Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

6 τρόποι για να δείξεις την αγάπη σου στο παιδί σου

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό!



Ξέρετε ότι το πιο σημαντικό για τη ψυχική, τη διανοητική αλλά και τη σωματική ανάπτυξη του ανθρώπου είναι η αγάπη που παίρνει στην παιδική ηλικία;

Έρευνες σε χιλιάδες παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία, με καλή φροντίδα (σίτιση και καθαριότητα) αλλά χωρίς αγάπη και αγκαλιές, δείχνουν ότι όσο πιο στερημένος σε αγάπη είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο πίσω μένει στην ανάπτυξή του.

1. Γράψτε ένα σημείωμα αγάπης.

Τα παιδιά μου ενθουσιάζονται να βρίσκουν τα σημειώματα που τους αφήνω κάτω από το μαξιλάρι τους, δίπλα στο πιάτο τους το πρωί, μέσα στην τσάντα τους ή ακόμα και στον καθρέφτη του μπάνιου τους! Δε χρειάζεται τίποτα περίπλοκο: αυτοκόλλητα χαρτάκια σε διάφορα χρώματα, σχήμα καρδιάς ή ότι βρείτε και ένα απλό «σε αγαπώ», «να έχεις μια υπέροχη μέρα» ή κάτι τέτοιο.

2. Ξυπνήστε το παιδί για το σχολείο με μια αγκαλιά και ένα φιλί.

Είναι ο καλύτερος τρόπος και για το παιδί και για εσάς να ξεκινήσετε τη μέρα σας! Με μια γερή δόση αγάπης γεμίζουν οι μπαταρίες για γονείς και παιδιά!

3. Αγκαλιές, φιλιά και... χάι φάιβ

Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει κανείς στο παιδί του: μειώνει το στρες, αυξάνει την αίσθηση του συναισθηματικού συνδέσμου και επίσης αυξάνει τις ορμόνες της χαράς. Ένα απλό, αλλά αληθινό άγγιγμα λοιπόν, σε καθημερινή, συχνή βάση, φτιάχνει τη φυσιολογία του παιδιού και δημιουργεί το καλύτερο βιολογικό υπόβαθρο για χαρά και ευεξία.

4. Και όμως, η αγάπη περνάει από το στομάχι

Γνωρίζουμε από ερευνητικά δεδομένα ότι όταν οι γονείς τρώνε μαζί με τα παιδιά τους 3-4 φορές την εβδομάδα, τα οφέλη είναι τεράστια για το παιδί: καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, υψηλότερη αυτοπεποίθηση, μικρότερος κίνδυνος για κατάχρηση ουσιών. Η ώρα του φαγητού είναι μια καλή ευκαιρία για συζήτηση, μοίρασμα, περιγραφή της μέρας του καθενός, πράγματα που οδηγούν σε συναισθηματικό δέσιμο. Η ώρα στο τραπέζι μπορεί να είναι όποια εξυπηρετεί τον γονιό, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.

5. Διάβασμα... παρεούλα

Ακόμα και αν το παιδί σας έχει μάθει να διαβάζει, μπορείτε να του διαβάζετε κάθε βράδυ ένα λίγο πιο δύσκολο βιβλίο, ή να διαβάζετε κάτι παρέα οι δυο σας. Ηρεμία και απόλαυση για δύο!

6. Διαλέξτε ευχάριστες δραστηριότητες με το παιδί σας για το σαββατοκύριακο

Προγραμματίστε και οργανωθείτε! Το σαββατοκύριακο δεν είναι μόνο για να βγείτε εσείς με τους φίλους σας και το παιδί σας με τους δικούς του! Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και τους δύο. Μπορείτε να διαλέξετε από αυτά που ξέρετε ότι αρέσουν στο παιδί σας, μπορείτε όμως να ξεκινήσετε να πειραματίζεστε και να δώσετε την ευκαιρία να γνωρίσει νέα πράγματα, που ίσως το ίδιο δεν θα επέλεγε από μόνο του. Το κλειδί σε αυτό είναι οτιδήποτε νέο παρουσιάσετε στο παιδί να το κάνετε με όμορφο, ανάλαφρο τρόπο και όχι ως καταναγκαστικά έργα, και να μην το κρίνετε αν τελικά σας πει ότι δεν του αρέσει.

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός