Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

ΟΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα πρώτα... μπλουμ του μωρού σου

Χρήσιμες συμβουλές για νέες μαμάδες! 



Τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού, θα το καθαρίζετε μόνο τοπικά με μια ζεστή, υγρή πετσέτα. Πλένετε συχνά το πρόσωπο και τα χέρια του μωρού και καθαρίζετε πολύ καλά την ουρογεννητική περιοχή μετά από κάθε άλλαγμα της πάνας.

Μέχρι την 20ή ημέρα ζωής του θα καθαρίζετε την περιοχή του ομφαλού του μωρού καθημερινά με οινόπνευμα 3-4 φορές την ημέρα. Δεν θα τον καλύπτετε με την πάνα, για να μπορεί να αερίζεται και να ξεραθεί πιο γρήγορα. Αν παρατηρήσετε ότι βγάζει πύον, έχει κοκκινίσει ή ματώσει, να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Όταν ο ομφάλιος λώρος ξεραθεί και πέσει και η περιοχή επουλωθεί, μπορείτε να αρχίσετε να πλένετε το μωρό σε μπανιέρα (10 – 15 ημέρες μετά την γέννηση). Όσο είναι μικρό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον νιπτήρα του μπάνιου ή της κουζίνας ή μια πλαστική μικρή μπανιέρα.

Δεν είναι απαραίτητο να πλένετε το μωρό σας κάθε ημέρα. Τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για τον πρώτο χρόνο. Το συχνό πλύσιμο μπορεί να ξεράνει το δέρμα του μωρού.

Μερικά μωρά βρίσκουν το ζεστό νερό πολύ ανακουφιστικό. Στην περίπτωση αυτή αφήστε το να το απολαύσει. Άλλα, όμως, μωρά κλαίνε έντονα με την διαδικασία του μπάνιου. Στην περίπτωση αυτή, κάντε όσο μπορείτε πιο γρήγορα. Το μπάνιο δεν χρειάζεται να κρατά πολύ χρόνο. Πέντε λεπτά είναι αρκετά για να πλύνετε το μωρό σας πριν να κρυώσει το νερό.

Στην αρχή, όταν θα κάνετε μπάνιο στο μωρό σας, μπορεί να σας φανεί λίγο τρομακτικό. Χρειάζεται πρακτική και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας για να χειριστείτε ένα βρεμένο, γεμάτο με σαπουνάδες και συνεχώς κινούμενο μικρό πλασματάκι. Μείνετε ήρεμες και κρατήστε γερά το μωρό σας.

Ασφάλεια στο μπάνιο:

* Μην αφήνετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη, ακόμη και για ένα λεπτό. Αν χτυπήσει το θυροτηλέφωνο ή το τηλέφωνο και πρέπει να απαντήσετε, τυλίξτε το μωρό σε μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας. Ένα μωρό μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 cm νερό και σε λιγότερο από ένα λεπτό.

* Μην βάζετε το μωρό στο μπανάκι, όταν το νερό εξακολουθεί να τρέχει από την βρύση (το νερό αθροίζεται γρήγορα ή μπορεί να είναι πολύ ζεστό).

Πως θα κάνετε μπάνιο στο μωρό σας:

1. Μαζέψτε όλα αυτά που θα χρειαστείτε για το μπάνιο (σαμπουάν, αφρόλουτρο, πετσέτες, πάνα, ρούχα).

2. Ανάψτε μια πηγή θερμότητας στο μπάνιο μισή ώρα πριν αρχίσετε το μπάνιο του μωρού. Η θερμοκρασία του μπάνιου πρέπει να είναι ανεκτά ζεστή, έτσι που το μωρό δεν θα κρυώνει.

3. Γεμίστε το μπανάκι με ζεστό νερό περίπου 8 με 10 εκατοστά. Επειδή η επιδερμίδα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητη, το νερό δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε όμως και κρύο. Θα το δοκιμάζετε με τον αγκώνα σας ή με το εσωτερικό μέρος του καρπού, ώστε να είναι χλιαρό γύρω στους 36 βαθμούς Κελσίου. Το θερμόμετρο δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για να ελέγχετε τη θερμοκρασία.

4. Φέρτε το μωρό στο μπάνιο, γδύστε το τελείως και κρατήστε το για λίγο στην αγκαλιά σας, ώστε να νιώσει ασφαλές. Αν το μωρό κλαίει κάθε φορά που κάνει μπάνιο, στην αρχή μην βγάλετε την πάνα του. Μπορεί να του δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας στο νερό.

5. Βάλτε το μωρό σιγά σιγά στο νερό, πρώτα τα πόδια του, στηρίζοντας με το ένα χέρι τον αυχένα και το κεφάλι και με το άλλο το σώμα του. (Αν κάνετε μπάνιο το μωρό μαζί με το σύντροφό σας, μπορεί να το κρατά εκείνος, ενώ εσείς το πλένετε). Συνεχίζοντας να κρατάτε το κεφαλάκι αφήστε το σώμα του μέσα στο μπανάκι και με το ελεύθερο χέρι ξεκινήστε το πλύσιμο. Ρίχνετε συχνά πάνω του νερό από το μπανάκι για να μην κρυώνει.

6. Χρησιμοποιείστε μαλακό σαπούνι και μικρή ποσότητα (πάρα πολύ θα ξεράνει το δέρμα του μωρού). Πλύνετε το μωρό με το χέρι σας ή με μια μικρή πετσέτα ή με φυσικό σφουγγάρι, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, μπροστά και πίσω.

7. Αρχίστε πλένοντας το κεφάλι (μαλλιά) και μετά το σώμα με μια βρεμένη και σαπουνισμένη πετσέτα. Ξεπλύνετε το σαπούνι από την πετσέτα και χρησιμοποιήστε την για να καθαρίσετε τα μάτια και το πρόσωπο. Αν στις γωνίες της μύτης και των ματιών έχει μαζευτεί αποξηραμένη βλέννη, βρέξτε την αρκετές φορές για να μαλακώσει, πριν την απομακρύνετε.

8. Ξεπλύνετε το μωρό καλά με άφθονο νερό. Στη συνέχεια πολύ προσεκτικά σηκώστε το μωρό έξω από το μπανάκι με το ένα σας χέρι να υποστηρίζει το κεφάλι και τον λαιμό του μωρού και το άλλο σας χέρι να υποστηρίζει τον ποπό του. Προσέξτε - Τυλίξτε το δάκτυλά σας γύρω από ένα μηρό του μωρού. (Τα μωρά γλιστράνε όταν είναι βρεγμένα.) Αν υπάρχει δυνατότητα, ζητήστε βοήθεια από άλλο άτομο και δώστε του το μωρό να το βάλει σε μια στεγνή πετσέτα.

9. Τυλίξτε το μωρό σας σε μια μεγάλη πετσέτα και σκουπίστε το απαλά (όχι τρίψιμο). Αν το δέρμα του μωρού ξεφλουδίζει ακόμη από την τοκετό, μπορείτε να απλώσετε μια ενυδατική λοσιόν μετά το μπάνιο. Βάλτε γρήγορα μια καθαρή πάνα, για να αποφύγετε τα ατυχήματα. Ντύστε το μωρό.

Συμβουλές:

1. Η καλύτερη ώρα για μπάνιο είναι βράδυ, πριν το τελευταίο γεύμα, πράγμα που βοηθάει το μωρό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα.

2. Στο εμπόριο υπάρχει ειδική πετσέτα - βάση που τοποθετείται μέσα στο μπανάκι.

3. Το παιδικό σαμπουάν πρέπει να έχει σύνθεσή που να μην προκαλεί τσούξιμο στα μάτια και να μην ερεθίζει το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.

4. Να του μιλάτε γλυκά και καθησυχαστικά και οι κινήσεις σας να είναι απαλές και καθόλου βιαστικές ή απότομες.

5. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη πλαστική κανάτα, την οποία έχετε γεμίσει με νερό στη σωστή θερμοκρασία.

6. Το εξωτερικό πτερύγιο των αυτιών και το σημείο πίσω από τους λοβούς θα τα σκουπίστε με την άκρη της πετσέτας, στεγνώνοντας τα όσο καλύτερα μπορείτε.

7. Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτα για να καθαρίσετε τον ακουστικό πόρο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπρώξετε την κυψελίδα πιο βαθιά.

8. Αν στην αρχή δεν αρέσει στο μωρό το μπάνιο και αντιδρά με κλάματα, μην επιμένετε. Καθαρίστε το τοπικά με νερό και ξαναδοκιμάστε αρκετές μέρες αργότερα.

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: Συνήθειες και συμβουλές που οδηγούν στην ευτυχία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ικανοποιημένο παιδί

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς