Φακοί επαφής που θα προλαμβάνουν την παιδική... μυωπία; - AllYou.gr

Search

Φακοί επαφής που θα προλαμβάνουν την παιδική... μυωπία;

Ένα πολύ ενδιαφέρον νέο από την επιστήμη...

> ΠΑΙΔΙ ::
28 Οκτωβρίου 2015

Ένα ιδιαίτερο και παράξενο νέο από την επιστήμη της οφθαλμολογίας έρχεται να δείξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της μυωπίας: ειδικοί φακοί που φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου βοηθούν να μεταβληθεί το σχήμα του οφθαλμού ώστε να μη χρειαστεί ποτέ το παιδί να φορέσει φακούς.

Δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 300 παιδιά από όλο τον κόσμο έδειξαν ότι οι φακοί εμποδίζουν τις αλλοιώσεις του οφθαλμού που οδηγούν στη μυωπία. Οι φακοί φοριούνται μόνο τη νύχτα και αφαιρούνται το πρωί. Ελέγχουν το σχήμα του οφθαλμού ώστε να αναπτυχθεί σωστά και να μην προχωρήσει η μυωπία.

Κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στην τριετή δοκιμή δεν παρουσίασε επιδείνωση στην όρασή του, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph. Φυσικά όλα αυτά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών και θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι το συγκεκριμένο προϊόν βρει τον δρόμο για το εμπόριο. 

Για την ιστορία να εξηγήσουμε ότι στα άτομα με φυσιολογική όραση, ο οφθαλμός αναπτύσσεται ταυτόχρονα με το υπόλοιπο σώμα και είναι «προγραμματισμένος» να σταματήσει να αναπτύσσεται όταν εξασφαλιστεί τέλεια όραση. Στα άτομα που θα εμφανίσουν μυωπία, ο υπό φυσιολογικές συνθήκες σφαιρικός οφθαλμός γίνεται πιο πεπλατυσμένος και μοιάζει σε σχήμα με μια ελιά ή μια ρώγα από σταφύλι.

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!