Skip to main content

SINGLES

Η βαθιά ντροπή μπορεί να κάνει κάποιον ναρκισσιστή

Στη ψυχή όσων δείχνουν με τη συμπεριφορά τους ότι νιώθουν οι καλύτεροι του κόσμου.



Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το ναρκισσισμό, διαβάσαμε σήμερα στο Business Insider και θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σου πολύ απλά γιατί σίγουρα σε αφορά. Μπορεί εσύ η ίδια να έχεις ναρκισσισμό ή μπορεί κάποιος στο περιβάλλον σου. Όπως και να έχει, είναι πάντα χρήσιμο να βλέπουμε πιο βαθιά τα πράγματα.

Όπως μάθαμε, λοιπόν, η έντονη ντροπή σε μικρή ηλικία μπορεί να είναι ο λόγος που κάποιος ως ενήλικας είναι ναρκισσιστής. Αυτά γράφει ο ψυχοθεραπευτής Joseph Burgo στο βιβλίο του "Shame: Free Yourself, Find Joy, and Build True Self-Esteem" που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

«Για εμένα ο ναρκισσισμός είναι η άλλη πλευρά της ντροπής» αναφέρει ο Burgo μιλώντας στο Business Insider. «Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όπως ας πούμε όταν η παιδική σου ηλικία απέχει μακράν από αυτό που πολλοί περιμένουν να είναι η παιδική ηλικία, τότε μένεις με ένα συναίσθημα ντροπής. Όσο μεγαλώνεις, μπορεί να γίνει τόσο ανυπόφορα επώδυνο που νιώθεις την ανάγκη να φτιάξεις μια προσωπικότητα για να το καλύψεις» εξηγεί.

Κάποιος που γίνεται ναρκισσιστής, σύμφωνα με τον Burgo, αποφασίζει ότι δε θα ανεχτεί να είναι πια αυτός ο κατεστραμμένος άνθρωπος που καθοδηγείται από τη ντροπή του. Έτσι, παίρνει θέση αμυντική και όσο πιο πολύ ντροπή αισθάνεται, τόσο πιο πολύ αμύνεται σε αυτή.

Οι ναρκισσιστές, δε ξέρουν απαραίτητα ότι νιώθουν αυτή τη ντροπή, ακριβώς γιατί έχουν αναπτύξει τρομερές άμυνες απέναντί της. Επίσης, δεν νιώθουν ότι κάτι δε πάει καλά με αυτούς, οπότε συχνά κατηγορούν τους άλλους. Οποιοδήποτε σχόλιο για τον χαρακτήρα τους ή τις πράξεις τους, το εκλαμβάνουν ως επίθεση. Και τελικά, ψάχνουν βοήθεια μόνο όταν η ζωή τους πραγματικά καταρρέει. 

Επίσης, συχνά προκαλούν ντροπή στους άλλους, κατηγορώντας τους και προσβάλλοντάς τους, γιατί με αυτό τον τρόπο κάνουν προβολή των συναισθημάτων τους. Κάνουν τους γύρω τους να νιώθουν άσχημα για να νιώθουν οι ίδιοι ανώτεροι, κάπως καλύτερα.

Κατανοώντας, λοιπόν, όλα αυτά, μπορούμε να χειριστούμε ανθρώπους ή τον εαυτό μας τον ίδιο. Και στο τέλος, να βρούμε την ευτυχία και τη γαλήνη.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

CELEBS

Μελίσα Μακάρθι: Ποια είναι η διάσημη κολλητή της Μέγκαν Μαρκλ;

Η ηθοποιός μιλά πάντα με τα καλύτερα λόγια για τη Δούκισσα του Σάσσεξ

ΤΑΞΙΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο: ιδέες για να περάσετε υπέροχα

Πώς να αξιοποιήσετε το 48ωρό σας για να απολαύσετε περισσότερο αυτή την πανέμορφη πόλη

CELEBS

Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Το μήνυμά της στο Instagram