Skip to main content

SINGLES

Είσαι τριάντα (και κάτι); Διάβασε τι λέει η επιστήμη για την ηλικία σου

Είναι τα καλύτερά σου χρόνια;


Γεωργία Κοντού

Η ποπ κουλτούρα παρουσιάζει τον τριαντάρη σαν τον άνθρωπο που απολαμβάνει τη ζωή απαλλαγμένος από τα άγχη και τις ανασφάλειες της εφηβείας και των φοιτητικών χρόνων, χωρίς να απειλείται ακόμη από τα προβλήματα της μέσης ηλικίας. Ως κάποιον που, συνήθως, έχει καταξιωθεί επαγγελματικά, έχει κάνει τη δική του οικογένεια και, σε γενικές γραμμές, έχει βρει την ισορροπία. Πόσο κοντά είναι αυτή η εικόνα στην πραγματικότητα; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη για την ηλικία των 30 και κάτι:

1. Σημαντικά γεγονότα σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος αυτής της δεκαετίας: Αν πρόκειται να κάνεις μια στροφή στην καριέρα σου, να μετακομίσεις σε άλλη πόλη ή να τρέξεις στο μαραθώνιο, αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί λίγο πριν ή λίγο μετά τα τριακοστά σου γενέθλια. Όπως έχει δείξει μια πρόσφατη έρευνα, το ηλικιακό κατώφλι των 30, αλλά και των 40 μάς ωθεί να επαναπροσδιορίσουμε τα πραγματικά μας "θέλω" και να φέρουμε τη ζωή μας, όσο γίνεται, στα μέτρα τους.

2. Η ερωτική ζωή σου είναι στα καλύτερά της: Οι γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των τριάντα είναι σεξουαλικά πιο ενεργές από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, ενώ έχουν και περισσότερες ερωτικές φαντασιώσεις. Οι επιστήμονες το αποδίδουν στο βιολογικό ρολόι τους, που τις παρακινεί να πολλαπλασιάσουν τις ερωτικές επαφές τους και μαζί με αυτές τις πιθανότητες αναπαραγωγής όσο η γονιμότητά τους διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία γνωρίζουν πλέον καλύτερα πώς να ικανοποιούν τον εαυτό τους και τον παρτενέρ τους.

3. Σημειώνεις τις μεγαλύτερες επαγγελματικές επιτυχίες: Ή τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε χώρες που δεν μαστίζονται από την ανεργία... Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με διάφορες έρευνες η καριέρα μας φτάνει στο αποκορύφωμά της κάπου ανάμεσα στα 30 και τα 39 χρόνια μας. Επιπλέον, αν είσαι καλλιτέχνης ή επιστήμονας, είναι πιθανότερο να δημιουργήσεις το μεγαλύτερο αριστούργημά σου ή να κάνεις τη σπουδαιότερη ανακάλυψη κάπου λίγο πριν από τα 40 σου. Μάλιστα, μια μελέτη του 1977 είχε δείξει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των φυσικών που είχαν πάρει το βραβείο Νόμπελ ήταν τα 36 χρόνια, ενώ των χημικών τα 39 χρόνια. 

4. Η προσωπικότητά σου δεν θα αλλάξει πολύ: Η προσωπικότητά μας καθορίζεται εν μέρει από την κληρονομικότητα, αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται σημαντικά μέχρι τα 30 περίπου χρόνια μας. Μετά, τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της παραμένουν σταθερά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει το περιθώριο να κάνουμε μικρές αλλαγές.

5. Μπορεί να πάρεις μια γεύση από την κρίση της μέσης ηλικίας: Κάπου ανάμεσα στα 25 και τα 35 χρόνια μας συνήθως περνάμε μια "μίνι" υπαρξιακή κρίση, ειδικά αν νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε μια σχέση ή μια δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Τα καλά νέα; Όσο τραυματική εμπειρία κι αν είναι αυτή, μπορεί να μας ωθήσει σε ριζικές αλλαγές που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.

6. Τώρα ζεις τα καλύτερά σου χρόνια. Όχι, δεν σου χαϊδεύουμε τα αυτιά. Σύμφωνα με μια βρετανική δημοσκόπηση του 2012, το 70% των ανθρώπων άνω των 40 ετών υποστηρίζουν ότι δεν είχαν νιώσει πραγματικά ευτυχισμένοι προτού πατήσουν τα 33. Σε εκείνη την ηλικία, όπως απάντησαν, ένιωθαν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, ενώ παράλληλα είχαν ξεφορτωθεί επιτέλους τις ανησυχίες των 20 και κάτι. "Στα 33 μας έχουμε απαλλαγεί πλέον από την παιδική αφέλεια και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις της εφηβείας αλλά δεν έχουμε χάσει ακόμη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό της νιότης", καταλήγει μια από τους ερευνητές, η ψυχολόγος Donna Dawson.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»