Skip to main content

SINGLES

6 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

Τι είναι αυτό που θέλεις όσο τίποτε άλλο;



Μεγάλο θέμα το ποιο είναι το νόημα της ζωής μας. Μέγα κεφάλαιο. Ο στόχος που έχει ο καθένας μας σίγουρα είναι διαφορετικός, και είναι θεμιτό να τέμνονται αυτοί οι δρόμοι και να συναντιόμαστε.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να βρει τον στόχο της ζωής του και πώς θα είναι σίγουρος ότι βαδίζει στα σωστά μονοπάτια;

Να τι μπορείς να κάνεις για να βεβαιωθείς ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο:

1. Διάβαζε
Μπες τώρα σε ένα βιβλιοπωλείο και ανακάλυψε τα βιβλία που σου αρέσουν ή αυτά που θα σε πάνε μερικά βήματα μπροστά. Σύμφωνα με τις έρευνες, το διάβασμα αποτελεί μία εμπειρία συνδεδεμένη με την αίσθηση του νοήματος (meaning) και του σκοπού (purpose).

2. Κάνε τις πληγές σου θεραπεία για τους άλλους
Η εύρεση του σκοπού δεν είναι μόνο μία νοητική κατασκευή, ένα πνευματικό ταξίδι. Είναι επίσης κάτι που χρειάζεται να το νιώσουμε. Για τον λόγο αυτό, ο σκοπός μπορεί να προκύψει μετά από πόνο, είτε δικό μας είτε των άλλων.

3. Καλλιέργησε το δέος, την ευγνωμοσύνη και τον αλτρουισμό
Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες, οι οποίοι ήταν σε θέση να απαριθμήσουν όλα όσα τους γεμίζουν ευγνωμοσύνη, προσπαθούν να δουν τον κόσμο χωρίς να έχουν για επίκεντρο τον εαυτό τους. Αυτό συμβαίνει διότι όταν αναγνωρίζουμε το πώς οι άλλοι κάνουν τον κόσμο μας ένα πιο όμορφο μέρος, έχουμε κίνητρο να ανταποδώσουμε δίνοντας κάτι πίσω. Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η έννοια του αλτρουισμού. Αδιαμφισβήτητα, όσοι άνθρωποι εμπλέκονται σε αλτρουιστικές πράξεις, όπως ο εθελοντισμός και οι δωρεές, τείνουν να έχουν ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού στη ζωή τους.

4. Άκουσε τι είναι αυτό το οποίο εκτιμούν οι άλλοι σε σένα
Όταν λέμε ευχαριστώ, είναι σίγουρα βοηθητικό στην εύρεση του σκοπού της ζωής μας. Όμως, είναι εξίσου χρήσιμο να ακούμε και τα πράγματα για τα οποία μας ευχαριστούν οι άλλοι. Η ευγνωμοσύνη δυναμώνει τις σχέσεις και οι σχέσεις αποτελούν πηγή νοήματος.

5. Βρες ή δημιούργησε μια κοινότητα
Αν δεν μπορείς να θυμηθείς τον σκοπό σου, ρίξε μια ματιά στους ανθρώπους γύρω σου και απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Τι κοινό έχεις με αυτούς;
Τι προσπαθούν να γίνουν;
Τι επιρροή σου φαίνεται ότι έχουν στον κόσμο;
Είναι θετική αυτή η επιρροή;
Μπορείς να συνεργαστείς μαζί τους για αυτή την επιρροή;
Τι χρειάζονται; Μπορείς να τους το δώσεις;

Αν οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δε σε εμπνέουν ίσως χρειάζεται να ιδρύσεις εσύ μία νέα κοινότητα και τότε ο σκοπός σου θα επιτευχτεί.

6. Πες την ιστορία σου
Μπορεί το διάβασμα να βοηθάει στην εύρεση του σκοπού αλλά το ίδιο κάνει και το γράψιμο. Ο σκοπός συχνά προκύπτει από την περιέργεια που έχουμε για την ίδια μας τη ζωή. Τι δυσκολίες μας έχουν συμβεί; Ποιες δυνάμεις μας βοήθησαν στο να τις υπερβούμε; Πώς μας βοήθησαν οι άλλοι; Πώς οι δυνάμεις μας βοήθησαν στο να κάνουμε τη ζωή των άλλων καλύτερη;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008, έδειξε ότι όσοι βλέπουν νόημα και σκοπό στη ζωή τους, είναι ικανοί να αφηγηθούν μια ιστορία αλλαγής και δύναμης, όπου ξεπέρασαν τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι. Με άλλα λόγια, η δημιουργία μιας αφήγησης μας βοηθάει να εντοπίσουμε τις δυνάμεις μας και να συνειδητοποιήσουμε πώς η εφαρμογή αυτών των δυνάμεων κάνουν διαφορά στον κόσμο. Έτσι, αυξάνεται το αίσθημα της αυτο-αποτελεσματικότητάς μας.

(πηγή: UC Berkeley, επιμέλεια: psychologynow.gr)

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός