Skip to main content

SINGLES

4 μαθήματα ζωής που παίρνουμε από όσους έχουν αυτοέλεγχο

Γιατί να μην αντιστέκεσαι κι εσύ στους πειρασμούς;



Έχεις βάλει στόχο να χάσεις κιλά και εμφανίζεται μπροστά σου ένα λαχταριστό παγωτό μηχανής. Τι κάνεις; Αρνείσαι να μπεις στον πειρασμό ή ενδίδεις; Μπορείς να ασκήσεις έλεγχο στον εαυτό σου ή νιώθεις επιρρεπής στο να ξεφεύγεις; 

Υπάρχει στο κοντινό σου περιβάλλον κάποιος φίλος ή φίλη που πραγματικά θαυμάζεις για τον αυτοέλεγχό του; Εάν ναι, μπορείς να παραδειγματιστείς από αυτόν, αφού σύμφωνα με έρευνες ειδικών, μπορείς να μάθεις τα εξής:

1. Όταν θέλεις κάτι είναι πιο πιθανό να το πετύχεις από ό,τι όταν πρέπει να κάνεις κάτι

Σίγουρα οι άνθρωποι με αυτοέλεγχο απολαμβάνουν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μελέτη, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Δεν τα κάνουν όμως βαρυγκομώντας γιατί πρέπει, αλλά τα απολαμβάνουν γιατί τους αρέσει. 

2. Έχουν καλύτερο σχεδιασμό στις συνήθειές τους

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι άνθρωποι που δείχνουν μεγαλύτερη ικανότητα στον αυτοέλεγχο τείνουν να έχουν καλές συνήθειες, να τρώνε υγιεινά, να κοιμούνται καλά και να μελετούν.
Σε αυτό τους βοηθά η οργάνωση και ο σχεδιασμός που έχουν στη ζωή τους. Για παράδειγμα, το να βάλεις το ξυπνητήρι σου σε άλλο δωμάτιο, γεγονός που θα σε κάνει να σηκωθείς, είναι θέμα σχεδιασμού και η οργάνωση της ζωής μας είναι μια δεξιότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν, λοιπόν, κάνεις δίαιτα, δεν θα περάσεις ούτε έξω από το αγαπημένο σου ζαχαροπλαστείο και φυσικά δεν θα αγοράσεις γλυκά, αφού ξέρεις ότι εάν υπάρχουν στο σπίτι δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς. Είναι θέμα σχεδιασμού. 

3. Μπορεί να φταίνε τα γονίδια

Ναι, ο αυτοέλεγχος μπορεί να είναι και θέμα γονοδίων. Βλέπεις, υπάρχουν άνθρωποι που δεν πεινάνε όπως εσύ, άλλοι που λατρεύουν τα ψώνια ενώ εσύ όχι, κάποιοι τρίτοι που αγαπούν τον τζόγο. Και υπάρχει και η κατηγορία όσων έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο από τους άλλους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι εσύ δεν μπορείς να τους μοιάσεις.
 

4. Μπορεί να είναι (και) θέμα οικονομικής ευμάρειας

Οι ειδικοί λένε ότι ένας άνθρωπος που μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχειας, σίγουρα θα επικεντρωθεί στις άμεσες ανταμοιβές παρά στις μακροπρόθεσμες. Γιατί να αντισταθείς σε κάτι που σου δίνεται όταν ξέρεις ότι αύριο μάλλον δεν θα το έχεις;

Αυτό σχετίζεται και με την συναισθηματική φτώχεια που μπορεί να νιώθει κάποιος. Εάν στερείσαι αναγκαστικά τη χαρά από τη σχέση, την οικογένεια, τη δουλειά σου, δεν θέλεις να στερηθείς και κάποια απλά πράγματα που είναι στο χέρι σου να έχεις.   
 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.