Γιατί όσο μεγαλώνουμε έχουμε την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα; - AllYou.gr

Search

Γιατί όσο μεγαλώνουμε έχουμε την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα;

3 επιστημονικές ερμηνείες.

> ΕΓΩ ::
14 Νοεμβρίου 2014

Αν έχεις την εντύπωση ότι καθώς περνούν τα χρόνια, οι δείκτες του ρολογιού... επιταχύνουν, δεν είσαι η μόνη. Όλοι βιώνουν αυτό το φαινόμενο, που οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν με διάφορες θεωρίες. Διάβασε λοιπόν τρεις από τις επικρατέστερες. 

1. Το φαινόμενο του "τηλεσκοπίου": Όπως όταν παρατηρούμε ένα μακρινό αντικείμενο μέσα από το φακό του τηλεσκοπίου έχουμε την αίσθηση ότι βρίσκεται πιο κοντά γιατί βλέπουμε τις λεπτομέρειές του, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το χρόνο: Ο εγκέφαλός μας μπορεί να ανακαλέσει γεγονότα του μακρινού παρελθόντος με τέτοια ζωντάνια, ώστε νομίζουμε ότι συνέβησαν μόλις χτες, σύμφωνα με τον Dharma Singh Khalsa, πρόεδρο και ιατρικό διευθυντή του αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας και Πρόληψης του Αλτσχάιμερ.

2. Η ρουτίνα: Η μνήμη μας συγκρατεί περισσότερες λεπτομέρειες από τα σπουδαία γεγονότα στη ζωή μας - το πρώτο μας φιλί, την πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο, το γάμο μας, τη γέννηση του πρώτου μας παιδιού... Όμως τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν στα χρόνια της νεότητάς μας, με αποτέλεσμα καθώς μεγαλώνουμε να βυθιζόμαστε σε μια ρουτίνα που περνάει από τη μνήμη μας χωρίς να της αφήνει έντονα αποτυπώματα. Έτσι, έχουμε την αίσθηση ότι οι μέρες κυλούν χωρίς καλά-καλά να προλάβουμε να το συνειδητοποιήσουμε.

3. Το βιολογικό ρολόι μας: Ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας (SCN) και βρίσκεται στον υποθάλαμο, μια εγκεφαλική περιοχή που ρυθμίζει πολλές ορμόνες σημαντικές για τη διατήρηση της νεότητας. Καθώς το SCN γερνάει, μας δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα. 

Τα καλά νέα; Μπορούμε να ανακόψουμε την ταχύτητα του χρόνου, εμπλουτίζοντας τη ζωή μας με νέες εμπειρίες σε κάθε ηλικία, μειώνοντας τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας και απολαμβάνοντας περισσότερες δραστηριότητες που μας ευχαριστούν.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!