Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

5 τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να προσαρμοστεί στο σχολείο

Επιστροφή στα θρανία...



Ακόμα είναι η αρχή της σχολικής χρονιάς και πολλά παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη σχολική ζωή.

Το πρωινό –ειδικά τη Δευτέρα- ξεκινά με δάκρυα, με πονόκοιλο, με γράπωμα από τη μαμά… Μην ανησυχείτε! Δεν είναι σπάνιο τα μικρότερα παιδιά να χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να προσαρμοστούν στο σχολείο.

Να τι μπορείτε να κάνετε:

1. Βοηθήστε το παιδί να ‘δεθεί’ με τη δασκάλα του. Για να μπορέσει να μάθει ένα παιδί, χρειάζεται να ‘δεθεί’ με τη δασκάλα του και να νιώθει άνετα στην τάξη του. Αν αυτό δε συμβεί τις πρώτες μέρες, συζητήστε το με τη δασκάλα ώστε να το βοηθήσει να βρει τη σειρά του και να νιώσει όμορφα στην τάξη. Άλλες φορές η δασκάλα δίνει στο παιδί έναν ‘ειδικό’ ρόλο, πχ του βοηθού της σε κάτι, ενώ άλλες φορές μπορείτε να παροτρύνετε το παιδί να της πάει μια ζωγραφιά.

2. Βοηθήστε το παιδί να ‘δεθεί’ με τα άλλα παιδιά. Είναι το παιδί σας στην τάξη με κάποιο παιδάκι με το οποίο ήδη γνωρίζονται; Σας μιλάει για κάποιο συγκεκριμένο παιδί με το οποίο παίζει; Ρωτήστε τη δασκάλα να σας πει με ποιο αγοράκι ή κοριτσάκι κάνει παρέα το παιδί σας και προσκαλέστε το στο σπίτι σας για παιχνίδι.

3. Δώστε κάτι στο παιδί σας για να αισθάνεται ότι σας έχει κοντά του. Το δυσκολότερο σημείο του αποχωρισμού είναι όταν το παιδί αποχαιρετά τη μαμά. Μετά συνήθως παρασέρνεται από το ρυθμό του σχολείου και περνάει όμορφα. Δημιουργήστε ένα τελετουργικό αποχαιρετισμού για να βοηθήσετε το παιδί στη μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε κάτι του στυλ «σε αγαπώ, με αγαπάς, να περάσεις τέλεια και θα σε δω στη 1!». Δώστε στο παιδί σας ένα μικρό αναμνηστικό, πχ ένα κοχυλάκι ή μια πετρούλα που μαζέψατε στην παραλία, ή ένα σημείωμα αγάπης σε ένα όμορφο χαρτάκι.

4. Καθησυχάστε τους φόβους του παιδιού. «Και αν δεν έρθει να με πάρει η μαμά;», «και αν χαθώ;», «και αν εξαφανιστεί ή πεθάνει η μαμά;» είναι μερικοί από τους πιο συχνούς φόβους που έχουν τα παιδιά σχετικά με τον αποχωρισμό. Χωρίς κοροϊδία, αλλά με σοβαρότητα, εξηγήστε στο παιδί ότι όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται, όπως εσείς και το παιδάκι σας, δυσκολεύονται να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι θα περάσει όμορφα και καθησυχάστε το ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το ξεχάσετε ή να εξαφανιστείτε.

5. Βοηθήστε το παιδί σας να γελάσει με το άγχος του ώστε να μη βάλει τα κλάματα. Τα άγχη και οι φόβοι του παιδιού που σχετίζονται με τον αποχωρισμό από τους γονείς για το σχολείο πολύ εύκολα μπορεί να βρουν διέξοδο εκτόνωσης στο γέλιο! Πριν ξεκινήσετε για το σχολείο παίξτε ένα αστείο παιχνίδι, κυνηγηθείτε, περάστε μερικά λεπτά γελώντας και αποφορτίζοντας την κατάσταση. Θα δείτε ότι με αυτό τον τρόπο ο αποχωρισμός θα γίνει πιο ομαλά. Προσοχή! Μην αρχίσετε το γαργάλημα, γιατί έτσι συσσωρεύονται οι ορμόνες του στρες!! Σας παραθέτω δυο αστεία παιχνίδια για το σπίτι, που βοηθούν στον αποχωρισμό. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην τα παίξετε λίγο πριν φύγετε για το σχολείο! Επιλέξτε μια ήρεμη ώρα, όπως το απόγευμα πριν πάει σχολείο την άλλη μέρα.

Πηγή: http://www.familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

CELEBS

Δήμητρα Ματσούκα - Πέτρος Κόκκαλης: Απόδραση στα Ιωάννινα για το ζευγάρι

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η ηθοποιός

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό