Skip to main content

SINGLES

Είσαι σπάταλη; Αυτά είναι τα 7 μυστικά για να περιορίσεις τις αγορές σου

Βάλε φρένο...



Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του San Francisco, ανάλογα με τις αγορές που συνηθίζεις να κάνεις κρίνεται το αν διαλέγεις με βάση την προσωπική σου ευχαρίστηση ή την οικονομική αξία της αγοράς σου. Στην έρευνα που διεξήχθη σε τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων, φάνηκε πως μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων πιστεύει πως το να ξοδέψει χρήματα σε υλικά αγαθά είναι καλύτερη επένδυση αν και θεωρούν πως η επένδυση σε μια εμπειρία τους προκαλεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Παρακάτω θα βρεις 7 τρόπους για έξυπνες αγορές, ώστε και εσύ να είσαι χαρούμενη χωρίς να κάνεις το πορτοφόλι σου αναστενάξει. 

1. Το χρειάζομαι στ’ αλήθεια; Σίγουρα με μια πρώτη ματιά ο παρορμητικός αγοραστής μέσα σου θα απαντούσε: «Ναι! Φυσικά και το χρειάζομαι!», όμως μη βιαστείς να ακολουθήσεις τη συμβουλή του και να κατευθυνθείς στο ταμείο. Σκέψου το λίγο περισσότερο. Μήπως έχεις κάτι παρόμοιο ήδη; Μήπως είναι περιττό έξοδο; Αν πραγματικά το χρειάζεσαι είναι γιατί στο μυαλό σου υπάρχει ήδη ο λόγος, η ανάγκη που θέλεις να καλύψεις, όπως το ότι οι παλιές σου μαύρες γόβες έχουν ήδη φθαρεί, ή πως πριν λίγο καιρό ενώ βασανιζόσουν να καθαρίσεις εκείνο τον ανανά σκεφτόσουν πως χρειάζεται να πάρεις επιτέλους ένα εργαλείο γι’ αυτή τη δουλεία.

2. Μην το αγοράσεις αμέσως. Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να το σκεφτεί. Πήγαινε σπίτι και άσε να περάσουν μια με δυο μέρες, να καταλαγιάσει μέσα σου η καταναλωτική μανία και ύστερα ξαναεπισκέψου το μαγαζί έχοντας ήδη αποφασίσει. 

3. Ρώτα μια φίλη σου. Όχι μια οποιαδήποτε φίλη σου, αλλά μια που σέβεσαι τη γνώμη της, ξέρεις πως σκέφτεται λογικά και πως θα σε συμβουλέψει σωστά. 

4. Μάθε να διαλέγεις. Αν είχες να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτή την αγορά και σε κάτι άλλο τι θα προτιμούσες; Μήπως θα ήταν καλύτερο να φυλάξεις τα λεφτά σου για εκείνη την εκδρομή που τόσο καιρό σκεφτόσουν ή εκείνη τη νέα ταινία που τόσο πολύ θέλεις να πας να δεις; Μπορεί σε 2 χρόνια να μην θυμάσαι πότε αγόρασες αυτή τη τσάντα, όμως σίγουρα θα θυμάσαι το ξέφρενο σαββατοκύριακο που πέρασες.

5. Μην πέφτεις θύμα συναισθηματικής φόρτισης. Πολύ συχνά, μας πιάνει καταναλωτική μανία, προσπαθώντας να ανακουφίσουμε το συναισθηματικό βάρος που νιώθουμε, να ξεχάσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, να ξεφύγουμε από ένα συναίσθημα ανίας ή να νιώσουμε μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας ατόμων. Να θυμάσαι πως, καμία αγορά και κανένα υλικό αγαθό δεν πρόκειται να φέρουν την ισορροπία και τη χαρά στη ζωή σου. Αντί να επιβαρύνεις ανούσια το πορτοφόλι σου, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις με αισιοδοξία και θάρρος τις δύσκολες καταστάσεις.

6. Μην χρησιμοποιείς πιστωτικές. Απέφυγε τις αγορές με πιστωτικές κάρτες και προτίμησε να κρατάς μαζί σου συγκεκριμένο ποσό χρημάτων. Έτσι, δεν θα βγεις εκτός προϋπολογισμού, κάνοντας ανούσιες σπατάλες

7. Σημείωνε κάπου τις αγορές σου. Καλό θα ήταν επίσης να σημειώνεις σε λίστες τόσο τα προϊόντα που χρειάζεσαι όσο και εκείνες τις μη υλικές αγορές που έχεις ανάγκη (ένα ταξίδι, μια συναυλία ή μια παράσταση στο θέατρο). Έτσι πριν πας για ψώνια θα έχεις ήδη στο νου σου όχι μόνο τα συγκεκριμένα υλικά πράγματα που θες να αγοράσεις, αλλά η σκέψη των μη υλικών θα σε αποθαρρύνει από το να τα επενδύσεις τα χρήματά σου σε κάτι που αργότερα θα μετανιώσεις.

 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

SINGLES

Mπορείς άραγε να καταλάβεις από τη γλώσσα του σώματός του αν ενδιαφέρεται για σένα;

Oι κινήσεις του σώματός του που προδίδουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του!

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά