Κι όμως: Τα μωρά μπορούν να ξεχωρίσουν το «καλό» από το «κακό» - AllYou.gr

Search

Κι όμως: Τα μωρά μπορούν να ξεχωρίσουν το «καλό» από το «κακό»

Κάνε κι εσύ το "τεστ"! 

> ΠΑΙΔΙ ::
29 Οκτωβρίου 2015

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μωρά γεννιούνται με μια έμφυτη αντίληψη της ηθικής. Μεταξύ αυτών και ερευνητές του πανεπιστήμιου του Γέιλ, που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από σειρά μελετών σε βρέφη μικρότερα των δύο ετών.

Μέσα από δύο πειράματα που μοιάζουν με παιχνίδια, εξέτασαν πώς αυτά τα μωρά αντιλαμβάνονται το «καλό» και το «κακό».

Το πρώτο τεστ που γίνεται είναι απλό. Σε ένα κουκλοθέατρο, μια λευκή τίγρης προσπαθεί να ανοίξει ένα πλαστικό κουτί. Ένα κουνελάκι με πράσινη μπλούζα έρχεται να βοηθήσει. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά, ένα άλλο κουνελάκι με πορτοκαλί μπλούζα εισβάλει, κλείνει απότομα το κουτί και φεύγει. Το πράσινο κουνελάκι συμβολίζει το καλό ενώ το πορτοκαλί το κακό κουνελάκι.

Τουλάχιστον 8 στα 10 μωρά στη μελέτη επέλεξαν το πράσινο, δηλαδή το «καλό». Τι δείχνει αυτό; Οι μελετητές κατέληξαν ότι πριν ακόμη μιλήσουν ή περπατήσουν τα μωρά έχουν μια υποτυπώδη αίσθηση δικαιοσύνης.

Στο δεύτερο τεστ τώρα, όπου το μωρό έχει αναγνωρίσει το καλό και το κακό κουνελάκι, οι ερευνητές προσφέρουν μπισκότα. Αν και τα μπισκότα που προσέφερε το πορτοκαλί κουνελάκι ήταν δύο, τα μωρά επέλεξαν το ένα μπισκότο που προσέφερε το πράσινο κουνελάκι, δηλαδή το «καλό». Πρόκειται δηλαδή σύμφωνα με τους επιστήμονες για τη μωρουδιακή εκδοχή της θυσίας. 

Αυτό βέβαια που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι όταν το κακό κουνέλι εμφανίζεται με περισσότερα από δύο μπισκότα. Τότε το μωρό επιλέγει ένα από αυτά, που σημαίνει ότι επιλέγει μεν το «κακό» αλλά έχει λόγο που το κάνει.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!