4 λάθη που κάνεις καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιείς - AllYou.gr

Search

4 λάθη που κάνεις καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιείς

Δεν είσαι η μόνη.

> ΕΓΩ ::
10 Δεκεμβρίου 2014

Διάφοροι παγιωμένοι τρόποι σκέψης άλλοτε μας οδηγούν σε σφάλματα και άλλοτε μας κρατούν μακριά από τις απολαύσεις της ζωής. Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνει ο εγκέφαλός σου, δίχως να το αντιλαμβάνεσαι.

1. Δίνεις προτεραιότητα στην ασφάλεια παρά στις πραγματικές επιθυμίες σου. Πόσες φορές σού έχει τύχει να πιεστείς να παρακολουθήσεις μέχρι τέλους μια βαρετή ταινία, με το σκεπτικό ότι έχεις πληρώσει γι' αυτήν; Η τάση μας να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις πιθανές απώλειες παρά στο τι πραγματικά θέλουμε είναι εγγεγραμμένη στο DNA μας, καθώς στο μακρινό παρελθόν προστάτευε τους προγόνους μας από θανατηφόρες απειλές. Σήμερα όμως οι περισσότερες απειλές -η απώλεια των χρημάτων που έχεις δώσει για ένα εισιτήριο ή ο κίνδυνος να μη βρεις καλό ξενοδοχείο αν αποφασίσεις μια απόδραση της τελευταίας στιγμής- είναι ασήμαντες και μας κρατούν μακριά από τα αληθινά "θέλω" μας.

2. Κάνεις αυθαίρετες προβλέψεις. Ας υποθέσουμε ότι ρίχνεις ένα κέρμα. Θεωρητικά, η πιθανότητα να φέρεις κορώνα είναι 50%. Ας πούμε τώρα αρχίζεις να το ρίχνεις και πως για 23 συνεχόμενες φορές βγαίνουν γράμματα. Σίγουρα θα περιμένεις την 24η να σου έρθει κορώνα. Σωστά; Λάθος. Όσες φορές και να ρίξεις το κέρμα, η πιθανότητα να έρθει κορώνα παραμένει 50%. Αυτή η πλάνη δεν σε επηρεάζει μόνο στον τζόγο αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Αν, για παράδειγμα, ακολουθείς την ίδια προσέγγιση στο φλερτ, το γεγονός ότι έχεις βγει ραντεβού με 23 άντρες δεν πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να βρεις τον πρίγκιπα στο εικοστό τέταρτο. Μόνο αν αλλάξεις προσέγγιση μπορείς να επηρεάσεις τις πιθανότητες. 

3. Πείθεις τον εαυτό σου ότι οι λανθασμένες αποφάσεις σου είναι σωστές. Αν αγοράσεις ένα φόρεμα που δεν σου πηγαίνει καθόλου και μετά λες συνέχεια από μέσα σου ότι έκανες καλή επιλογή, πέφτεις θύμα μιας ακόμη πλάνης: Συχνά τείνουμε να πιστέψουμε ότι όλες οι αποφάσεις μας είναι σοφές, οπότε η αυτόματη αντίδρασή μας είναι να απορρίπτουμε οποιοδήποτε δεδομένο αμφισβητεί αυτή την ιδέα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κληθείς να κρίνεις μια απόφαση, προσπάθησε να αποδεχτείς το γεγονός ότι όλοι κάνουμε λάθη. Έτσι, θα καταφέρεις να την εκτιμήσεις πιο αντικειμενικά και να διδαχθείς από τα σφάλματά σου.

4. Δίνεις μεγαλύτερη προσοχή στις πληροφορίες που ταιριάζουν στα πιστεύω σου. Αν αγοράσεις ένα καινούριο, κόκκινο αυτοκίνητο, ξαφνικά θα νομίσεις ότι οι δρόμοι γέμισαν με κόκκινα αυτοκίνητα. Είναι η λεγόμενη επιλεκτική προσοχή: Ο εγκέφαλός μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, αναζητά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη δική μας πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα όμως είναι να δυσκολευόμαστε όχι μόνο να αποδεχτούμε αλλά και να επεξεργαστούμε απόψεις που απέχουν από τις δικές μας, οι οποίες όμως ενδεχομένως θα μας έκαναν πιο ανοιχτόμυαλες. Προσπάθησε λοιπόν, για παράδειγμα, να μην προσπερνάς τα άρθρα που εκφράζουν μια διαφορετική αντίληψη και να μην κλείνεις τα αυτιά σου σε εναλλακτικές ιδεολογίες.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!