Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Βάλε όρια (και στα πεθερικά)!

Ο γάμος αλλά πολύ περισσότερο η γέννηση ενός παιδιού, σηματοδοτούν τη δημιουργία μιας ξεχωριστής οικογένειας που αποτελείται από το νέο ζευγάρι και το παιδί του.


Γεωργία Κοντού

Της Κέλλης Σπυριδάκη MSc, Ψυχολόγου-Παιδοψυχολόγου, www.kellyspyridaki.gr

Είναι η στιγμή λοιπόν που κάθε σύντροφος θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευθεί τα όρια με τους γονείς του αλλά και να δημιουργήσει, μια επαρκώς καλή σχέση με τους γονείς και τα αδέρφια του συντρόφου του.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις σχέσεις της νύφης ή του γαμπρού με τα πεθερικά τους αλλά συνήθως παραβλέπεται, το πώς ο κάθε σύντροφος καταφέρνει να οριοθετήσει τη σχέση του με τους δικούς του γονείς διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τον σύντροφό του.

Σημαντικό ρόλο λοιπόν θα παίξει το πόσο κοντά θεωρεί ο κάθε σύντροφος ότι θέλει να είναι με τους γονείς του, πόσο τους επιτρέπει να επηρεάζουν τις αποφάσεις του και τη ζωή του συνολικά.

Μπορεί για παράδειγμα, ο ένας σύντροφος να επιθυμεί να ζει κοντά στους γονείς του ώστε να τους βλέπει συχνότερα, να αποζητά τη βοήθεια τους (για παράδειγμα να παίρνει μαγειρεμένο φαγητό, να τον βοηθούν στο καθάρισμα του σπιτιού, να κρατάνε τα παιδιά κλπ), να μιλάει συχνά μαζί τους στο τηλέφωνο και να τους ενημερώνει για καθετί που συμβαίνει στη ζωή του.

Κάποιος άλλος όμως μπορεί να προτιμά μια περισσότερο οριοθετημένη σχέση, επιλέγοντας να μην εμπλέκει τους γονείς του σε όλες τις πτυχές της ζωής του, να τους βλέπει λιγότερο συχνά και να προσπαθεί να στηριχτεί κατά το δυνατόν στις δικές του δυνάμεις, όσον αφορά τη συντήρηση του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.

Όταν τα πράγματα περιπλέκονται... 

Η κατάσταση λοιπόν περιπλέκεται αν και οι δύο σύντροφοι δεν έχουν την ίδια φιλοσοφία ως προς το πόσο στενές σχέσεις επιθυμούν να έχουν με τους γονείς τους. Μπορεί τότε να αρχίσει να δημιουργείται ένταση στο ζευγάρι, που μοιάζει να προκαλείται από τα σχόλια και τα παράπονα των γονιών, συχνότερα όμως οφείλεται στην αδυναμία των συντρόφων να οριοθετήσουν τους γονείς τους και να μη μεταφέρουν αυτά τα σχόλια στη σχέση τους.

Εντοπίστε τι σας ενοχλεί!

Προσπαθήστε να συζητήσετε με το σύντροφο σας ποιες συμπεριφορές των γονιών του σας ενοχλούν και γιατί. Σκεφτείτε επίσης μήπως εσείς είστε αρνητικά προδιατεθειμένος/η απέναντι τους; Μήπως δυσκολεύεστε να τους παραχωρήσετε μια θέση στη ζωή σας θεωρώντας ότι μόνο οι δικοί σας γονείς σας νοιάζονται και σας αποδέχονται πραγματικά;

Ακούστε και την άλλη πλευρά...

Αντί να ανταλλάσσετε κατηγορίες προσπαθήστε να δείτε τις συμπεριφορές των δικών σας γονιών, μέσα από τα μάτια του συντρόφου σας. Μήπως είναι όντως υπερβολικά παρεμβατικοί ή επικριτικοί; Μήπως θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται περισσότερο διακριτικά; Ίσως εσείς να έχετε αποδεχτεί ορισμένες συμπεριφορές τους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και ο σύντροφος σας είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

Βάλτε κανόνες!

Εξηγείστε ο ένας στον άλλο πώς θα θέλατε ιδανικά να ρυθμίσετε τις σχέσεις σας με τις οικογένειες σας. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να βρείτε τους συμβιβασμούς εκείνους που θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή ισορροπία.

Αν για παράδειγμα, ο ένας θα επιθυμούσε να περνά χρόνο με τους γονείς 1 φορά το μήνα και ο άλλος κάθε εβδομάδα, ίσως θα μπορούσατε να προγραμματίσετε ξεχωριστό χρόνο με τους γονείς σας και τα παιδιά.

Διευκρινίστε επίσης αν οι γονείς μπορούν να σας επισκέπτονται χωρίς να ειδοποιήσουν, αν θα έχουν κλειδιά για το σπίτι σας, ποιες ώρες μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο, πόσο θέλετε να εμπλακούν στην ανατροφή των παιδιών, ποιες γιορτές θέλετε να περνάτε μαζί τους.

Οριοθετήστε τους δικούς σας γονείς!

Όσο κι αν σας δυσκολεύει τηρείστε τους κανόνες που συμφωνήσατε και οριοθετήστε τους γονείς σας χωρίς να επιρρίπτετε την ευθύνη στον/στην σύντροφο σας. Οι γονείς σας δεν χρειάζεται να ξέρουν πώς παίρνετε τις αποφάσεις σαν ζευγάρι, κάτι τέτοιο απλώς τους δίνει τροφή για περισσότερα αρνητικά σχόλια.

Όταν βρίσκεστε όλοι μαζί μην τους επιτρέπετε να κάνουν υποτιμητικά σχόλια για τον/την σύντροφο σας ή να επικρίνουν τις επιλογές σας. Ακόμη κι αν αρχικά θυμώσουν, σταδιακά θα αντιληφθούν ποια είναι η θέση τους στη νέα σας οικογένεια και η σχέση σας θα ενδυναμωθεί.

Μην τους ανακατεύετε στη σχέση σας!

Μην μεταφέρετε όλα σας τα παράπονα για τον/την σύντροφο σας στους γονείς σας και μην ακολουθείτε άκριτα τις συμβουλές τους. Αφενός ο/η σύντροφος σας μπορεί να νιώσει προδομένος γνωρίζοντας ότι τον σχολιάζετε κρυφά μαζί τους.

Αφετέρου τα προβλήματα θα μεγεθυνθούν αν εμπλακούν στη σχέση σας τρίτοι άνθρωποι. Προσπαθήστε να επιλύετε τα προβλήματα μέσα στη σχέση κι αν χρειάζεστε κάποιον να μιλήσετε, προτιμήστε να εκμυστηρευτείτε σε έναν έμπιστο φίλο ή κάποιον ειδικό που θα μπορέσουν να δουν την κατάσταση περισσότερο αντικειμενικά.

Προτεραιότητες!

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίστε ο ένας στον άλλο ότι η προτεραιότητα σας είναι η οικογένεια που δημιουργήσατε μαζί. Επομένως, αν οι γονείς δεν μπορούν να αποδεχτούν και να στηρίξουν τη νέα σας οικογένεια, αυτό σημαίνει απλώς ότι θα χρειαστεί να τους κρατήσετε σε μεγαλύτερη απόσταση.

Πηγή: Familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου στις 4/2 ξαναβλέπουμε το “Hair Love”

Τη μικρού μήκους animation ταινία που κέρδισε το Όσκαρ αλλά και την καρδιά μας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στον αστερισμό των μαμάδων!

Τι είδους μαμά είσαι, με βάση το ζώδιό σου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γονιός καθώς το παιδί μεγαλώνει

Ο ρόλος του γονέα είναι μια συνεχής περιπέτεια που εκτός από απολαυστικές στιγμές και έντονα συναισθήματα, προσφέρει και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) αγωνίες.

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!