δεξιοί και οι συντηρητικοί αηδιάζουν διαφορετικά και πιο έντονα από ό,τι οι αριστεροί και οι προοδευτικοί.

Η νέα έρευνα προσθέτει ακόμα ένα επιχείρημα υπέρ της ενισχυόμενης τάσης τα τελευταία χρόνια να αναδεικνύονται οι βιολογικοί παράγοντες στην πολιτική. Ολο και συχνότερα, οι νευροεπιστήμονες, οι ψυχολόγοι και οι βιολόγοι τείνουν να πιστέψουν ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεολογίες επηρεάζονται όχι μόνο από τη λογική ή από το συμφέρον, αλλά από πιο έμφυτες και υποσυνείδητες συναισθηματικές αντιδράσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί και να κληρονομηθούν από τους γονείς στα παιδιά τους - κάτι που διστάζουν ακόμη να αποδεχτούν οι πολιτικοί επιστήμονες και κοινωνιολόγοι.

Το πείραμα και η εξήγηση των επιστημόνων

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Ριντ Μόνταγκιου της Πολυτεχνικής Σχολής της Βιρτζίνια (Virginia Tech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το "Science", το "New Science" και τους «Τάιμς του Λος Άντζελες», έκαναν πειράματα με 83 εθελοντές διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, οι οποίοι κλήθηκαν να δουν μια σειρά από εικόνες (ευχάριστες, αηδιαστικές, απειλητικές, ουδέτερες), ενώ παράλληλα γινόταν απεικόνιση του εγκεφάλου τους με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Την τελική αξιολόγηση έκανε ένας υπολογιστής με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου λογισμικού.

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι ο διαφορετικός τρόπος που αντιδρά ο εγκέφαλος σε ένα αηδιαστικό θέαμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει κανείς αν αυτό το άτομο είναι δεξιό ή αριστερό πολιτικά. Κάτι παρεμφερές έχει βρεθεί και σε προηγούμενες μελέτες, επιβεβαιώνοντας έτσι οριστικά ότι το συναίσθημα της αηδίας (περισσότερο από άλλα συναισθήματα) σχετίζεται στενά με τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ανθρώπου.

Όσο πιο έντονα αηδιάζει κανείς (π.χ. βλέποντας ανθρώπινα περιττώματα, ακρωτηριασμένα ζώα, καμένα θύματα κ.α.), σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο πιθανότερο είναι να εντάσσεται στο δεξιό - συντηρητικό τμήμα του πολιτικού φάσματος. Οι άνθρωποι αυτοί, συνειδητά ή υποσυνείδητα, δίνουν έμφαση στη σωματική και πνευματική καθαρότητα (πιθανώς και υπό την πιο έντονη επιρροή των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους).

Διάβασε περισσότερα εδώ.

Photo: Jamie Nelson

Hot αυτή τη στιγμή!

STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!
ΑΣΚΗΣΗ

3 τρόποι να γυμναστείς παρέα με τον καλό σου

Ναι, μπορείτε να έρθετε πιο κοντά κάνοντας γυμναστική.
FASHION NEWS

O James Franco σκηνοθετεί την Gigi Hadid και το... κάνει σωστά!

Το γνωστό μοντέλο παρουσιάζει την νέα συλλογή της από μπότες, σε συνεργασία με το brand Stuart Weitzman
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

10 φορές που η Heidi Klum πέρασε το Halloween σε άλλο επίπεδο

Μια αναδρομή στις πιο εντυπωσιακές της εμφανίσεις, έτσι για να πάρεις έμπνευση.
ΥΓΕΙΑ

Πως να ξεχωρίσεις τη γρίπη από το κρυολόγημα

Μάθε να διαβάσεις σωστά τα σημάδια όταν τα πρώτα αψού κάνουν την εμφάνιση τους.