Skip to main content

SINGLES

4 λόγοι για να βγεις έξω, τώρα!

Αυτές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος.  



Η ζωή είναι καλύτερη έξω από το σπίτι. Η επιστήμη σου δίνει 4 πολύ καλούς λόγους για να... πάρεις τους δρόμους!  

1. Μια βόλτα στη φύση μπορεί να αυξήσει την δημιουργικότητα σου. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μια βόλτα είναι αρκετή ώστε να αυξήσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου σου αλλά και την ικανότητα σου να συγκεντρώνεσαι. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Stanford της Μεγάλης Βρετανίας, το να περπατάμε δεν βελτιώνει μόνο τη φυσική μας κατάσταση αλλά ανοίγει και την... βαλβίδα ιδεών στο μυαλό μας, κάνοντας μας πιο οξυδερκείς και πιο δημιουργικούς. Την ίδια στιγμή, ψυχολόγοι στο πανεπιστήμιο της Utah και του Κansas παρατήρησαν ότι άτομα τα οποία πέρασαν μια ολόκληρη ημέρα στη φύση χωρίς να έρθουν σε επαφή με καμία ηλεκτρονική συσκευή είχαν 50% καλύτερη απόδοση σε τεστ δημιουργικότητας, συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν κάνει το ίδιο. Τέλος, ανάλογα πειράματα έγιναν και σε παιδιά, τα οποία έγραψαν διαγώνισμα σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα σε κάποιο πάρκο. Αυτά τα παιδιά είχαν πολύ υψηλότερη απόδοση, σε σχέση με όσα έγραψαν ακριβώς το ίδιο διαγώνισμα, σε κάποια γειτονιά του κέντρου της πόλης. 

2. Το εξωτερικό περιβάλλουν βελτιώνει τη διάθεση μας.  Είναι γνωστό πως ο χειμώνας «ρίχνει» τη διάθεση μας. Το 10% με 20% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών βιώνουν πολύ πιο έντονα το αίσθημα του άγχος ή της εξάντλησης. Παρόλα αυτά οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι τον χειμώνα οι μέρες είναι μικρότερες και συνεπώς το φυσικό φως λιγοστό. Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν προσπαθούμε να περνάμε – ακόμη και τον χειμώνα – περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού; Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει πως άτομα που έκαναν μια βόλτα στη φύση ακόμα κι όταν ο καιρός ήταν μουντός είδαν την διάθεση τους να φτιάχνει και τις θετικές τους σκέψεις να αυξάνονται. 

3. Εφοδιάζει τον οργανισμό με βιταμίνη D.  Εκτός από το να βελτιώνει την ροή των σκέψεων στον εγκέφαλο μας και να ανεβάζει τη διάθεση μας, μια βόλτα στη φύση γεμίζει τον οργανισμό μας με Βιταμίνη D. Την συγκεκριμένη βιταμίνη μπορούμε να την βρούμε σε τρόφιμα, όπως ο σολομός ή το τυρί όμως το 80% με 90% το λαμβάνουμε από την ακτινοβολία του ήλιου. Μην φοβάσαι, λοιπόν, να εκτεθείς λιγάκι στις φωτεινές ακτίνες του. Απλώς, μην ξεχνάς το αντηλιακό ακόμα και τον χειμώνα, ειδικά αν η μέρα είναι πολύ ηλιόλουστη και έχεις σκοπό να περάσεις πολλές ώρες στην ύπαιθρο. 

4. Μας βοηθάει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.  Oι γυμναστές αλλά και οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως η άσκηση που γίνεται μέσα στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, όπως για παράδειγμα ο διάδρομος ή το στατικό ποδήλατο, μπορεί να είναι ευεργετικά για το σώμα σου δεν συγκρίνονται, όμως, σε καμία περίπτωση με το περπάτημα ή με μια βόλτα στη φύση με το ποδήλατο. Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, οι δραστηριότητες στο εξωτερικό περιβάλλον μας βοηθάνε να καίμε πολύ περισσότερες θερμίδες απ' ότι οποιαδήποτε άσκηση σε εσωτερικό χώρο. Απογοητεύτηκες λιγάκι ε; Δεν πειράζει. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις τη συνδρομή στο γυμναστήριο και να πάρεις...τα βουνά. 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.