Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Το παιδί σου είναι κολλημένο με το Playstation; 4 λόγοι για να του δώσεις... την ευχή σου

Κι όμως: Υπάρχει και η θετική πλευρά!



Υποκύψατε στην επιθυμία του παιδιού σας και του αγοράσατε μία κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών και το παιχνίδι της προτίμησης του.

Aν και δεν ασχοληθήκατε παρά μόνο με την αγορά του εξοπλισμού, μια μέρα σταθήκατε από περιέργεια μπροστά στην οθόνη και διαπιστώσατε με τρόμο ότι το παιδί σας χειρίζεται ένα ανθρωποειδές φορτωμένο με υπερσύγχρονα όπλα, που σπέρνει τον όλεθρο.

Σε μία άλλη εξίσου «χαριτωμένη» εκδοχή, οδηγεί ανεξέλεγκτα ένα αυτοκίνητο στους δρόμους μιας μεγαλούπολης και σκοτώνει πεζούς. Mπορούν τα παιχνίδια αυτά να μεταμορφώσουν το παιδί σας σε κακοποιό στοιχείο; Kαι τώρα πόσες ώρες μπορεί να κάθεται μπροστά στην κονσόλα παίζοντας έστω πιο αθώα παιχνίδια;

Η φωτεινή πλευρά:

Εξαιτίας ίσως της μεγάλης δημοσιότητας που παίρνουν περιστατικά βίας με παιδιά και των πιεστικών ερωτημάτων των γονέων, οι ψυχολόγοι ερευνούν σχεδόν αποκλειστικά στη σχέση ανάμεσα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών.

Ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες, όμως, δυσανασχετούν με τη μονόπλευρη παρουσίαση της επίδρασης που έχουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και επισημαίνουν τις θετικές τους πλευρές.

1. Νοημοσύνη: Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εξασκούν την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη, ενεργοποιούν τη δημιουργική σκέψη. Για να επιλύσει δηλαδή το παιδί γρίφους και να ξεπεράσει εμπόδια, εξετάζει τα προβλήματα από διαφορετικές πλευρές, χρησιμοποιεί σύμβολα, καλλιεργεί τη φαντασία του.

2. Αυτοεκτίμηση: Οι επιδόσεις του παιδιού το κάνουν να αισθάνεται περήφανο και ικανό. Oρισμένοι ψυχοθεραπευτές στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη διαδικασία της θεραπείας με δειλά παιδιά, για να τα βοηθήσουν να τονώσουν την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και στον εαυτό τους, να εκφράσουν την ενεργητικότητα, ή ακόμα και την καταπιεσμένη επιθετικότητά τους, και να μάθουν ότι, για να πετύχουν τους στόχους τους, πρέπει να αγωνιστούν.

3. Κοινωνικοποίηση: Tα παιδιά μιλούν με τους συνομηλίκους τους για τα καινούργια ηλεκτρονικά παιχνίδια, ανταλλάσσουν πληροφορίες και συμβουλές, καλούν τους φίλους τους για να παίξουν μαζί. Όπως συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, αισθάνονται την ανάγκη να ενταχθούν σε μία ευρύτερη ομάδα, όπου θα γίνουν αποδεκτά και θα διακριθούν. Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής έχουν μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο κοινωνικοποιούνται τα παιδιά, αλλά όχι τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης.

Tα παιδιά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ιδιαίτερους κώδικες επικοινωνίας για να συνδεθούν με συνομηλίκους τους. Στην εποχή μας αυτοί οι κώδικες αντλούν τα θέματά τους και διαμορφώνονται από τις νέες τεχνολογίες.

4. Aντανακλαστικά: Έχει αποδειχθεί ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μειώνουν το χρόνο αντίδρασης και βελτιώνουν πολύ το συντονισμό ματιού και χεριού. Oι δεξιότητες αυτές είναι πολύτιμες στο σύγχρονο περιβάλλον, όπου τα ερεθίσματα είναι πολυάριθμα και απαιτείται η χρήση πολύπλοκων ηλεκτρονικών μηχανημάτων.

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30