Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

4 family moments που λατρεύω στις γιορτές

Χριστούγεννα σημαίνει Οικογένεια.



Μοιράζομαι, προσφέρω, χαίρομαι, περνάω στιγμές με τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτό είναι για εμένα τα Χριστούγεννα. Και υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουμε όλοι μαζί τα οποία πλέον θεωρούνται τα δικά μας οικογενειακά έθιμα.  

Πριν γίνω μαμά, για μένα Χριστούγεννα ήταν δύο εισιτήρια μετ’ επιστροφής σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Λίγες μέρες μόνο με τον καλό μου, με βόλτες, φαγητά, ψώνια, μόνοι οι δυο μας, μακριά από τα οικογενειακά τραπέζια. Και ήταν τέλεια!

Όλα αυτά άλλαξαν πριν 9 χρόνια, όταν πήρα στην αγκαλιά μου τη μικρή μου Ιωάννα-Αγάπη και δημιούργησα τη δική μου οικογένεια. Ένιωσα την ανάγκη να της προσφέρω ένα περιβάλλον με πολλή αγάπη, γιαγιάδες, θείες και θείους, φίλες και φίλους. Μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά σαν μαξιλαράκι απαλό να πέφτει πάνω του και να χαμογελά φορώντας το κατακόκκινο γιορτινό σκουφάκι της. Αναμνήσεις γεμάτες κάλαντα, μυρωδιές, γέλια που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη της. 

Τώρα πια ξέρω ακριβώς τι θέλω να κάνω αυτή την περίοδο, και όλα περιστρέφονται γύρω από μία λέξη: Οικογένεια. 

Αυτά είναι 4 πράγματα που λατρεύουμε να κάνουμε οικογενειακώς κάθε χρόνο στις γιορτές:

1. Τα "φωτεινά" μελομακάρονα

cookies_small.jpg
 

Την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα καλώ όλες τις αδερφές μου και τα ανίψια μου, βάζουμε τις ποδιές μας, και μαζί με τη μικρή Ιωάννα-Αγάπη φτιάχνουμε κουλουράκι-μπουκίτσες αλλά και μελομακάρονα, όχι όποια κι όποια συνταγή: Την αξεπέραστη συνταγή της γιαγιάς Φωτεινής. 

Η γιαγιά είναι πια μεγάλη και αυτός είναι ένας τρόπος να της δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις στιγμές που μας έχει χαρίσει, για κάθε γιορτή που γέμιζε το τραπέζι της με φαγητά όλα φτιαγμένα από τα χεράκια της. 
Και όταν η πρώτη φουρνιά βγαίνει, της πηγαίνουμε ένα μελομακάρονο για να δοκιμάσει. Και πάντα λέει: «Τα πετύχατε και φέτος! Και του χρόνου!». 


2. Ποπ κορν και σινεφίλ μαραθώνιος

popcorn_small.jpg
 

Λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα, βρίσκουμε ένα μεσημέρι που μας βολεύει όλους και συγκεντρωνόμαστε στο σπίτι μας για σινεφίλ μαραθώνιο. Κάθονται όλοι στους καναπέδες ή κάτω στο χαλί στις μαξιλάρες, παίρνουν κουβερτούλες στα πόδια και με περιμένουν να τους φέρω τα ποπ-κορν ζεστά ζεστά.

Εκείνη την ώρα γίνεται δημοψήφισμα για το ποια θα είναι η πρώτη ταινία που θα δούμε. Άλλωστε είναι τόσες οι επιλογές μας στη Nova που προσφέρει πάντα μοναδικό θέαμα για όλη την οικογένεια. 

-Θέλετε να δούμε 3 ταινίες Harry Potter στο Nova On Demand;
-Και γιατί να μη δούμε 1 Harry Potter και 2 Αστερίξ;
-Ααα, εγώ είμαι η πιο μικρή και λέω να δούμε Στρουμφάκια!
 

Harry_small.jpg
 

Οι στιχομυθίες αυτές είναι πλέον κλασικές. Σαν έθιμο που πρέπει να τηρήσουμε. Συνήθως ξεκινάμε με την προτίμηση της μικρής, δεν της χαλάμε χατίρι. Για τις υπόλοιπες 2, για φέτος σκέφτηκα να το ρίξουμε στον κλήρο. Θα φτιάξω χαρτάκια που θα λένε πάνω:

Τα Στρουμφάκια: To χαμένο χωριό, Minions, Harry Potter, Η Ταινία LEGO Batman, Αστερίξ & Οβελίξ, Harry Potter, Οι Ευχούληδες,  Πελαργοί, Η Εποχή των Παγετώνων 3, Ροβινσώνας Κρούσος,  Kung Fu Panda 3,  Ώρα για Σερφ 2. Ναι όλες αυτές και πολλές ακόμα διασκεδαστικές ταινίες προσφέρει η Nova, για καλές κινηματογραφικές γιορτές! Καλή ιδέα;
 

Smurfs_small.jpg
 

3. Κάθε στολίδι και ευχή

stolidi_small.jpg
 

Μια άλλη αγαπημένη μας συνήθεια είναι να στολίζουμε όλοι μαζί το δέντρο. Το οποίο έχει ήδη στηθεί στη γωνία του, έχει φορέσει τα πολύχρωμα λαμπάκια του και η κούτα δίπλα του είναι γεμάτη στολίδια που περιμένουν να διαλεχτούν από τον καθένα και να βρουν τη θέση τους στο δέντρο. 

Άλλος διαλέγει κάτι πιο παιδικό, όπως έναν λούτρινο Άη Βασίλη, άλλος κάτι πιο διακοσμητικά κομψό όπως ένα χειροποίητο γούρι, ο καθένας επιλέγει σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του και κρεμώντας το στολίδι του λέει και μια ευχή. Η Ιωάννα-Αγάπη πάντα «κλέβει» μερικά στολίδια που έκαναν το βλέμμα της να λάμψει για να διακοσμήσει το δωμάτιό της, και μετά περήφανη για το αποτέλεσμα να μας το δείξει! 

4. Βόλτα για τρεις

Αγαπάμε πολύ το ότι ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια αλλά πάντα κανονίζουμε να κάνουμε και κάτι ιδιαίτερο μόνο οι τρεις μας, μαμά, μπαμπάς και κόρη. Κάθε χρόνο στις γιορτές επιλέγουμε ένα θέαμα που μας αρέσει, κλείνουμε εισιτήρια, φοράμε τα γιορτινά μας και πηγαίνουμε να το απολαύσουμε. Δεν ξέρω εάν τελικά απολαμβάνουμε το θέαμα αυτό καθεαυτό ή το ότι είμαστε οι τρεις μας, μαζί, λουσμένοι από αγάπη. 

Μετά πηγαίνουμε για φαγητό κάπου ωραία και για βόλτα στην λαμπερά στολισμένη πόλη, τη γεμάτη κόσμο να πηγαινοέρχεται με σακούλες στα χέρια και τα παλτό καλά κλεισμένα ψηλά στο λαιμό.

Εμάς το μόνο που μας νοιάζει είναι το Μαζί. Και έτσι ακριβώς θέλουμε πάντα να είναι οι γιορτές μας.    

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου στις 4/2 ξαναβλέπουμε το “Hair Love”

Τη μικρού μήκους animation ταινία που κέρδισε το Όσκαρ αλλά και την καρδιά μας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στον αστερισμό των μαμάδων!

Τι είδους μαμά είσαι, με βάση το ζώδιό σου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γονιός καθώς το παιδί μεγαλώνει

Ο ρόλος του γονέα είναι μια συνεχής περιπέτεια που εκτός από απολαυστικές στιγμές και έντονα συναισθήματα, προσφέρει και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) αγωνίες.

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»