Skip to main content

SINGLES

5 τρόποι για να διαχειριστείς την αρνητική κριτική

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου...



Κανείς δεν είναι τόσο τέλειος στα πάντα ώστε να κάνει ό,τι αναλαμβάνει φανταστικά. Οτιδήποτε κι αν έχεις επιλέξει να κάνεις στη ζωή σου, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά, θα έρθουν στιγμές που η κριτική η οποία θα εισπράξεις από τους γύρω σου δεν θα είναι και η καλύτερη. Δεν είναι ευχάριστο και σίγουρα σε κανέναν μας δεν αρέσει όταν μας επισημαίνουν τα στραβά και τις αδυναμίες μας. Μήπως όμως αν προσπαθήσεις να δεις  αλλιώς την κριτική  καταφέρεις τελικά να νιώσεις μέσα από αυτήν περισσότερο δυνατή αντί να αισθανθείς απόρριψη; Aυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις προκειμένου να βγεις πιο παραγωγική από αυτή τη διαδικασία.

1. Μάθε να ξεχωρίζεις τις προθέσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι αν η κριτική είναι καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη. Από αυτή τη διαδικασία θα καταλάβεις αν η κριτική μπορεί να χρησιμεύσει ως συμβουλή ή απλά αν πρόκειται για ζήλια και εμπάθεια, οπότε δεν χρειάζεται να δώσεις σημασία.

2. Κανείς δεν είναι τέλειος. Σε περίπτωση που κάτι έχεις κάνει λάθος, μπορείς απλά να το παραδεχτείς. Κυρίως στον εαυτό σου και στη συνέχεια στους άλλους.

3. Αξιολόγησε τον άνθρωπο που σου κάνει κριτική. Είναι κάποιος που σε νοιάζει η γνώμη του, τον εκτιμάς, τον αγαπάς ή είναι κάποιος ξένος που στην πραγματικότητα δε σε ενδιαφέρει καθόλου η γνώμη του για εσένα και τις πράξεις σου;

4. Μάθε κάτι από το λάθος σου. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάτσε και σκέψου τις αδυναμίες σου και προσπάθησε την επόμενη φορά να τις διορθώσεις. Σκέψου ότι οι κριτικές σε ενεργοποιούν να γίνεις ακόμα καλύτερη.

5. Γύρνα σελίδα. Μην «πέφτεις» ψυχολογικά. Σκέψου ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Βάλε δυνατά να παίζει το τραγούδι «Σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε» και προχώρα παρακάτω.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός