Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Το παιδί σου αργεί να μιλήσει; Πότε ΠΡΕΠΕΙ να ανησυχήσεις

Μην αγχώνεσαι άδικα...



 Το πρώτο βασικό στοιχείο επικοινωνίας ενός μωρού είναι οι κινήσεις και οι ήχοι που κάνει όταν θέλει να εκφραστεί ή να ανταποκριθεί σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντός του. Όσο περνάνε οι μήνες, οι ήχοι θυμίζουν όλο και περισσότερο λέξεις και ξαφνικά ακούμε  για πρώτη φορά το μωρό να φωνάζει «μαμά» ή «μπαμπά». Από εκείνη τη στιγμή, σιγά σιγά εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και σχηματίζει φράσεις.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί αργεί να μιλήσει;

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, και ό,τι ισχύει για το ένα, δε σημαίνει ότι ισχύει και για το άλλο. Όπως ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί νωρίτερα, έτσι και ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αργήσει να μιλήσει ή αντίστοιχα να περπατήσει πριν την ώρα του.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε λοιπόν όταν ένα μωράκι αργήσει να μιλήσει;

Τα παιδιά συνήθως λένε τις πρώτες τους λεξούλες πάνω κάτω στους 12 μήνες. Για τον επόμενο χρόνο, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και μέχρι την ηλικία των 2, χρησιμοποιούν παραπάνω λέξεις και τις πρώτες τους φράσεις. Βέβαια, ο ακριβής χρόνος αλλά και το διάστημα που απαιτείται μέχρι να γίνει αυτό, ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Όπως και να έχει, αν το μικρό σου έχει κλείσει τους 15 μήνες και δεν μιλάει ακόμα, ίσως να είναι το πρώτο σημάδι ότι πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Η υποψία σου θα ενισχυθεί αν όσο περνάνε οι μήνες και μέχρι και την ηλικία των τριών, το παιδί σου επικοινωνεί μόνο με νοήματα, δεν γνωρίζει τα βασικά χρώματα, δυσκολεύεται να μιμηθεί λέξεις που του λες, ενώ λέει μόνο συλλαβές.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός