Δεν μπορείς να χάσεις με τίποτα κιλά και τα βάζεις διαρκώς με τον εαυτό σου! Και τώρα; - AllYou.gr

Search

Δεν μπορείς να χάσεις με τίποτα κιλά και τα βάζεις διαρκώς με τον εαυτό σου! Και τώρα;

Όταν η αυτοπεποίθηση πιάνει πάτο.

> ΕΓΩ ::
26 Νοεμβρίου 2014

Η φράση "από Δευτέρα, δίαιτα" έχει γίνει πλέον για εσένα ρουτίνα, όμως ο δείκτης της ζυγαριάς μοιάζει αιωνίως κολλημένος στο ίδιο σημείο. Βέβαια υπάρχει μια αρκετά προφανής εξήγηση για την αποτυχία σου να αδυνατίσεις: με την πρώτη ευκαιρία, ξαναπέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό. Πώς θα ελέγξεις τις λιγούρες σου αλλά και τις ενοχές που δεν μπορείς να αντισταθείς στους πειρασμούς;

Η δίαιτα, όταν δεν εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική, όχι μόνο είναι καταδικασμένη από την αρχή αλλά μπορεί και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί η ψυχολόγος Michele Freud, συγγραφέας του βιβλίου «Αδυνάτισε! Βρες τον εαυτό σου», σε παγιδεύει σε ένα φαύλο κύκλο καταναγκασμού. Το αποτέλεσμα; Μόλις επαναπαυτείς λίγο, ενδίδεις με ακόμη μεγαλύτερο πάθος στις αμαρτωλές λιχουδιές, τροφοδοτώντας περισσότερο τις τύψεις σου και ρίχνοντας την αυτοεκτίμησή σου. Πώς θα αντιδράσεις;

1. Κράτησε ημερολόγιο σημειώνοντας οτιδήποτε τρως, την ώρα, την περίσταση και τα συναισθήματα που σε ώθησαν στη συγκεκριμένη τροφή. Δίπλα, συμπλήρωσε εναλλακτικές δραστηριότητες με τις οποίες θα μπορούσες να ικανοποιήσεις τα ίδια συναισθήματα. Για παράδειγμα: «8 το βράδυ», «ένα κλαμπ σάντουιτς στο σπίτι», «νιώθω αγχωμένη». Στην εναλλακτική δραστηριότητα μπορείς να γράψεις «να δω μια ταινία» ή «να πάρω τηλέφωνο μια φίλη». 

2. Αν ενδώσεις σε έναν πειρασμό, αντιμετώπισε τις ενοχές γελοιοποιώντας στο μυαλό σου το περιστατικό. Μπορείς για παράδειγμα να το συγκρίνεις με μια παιδική σου αταξία, όταν είχες φάει στα κρυφά όλο το γλυκό του κουταλιού που είχε φτιάξει η γιαγιά σου.

3. Για να προλάβεις το αίσθημα στέρησης, απόλαυσε περιστασιακά τις αγαπημένες σου λιχουδιές. Μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας όχι μόνο θα καλύψει τις λιγούρες σου αλλά και θα σου προσφέρει θρεπτικά συστατικά.

4. Αντί να δοκιμάζεις όποια δίαιτα πέφτει στα χέρια σου, η οποία πιθανότατα δεν θα σου ταιριάζει, μπορείς να απευθυνθείς σε διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στις ανάγκες και τα γούστα σου.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!