Skip to main content

SINGLES

Μας κάνει καλό ή κακό να ονειροπολούμε;

Διάβασε τι λέει η επιστήμη.


Γεωργία Κοντού

Οι αφηρημένοι άνθρωποι, κοινώς αυτοί που είναι "στον κόσμο τους", θεωρούνται πιο δημιουργικοί. Από την άλλη, η σύγχρονη ψυχολογία μάς συμβουλεύει να ζούμε στο παρόν για να είμαστε ευτυχισμένοι. Τελικά, τι είναι καλύτερο να κάνουμε;

Σύμφωνα με έρευνες, όλοι μας περνάμε πάνω από 8 λεπτά την ημέρα ονειροπολώντας. Κάποιοι από εμάς, μάλιστα, αφιερώνουμε στην ονειροπόληση το 30-40% του χρόνου που είμαστε ξύπνιοι. Γιατί όμως μας συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Simon M. Laham, Phd, συγγραφέα του βιβλίου "The science of sin: The psychology of the Seven Deadlies (and why they are so good for you)", η ονειροπόληση είναι μια στρατηγική που επιστρατεύουμε, έστω και μη συνειδητά, για να λύσουμε διάφορα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. "Στην πραγματικότητα, οι ονειροπόλοι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί και καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων", πιστεύει ο συγγραφέας.

Από την άλλη, ο Daniel Gilber στο βιβλίο του "Stumbling on happiness", διαφωνεί: "Ο άνθρωπος περνάει σχεδόν το μισό χρόνο του με το μυαλό του να ταξιδεύει σε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή, κι αυτή η περιπλάνηση του νου συνήθως τον κάνει δυστυχισμένο".

Ανακάλυψε τη χρυσή τομή

Το ιδανικό, μάλλον, είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι όπου το απαιτούν οι περιστάσεις, ταυτόχρονα όμως να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας "τελετουργικά" που επιτρέπουν στο μυαλό μας να ονειροπολεί για λίγα, τουλάχιστον, λεπτά την ημέρα και να αποφορτίζεται, όπως είναι ο πρωινός καφές, η χαλάρωση στο κρεβάτι πριν από τον ύπνο, το περπάτημα, ακόμη και "αυτόματες" εργασίες στο σπίτι όπως το πλύσιμο των πιάτων. Έτσι ίσως καταφέρουμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ονειροπόληση.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.