Κουτσομπόλεψε, κάνει καλό! - AllYou.gr

Search

Κουτσομπόλεψε, κάνει καλό!

Μία νέα έρευνα σου εξηγεί το γιατί.

> ΕΓΩ ::
08 Μαϊου 2015

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το κουτσομπολιό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας ενώ ταυτόχρονα μας βάζει στη διαδικασία να κάνουμε αυτοκριτική. Οι Oλλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν πως συζητώντας για άλλους ανθρώπους είτε θετικά είτε αρνητικά κάνει καλό στη ψυχολογία μας, αρκεί να αντιμετωπίζουμε το κουτσομπολιό με κριτική ματιά. 

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Elena Martinescu, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Groningen: «Οι γυναίκες που ακούν κακή κριτική για κάποιον άλλο, προστατεύουν περισσότερο τον εαυτό τους στις κοινωνικές συναναστροφές, γιατί δεν θέλουν να έχουν την ίδια μοίρα» ενώ «οι άντρες που ακούν θετικά σχόλια για κάποιον άλλο αισθάνονται φόβο, αφού θεωρούν πως η σύγκριση με ανταγωνιστές είναι απειλητική».

Όλοι μας βλέπουμε το κουτσομπολιό σαν μια έμμεση σύγκριση με τους άλλους και σαν μια ευκαιρία να επεξεργαστούμε και να διαμορφώσουμε τη δική μας κοινωνική συμπεριφορά. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας δεν θα έπρεπε να απέχουμε από την "κοινωνική κριτική" αλλά να δεχθούμε το κουτσομπολιό σαν ένα φυσικό μέρος της ζωή μας που πρέπει να επεξεργαστούμε με μια κριτική ματιά, αναφορικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει σε εμάς αλλά και στους άλλους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, είχε ως σκοπό να εξερευνήσει το γιατί το κουτσομπολιό είναι τόσο διεισδυτικό στην κοινωνία μας και γιατί οι άνθρωποι αρέσκονται να ακούν τόσο πολύ για τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες των άλλων. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να μιλήσουν για ένα θετικό ή αρνητικό κουτσομπολιό που άκουσαν και αξιολογήθηκαν με βάση τις απαντήσεις τους αναφορικά με την αυτοβελτίωση και την αυτοπροστασία που επέδειξαν μετά από τις πληροφορίες που δέχθηκαν. Όσοι είχαν ακούσει μια θετική πληροφορία για κάποιον άλλο ενίσχυσαν την επιθυμία τους για βελτίωση, ενώ όσοι είχαν ακούσει μια αρνητική πληροφορία έδειχναν περισσότερη ανησυχία για την κοινωνική τους συμπεριφορά.

Με λίγα λόγια, αν το κουτσομπολιό μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους και μας δίνει αφορμή να θέλουμε να βελτιωθούμε τότε είναι θετικό, όμως αν μπαίνουμε συνέχεια σε συζητήσεις όπου αναφερόμαστε για τα αρνητικά χαρακτηριστικά κάποιου τότε μπορεί και εμείς οι ίδιοι να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι.

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Να τι θα φορέσεις στην επόμενη βραδινή σου έξοδο

Ακόμη και αν ο καιρός γράφει… μείον, εσύ θα είσαι in style!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες;

Ώρα να μάθεις αν όντως υπάρχουν τρόφιμα που αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά ο οργανισμός για την πέψη τους.
FASHION TRENDS

Αυτή η τάση είναι η πιο chic εναλλακτική του νυφικού φορέματος

Γιατί μια λευκή ολόσωμη φόρμα πρέπει να είναι το ρούχο που θα φορέσεις την ημέρα του γάμου σου!
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Καλησπέρα από το Χαλέπι. Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο"

Η Bana Alabed είναι 7 χρονών και μαζί με τη μητέρα της, διατηρεί έναν από τους πιο καθηλωτικούς λογαριασμούς στο Twitter.
DO IT YOURSELF

To πιο εύκολο και κομψό μανικιούρ για να δοκιμάσεις τώρα

Πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού στην μανικιουρίστα σου δοκίμασε αυτό!
ΑΣΚΗΣΗ

«Αν και δεν έχω παχύνει, τα ρούχα μου με στενεύουν. Τι συμβαίνει;»

Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και –ευτυχώς- υπάρχει λύση υποστηρίζουν οι ειδικοί.