Είσαι ανεξάρτητη; Θα μεγαλώσεις πιο ευτυχισμένα παιδιά - AllYou.gr

Search

Είσαι ανεξάρτητη; Θα μεγαλώσεις πιο ευτυχισμένα παιδιά

Στην προσκόλληση λέμε ΟΧΙ.

> ΠΑΙΔΙ ::
27 Σεπτεμβρίου 2015

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι θα μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα παιδιά εάν βάλουν στην άκρη τις προσωπικές τους ανάγκες και αφιερωθούν αποκλειστικά στα παιδιά. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου "Selfish Reasons to Have Kids" , Bryan Caplan, δεν είναι καθόλου εγωιστικό εκ μέρους των γονιών να ασχοληθούν περισσότερο με τον εαυτό τους. 

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι εάν δεν φροντίσουν αρκετά τα παιδιά τους θα τα εμποδίσουν να φτάσουν τις φυσικές δυνατότητές τους για επιτυχία, κάτι τέτοιο ίσως να είναι ανεπηρέαστο από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν εξωσχολικά μαθήματα μουσικής, φυσικής αγωγής ή καλλιτεχνικών προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις και πειθαρχία, ενώ πολλοί ελέγχουν τις παρέες τους ώστε να μην «μπλέξουν» με τα λάθος άτομα. Ενώ οι προθέσεις τους είναι καλές και πολλές έχουν καλά αποτελέσματα, αυτές οι επιλογές μπορεί να κάνουν κακό στους ίδιους τους γονείς.

Ο Caplan θέλησε αποφάσισε να μελετήσει τις έρευνες που έχουν γίνει σε δίδυμα αλλά και σε υιοθετημένα παιδιά. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα παιδιά που ανατρέφονται από γονείς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση τείνουν να έχουν καλύτερη μόρφωση από τα παιδιά με γονείς που είχαν τελειώσει το λύκειο ή δεν είχαν πάει σχολείο. Οι ίδιες έρευνες, όμως, σε υιοθετημένα παιδιά είχαν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Τα παιδιά, δηλαδή, που υιοθετήθηκαν από μορφωμένους γονείς δεν είχαν απαραίτητα και καλύτερη μόρφωση. Οι μελέτες σε παιδιά ηλικίας 2 ετών που είχαν υιοθετηθεί έδειξαν ότι όσο μεγάλωναν συμβάδιζαν περισσότερο με τις «δυνατότητες» των βιολογικών τους γονιών.

Εφόσον, σύμφωνα με τις έρευνες, η φυσική κλίση επηρεάζει σημαντικά τα υιοθετημένα παιδιά, ο Caplan υποστηρίζει ότι οι γονείς δεν θα έπρεπε να απασχολούνται τόσο πολύ με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών σχετικά με την μελλοντική τους εξέλιξη ως χαρακτήρες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί πρέπει να αφήνεται στη μοίρα του, αλλά ότι οι γονείς θα έπρεπε να κάνουν πιο «εγωιστικές» επιλογές και να μην επιτρέπουν στους εαυτούς του να κουράζονται τόσο πολύ. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!