5 τρόποι για να διδάξεις στο παιδί σου την έννοια του αυτοελέγχου - AllYou.gr

Search

5 τρόποι για να διδάξεις στο παιδί σου την έννοια του αυτοελέγχου

Όλα γίνονται!

> ΠΑΙΔΙ ::
01 Οκτωβρίου 2015

Πόσο συχνά τυχαίνει να δεις ένα παιδί να διακόπτει μια συζήτηση ενηλίκων φωνάζοντας ή να αρπάζει αντικείμενα σε δημόσιο χώρο, έστω κι αν οι γονείς του του έχουν πει να μην το κάνει; Και τι γίνεται με τα παιδιά που φαίνεται να μην ξέρουν να περιμένουν τη σειρά τους; Είναι αυτά τα παιδιά «κακά» ή χρειάζεται απλά να μάθουν πώς να κοντρολάρουν την παρορμητική φύση τους;

Σύμφωνα με τη Sharon Silver, μαμά και συγγραφέα του βιβλίου «Stop Reacting and Start Responding: 108 Ways to Discipline Consciously and Become the Parent You Want to Become», αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να διδάξουν στα παιδιά τους ότι ο έλεγχος είναι κάτι που κάνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, κι όχι κάτι που μας επιβάλλουν οι άλλοι (γονείς ή δάσκαλοι).

Να, λοιπόν, 5 τρόποι για να καταφέρεις να μάθεις στο παιδί σου να έχει αυτοέλεγχο:

1. Βοήθησέ το να αντιλαμβάνεται τις παρορμήσεις του

Ο αυθορμητισμός συχνά μας κάνει να νιώθουμε ότι μας ξεπερνά, παρακάμπτοντας τη λογική μας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε πράγματα που ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε. Για να μάθεις στο παιδί σου τον αυτοέλεγχο, θα πρέπει να του μάθεις να παρατηρεί τον εαυτό του και τις παρορμήσεις του, πριν αυτές το οδηγήσουν σε κάποια «κακή» απόφαση ή επιλογή.

2. Δώσ' του συγκεκριμένες οδηγίες

Το να εστιάζεις απλά στην κακή συμπεριφορά του παιδιού σουείναι αναποτελεσματικό. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να του εξηγήσεις τι θα ήθελες να κάνει αντ’ αυτού. Προσπάθησε π.χ. να του πεις: «Συμφωνήσαμε ότι δεν είναι σωστό να θέλεις να παίζεις μόνο σου το βιντεοπαιχνίδι, όταν έχεις φίλους στο σπίτι. Σκέψου 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις, όσο θα παίζουν οι φίλοι σου, μέχρι να ξανάρθει η σειρά σου».

3. Μην του κάνεις κήρυγμα

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν τις πληροφορίες που παίρνουν. Όταν, λοιπόν, μιλάς πολύ και ασταμάτητα, το παιδί μπλοκάρει από τον όγκο των πληροφοριών, με αποτέλεσμα να κατεβάζει τα ρολά και να σταματάει να ακούει.

4. Να είσαι λιτή και περιεκτική

Προσπάθησε να χρησιμοποιείς μικρές και απλές προτάσεις, και να του δείχνεις με πράξεις και παραδείγματα ό,τι θέλεις να μάθει να κάνει.

5. Υπενθύμισέ του τα όρια

Προσπάθησε να του υπενθυμίζεις τα όρια, όποτε δείχνει να τα ξεχνάει. Για παράδειγμα, αν είσαι στη θάλασσα και το παιδί δεν περιορίζεται να παίζει κοντά σου, δηιούργησεμε βότσαλα στην άμμο μια νοητή γραμμή και ζήτησέ του να μην την ξεπερνά. Αν δεν σε ακούσει, υπενθύμισέ του τα όρια ζητώντας του να μείνει μέσα στη γραμμή, μετρώντας μέχρι το 20 κι έπειτα να συνεχίσει το παιχνίδι του.

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

To πιο εύκολο και κομψό μανικιούρ για να δοκιμάσεις τώρα

Πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού στην μανικιουρίστα σου δοκίμασε αυτό!
ΑΣΚΗΣΗ

«Αν και δεν έχω παχύνει, τα ρούχα μου με στενεύουν. Τι συμβαίνει;»

Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και –ευτυχώς- υπάρχει λύση υποστηρίζουν οι ειδικοί.
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 τρόποι να διαχειριστείς τη ζήλια του

Σε ζηλεύει; Μάθε πώς μπορείς να αποφύγεις τις σκηνές ζηλοτυπίας που ενδέχεται να φθείρουν τη σχέση σας.
FASHION NEWS

Tα 10 καλύτερα looks από την Chanel Métiers d’Art συλλογή

Ετοιμάσου να αντικρύσεις ιδιοφυή σύνολα, δια χειρός Karl Lagerfeld!
BEAUTY TIPS

3 φρούτα που θα βελτιώσουν την επιδερμίδα σου

Ενίσχυσε την διάθεση και το δέρμα σου εκ των έσω!
ΑΣΚΗΣΗ

Ποια ώρα είναι καλύτερα να προπονείσαι;

Μια νέα μελέτη, αποκαλύπτει αν τελικά υπάρχει ιδανική ώρα για να το ρίξεις στην άσκηση.
×