Skip to main content

SINGLES

Μην κάθεσαι να αγχώνεσαι - κυριολεκτικά

Πώς το πολύ καθισιό φέρνει στρες αντί για ριλάξ.



Ας υποθέσουμε ότι παρακολουθούμε τον τρόπο ζωής δύο γυναικών. Η μία είναι δυναμική και αεικίνητη, ασχολείται με πολλά πράγματα, τρέχει από δω κι από κει. Η άλλη φαίνεται πιο χαλαρή, και συνήθως είναι καθισμένη σε έναν καναπέ ή μπροστά από μια οθόνη είτε τηλεόρασης είτε υπολογιστή.

Ποια θεωρείς ότι έχει περισσότερο στρες; Λογικά η πρώτη. Αυτό θα απαντούσα εγώ εάν πρώτα δεν είχα διαβάσει μια έρευνα που ανατρέπει αυτό το συμπέρασμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ντίκιν και δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health, όσοι άνθρωποι περνάνε πολλές ώρες καθισμένοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν πολύ στρες. 

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Και καλά τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν, λογικό είναι. Πώς αγχώνεται όμως ένας άνθρωπος που απλά κάθεται; Πραγματικά αναρωτιέμαι. 

Κι όμως, λένε οι ειδικοί, το καθισιό φέρνει μαζί του και πολλά ψυχικά προβλήματα και αυτό ίσως εξηγείται ως εξής: Όταν κάθεσαι πολύ, κοιμάσαι πιο δύσκολα, δεν βοηθάς τον μεταβολισμό σου να λειτουργεί, και σίγουρα δεν είσαι και πολύ κοινωνικός τύπος. Και όλα αυτά πού καταλήγουν; Ναι, ναι, στο στρες. 

Συμπέρασμα; Ας μην πιάνουμε τα άκρα, ας βρούμε την πολυπόθητη ισορροπία. Ναι στην κίνηση, ναι στις δραστηριότητες αλλά με μικρά διαλείμματα και χρόνο ξεκούρασης. Όχι στην υποτιθέμενη ξεκούραση και στο αραλίκι, που μόνο κακό μας κάνει. 

Αν και στον δικό μου κύκλο δεν ξέρω κανέναν που να κάθεται με τις ώρες. Ή δεν μου λένε την αλήθεια, τι να πω.  

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

6 high waist jeans για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει για τις καθημερινές σου εμφανίσεις

Το ψηλόμεσο jean είναι απαραίτητο κομμάτι μιας έξυπνης γκαρνταρόμπας και φοριέται σε απεριόριστες περιστάσεις και συνδυασμούς