Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Κι όμως: Τα μωρά μπορούν να ξεχωρίσουν το «καλό» από το «κακό»

Κάνε κι εσύ το "τεστ"! 



Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μωρά γεννιούνται με μια έμφυτη αντίληψη της ηθικής. Μεταξύ αυτών και ερευνητές του πανεπιστήμιου του Γέιλ, που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από σειρά μελετών σε βρέφη μικρότερα των δύο ετών.

Μέσα από δύο πειράματα που μοιάζουν με παιχνίδια, εξέτασαν πώς αυτά τα μωρά αντιλαμβάνονται το «καλό» και το «κακό».

Το πρώτο τεστ που γίνεται είναι απλό. Σε ένα κουκλοθέατρο, μια λευκή τίγρης προσπαθεί να ανοίξει ένα πλαστικό κουτί. Ένα κουνελάκι με πράσινη μπλούζα έρχεται να βοηθήσει. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά, ένα άλλο κουνελάκι με πορτοκαλί μπλούζα εισβάλει, κλείνει απότομα το κουτί και φεύγει. Το πράσινο κουνελάκι συμβολίζει το καλό ενώ το πορτοκαλί το κακό κουνελάκι.

Τουλάχιστον 8 στα 10 μωρά στη μελέτη επέλεξαν το πράσινο, δηλαδή το «καλό». Τι δείχνει αυτό; Οι μελετητές κατέληξαν ότι πριν ακόμη μιλήσουν ή περπατήσουν τα μωρά έχουν μια υποτυπώδη αίσθηση δικαιοσύνης.

Στο δεύτερο τεστ τώρα, όπου το μωρό έχει αναγνωρίσει το καλό και το κακό κουνελάκι, οι ερευνητές προσφέρουν μπισκότα. Αν και τα μπισκότα που προσέφερε το πορτοκαλί κουνελάκι ήταν δύο, τα μωρά επέλεξαν το ένα μπισκότο που προσέφερε το πράσινο κουνελάκι, δηλαδή το «καλό». Πρόκειται δηλαδή σύμφωνα με τους επιστήμονες για τη μωρουδιακή εκδοχή της θυσίας. 

Αυτό βέβαια που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι όταν το κακό κουνέλι εμφανίζεται με περισσότερα από δύο μπισκότα. Τότε το μωρό επιλέγει ένα από αυτά, που σημαίνει ότι επιλέγει μεν το «κακό» αλλά έχει λόγο που το κάνει.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε