Γιατί η αδιαφορία των άλλων μας ρίχνει τόσο πολύ; - AllYou.gr

Search

Γιατί η αδιαφορία των άλλων μας ρίχνει τόσο πολύ;

Σ' όποιον αρέσουμε...

> ΕΓΩ ::
09 Μαϊου 2015

«Η κακή δημοσιότητα είναι προτιμότερη από το τίποτα» συνηθίζουν να λένε οι σταρ και φαίνεται ότι έχουν δίκιο. Σύμφωνα με μια καναδική έρευνα, ακόμα και η παρενόχληση (το bullying) είναι καλύτερο για την ψυχολογία από την αδιαφορία. Οι ακαδημαϊκοί και οι επιστήμονες που εξέτασαν κατά πόσο η αδιαφορία στο εργασιακό περιβάλλον μας επηρεάζει ψυχολογικά, συμπέραναν ότι ακόμα κι όταν κάποιος μας επιτίθεται λεκτικά εσκεμμένα, αισθανόμαστε ότι "υπάρχουμε", ενώ όταν κανείς δεν μας δίνει σημασία αισθανόμαστε μειονεκτικά.

Μπορεί η παρενόχληση να είναι μια άσχημη συμπεριφορά, αλλά οι άνθρωποι αναζητάμε το ενδιαφέρον των άλλων ακόμα κι όταν αυτό είναι αρνητικό. Σύμφωνα με τον Ινδό φιλόσοφο Idries Shah, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian που δημοσίευσε τη σχετική έρευνα, οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την προσοχή των άλλων όσο το φαγητό ή την ζεστασιά. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι πως καθημερινά βιώνουμε καταστάσεις που λειτουργούν ακριβώς για να ικανοποιήσουν αυτή την ανθρώπινη ανάγκη. Για παράδειγμα, όταν προσπαθούμε να κλείσουμε μια συμφωνία σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, κατά βάση δεν θέλουμε απλά να βγούμε νικητές, ενώ όταν τσακωνόμαστε με τον σύντροφό μας, στόχος μας δεν είναι απλά να αλλάξουμε τις συνήθειές του. Και στις δύο περιπτώσεις ουσιαστικά προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε την προσοχή του άλλου.

Η σύγχρονη νευρο-επιστήμη, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η κοινωνική αποξένωση επηρεάζει τον εγκέφαλό μας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δρα και ο σωματικός πόνος, ενώ o "εξοστρακισμός" ενός ανθρώπου από το περιβάλλον του μπορεί να οδηγήσει ακόμα σε βίαια ξεσπάσματα. Όταν οι άνθρωποι εισπράττουν αδιαφορία έχουν, επίσης, την τάση να "ακολουθήσουν" πιστά ακόμα και κάποιον που τους κακομεταχειρίζεται ή τους εκμεταλλεύεται. Με λίγα λόγια όταν οι άνθρωποι αισθάνονται αποξενωμένοι, όπως έλεγε ο Shah, είναι επιρρεπείς απέναντι σε όποια εκδήλωση προσοχής τους παρουσιαστεί. Οι άνθρωποι που θέλουν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής δεν έχουν απλά ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, απλά εκφράζουν πιο έντονα μια καθολική ανάγκη των ανθρώπων να προκαλούν το ενδιαφέρον. Η ζωή με αυτή την έννοια, είναι, σύμφωνα, με τους επιστήμονες μια παράσταση όπου ο καθένας προσπαθεί να έχει στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Hot αυτή τη στιγμή!

FASHION TRENDS

Έτσι θα φορέσεις άψογα το πορτοκαλί φέτος το Φθινόπωρο

Το στιλιστικό τρικ που θα αναδείξει όλα τα πορτοκαλί ρούχα σου!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα 4 πιο εμβληματικά shag κουρέματα που αξίζει να δοκιμάσεις

Μήπως ήρθε η ώρα να τολμήσεις ένα από τα hot κουρέματα της σεζόν;
BEAUTY NEWS

Το... νερό που δεν πρέπει να λείπει από την ρουτίνα ομορφιάς σου

Ώρα να γνωρίσεις το Activating Water Essence της Jurlique!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τρόφιμα που διώχνουν τη μυρωδιά του σκόρδου από το στόμα

Αν σου αρέσει το σκόρδο αλλά σε κάνει να νιώθεις άβολα, πρέπει να διαβάσεις τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης.
ΣΠΙΤΙ

Το ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις στο στρώμα σου μια φορά το μήνα

Η συμβουλή που θα σε βοηθήσει να έχεις ένα πιο καθαρό υπνοδωμάτιο.
FASHION NEWS

Τα απόλυτα heels που δεν πρέπει να λείπουν φέτος από τη ντουλάπα σου

Η νέα συλλογή DUKAS έφτασε και δε ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε.