Γιατί τα κορίτσια προτιμούν το ροζ και τα αγόρια το γαλάζιο; - AllYou.gr

Search

Γιατί τα κορίτσια προτιμούν το ροζ και τα αγόρια το γαλάζιο;

Όχι, δεν είναι θέμα... γούστου!

> ΠΑΙΔΙ ::
16 Οκτωβρίου 2015

Το χρώμα που επιλέγουμε για τα ρούχα του μωρού μας σίγουρα συμβολίζει την ταυτότητα του φύλου, με το ροζ να είναι το χρώμα που συμβολίζει το θηλυκό και το διαχωρίζει από το γαλάζιο, το οποίο συνδέεται με τα αγοράκια. Γιατί, όμως, τα κορίτσια προτιμούν το ροζ και τα αγόρια το μπλε; Είναι κάτι που μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά ή έχει να κάνει με βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες;

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα κοριτσάκια, όπως και τα αγοράκια αντίστοιχα με το γαλάζιο, εκτίθενται από τη πρώτη μέρα της ζωής τους σε έναν ροζ κόσμο που συμβολίζει το φύλο τους. 

Σίγουρα, λοιπόν, το παιδί «μαθαίνει» ποιο είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει το φύλο του και το υιοθετεί, καθώς αισθάνεται ότι επιβραβεύονται οι επιλογές του και γίνεται αρεστό στο περιβάλλον του, όπως "μαθαίνει" να μιλάει, να γράφει, να είναι καλό παιδί, να μην κάνει σκανταλιές, να μην βρίζει! Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στα κοριτσάκια που, για παράδειγμα, οι γονείς τους δεν έχουν ενισχύσει το ροζ, ούτε στο δωμάτιό τους, ούτε στα ρούχα τους, ούτε στη κούνια τους!

Μάλιστα, μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Princeton κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κορίτσια θα περάσουν στη μικρή τους ηλικία από τη φάση που ονομάζεται Pink Frilly Dress, λατρεύοντας το ροζ χρώμα.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Πως από τη μία λέμε ότι «τα κορίτσια μαθαίνουν να αγαπούν το ροζ χρώμα» και από την άλλη πως τα κορίτσια που οι γονείς τους «αρνούνται» το ροζ χρώμα εξακολουθούν και το αναζητούν σε κάποια φάση της ζωής τους;

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η επιλογή του χρώματος είναι έμφυτη, υποστηρίζοντας ότι εξελικτικά η χρωματική επιλογή ξεκινάει από τα πολύ παλιά χρόνια, όπου η γυναίκα αναζητούσε τα κόκκινα φρούτα για να ταΐσει την οικογένειά της, όπως επίσης είχε μάθει να αναγνωρίζει το «μη υγιές» κόκκινο χρώμα στο πρόσωπο των παιδιών της. Ο άνδρας αντίστοιχα, είχε μάθει να ξεχωρίζει το γαλάζιο χρώμα, καθώς εκείνο ήταν που αντιπροσώπευε τη ζωή μέσα από το νερό που έπρεπε να καταλάβει αν ήταν πόσιμο ή ακόμα και από το γαλάζιο χρώμα του ουρανού, το οποίο σηματοδοτούσε την καλοκαιρία που θα του επέτρεπε να βγει για κυνήγι. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!