Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

AYTO πρέπει να κάνεις όταν τα παιδιά σου τσακώνονται

Πάνω απ' όλα ψυχραιμία!



Όταν τα παιδιά περνούν χρόνο μαζί, είναι φυσικό να μην συμφωνούν συνεχώς μεταξύ τους.

Είτε βρίσκονται στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε σε οποιαδήποτε χώρο όπου συναντιούνται δυο ή περισσότερα μαζί, κάποιες φορές αναπόφευκτα θα διαφωνήσουν.

Το ήσυχο παιχνίδι μπορεί ξαφνικά να μετατραπεί σε καταστροφή, με τα παιδιά να τσακώνονται και να κλαίνε.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μια διαφωνία εξελίσσεται σε έντονο καυγά, με άσχημες συμπεριφορές των παιδιών μεταξύ τους: χτυπιούνται, μαλλιοτραβιούνται, πετάνε πράγματα, βρίζουν, φτύνουν, δαγκώνουν ή κλωτσάνε το ένα το άλλο, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όταν αυτά συμβαίνουν σε χώρους που επισκέπτονται τακτικά τα παιδιά, όπως το σχολείο, η διαφωνία να γίνει αντιπαλότητα και να συνεχιστεί ή να μετατραπεί σε εκφοβισμό.

Το πώς αντιδρά ένα παιδί σε τέτοιες στιγμές σχετίζεται με την ηλικία του και το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται.

Όσο πιο μικρό ή ανώριμο είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο εκφράζει τα συναισθήματά του με τρόπο ευθύ και άμεσο, ο οποίος συχνά δεν είναι αποδεκτός από τα άλλα παιδιά που θέλουν και αυτά να περάσει το δικό τους.

Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζουν και χαρακτηριστικά όπως ο χαρακτήρας κάθε παιδιού, οι προηγούμενες εμπειρίες επαφής με ανθρώπους εκτός του οικογενειακού κύκλου, και φυσικά από το αν έχει αδελφάκια και έχει μάθει από το σπίτι, αφενός να μοιράζεται, κι αφετέρου να διεκδικεί.

Κάποιο παιδί που δεν έχει συνηθίσει να συναναστρέφεται άλλα παιδιά, ή έχει μεγαλώσει με τα «θέλω» του να είναι πάντα σε προτεραιότητα, θα δυσκολευτεί να επικοινωνήσει με επιτυχία με όσους δεν του κάνουν τα χατίρια. Ένα τέτοιο παιδί, ίσως να εμπλέκεται σε διαπληκτισμούς ευκολότερα από άλλα, κυρίως επειδή δε θα γνωρίζει άλλον τρόπο να διεκδικεί και γενικότερα να διαπραγματεύεται στις σχέσεις του.

Οι γονείς, πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους αυτά τα δεδομένα όταν φέρνουν σε επαφή το παιδί τους με άλλα, αναμένοντας από αυτό να ενταχθεί ομαλά στο σύνολο. Όταν κάποιο παιδί δεν είχε πολλές ευκαιρίες κοινωνικοποίησης στο παρελθόν, ή έχει ήδη παρουσιάσει κάποιες δυσκολίες στην επικοινωνία του με τα άλλα παιδιά και τάση να τσακώνεται, χρειάζεται μια πιο οργανωμένη προσπάθεια για την κοινωνικοποίησή του απ΄τους δικούς του. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν πρέπει οι γονείς να αποθαρρύνονται και να το απομονώνουν, προσπαθώντας να αποφύγουν τους καυγάδες.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης, ακόμη και του τσακωμού με άλλα παιδιά, προσφέρει μια σειρά από σημαντικές εμπειρίες και μαθήματα για την κοινωνικότητα και τις σχέσεις με τους άλλους, στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα.

Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να έχουν ψυχικό σθένος

Εφτά συμβουλές-κλειδιά που οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν για να δώσουν στα παιδιά σημαντικά ψυχικά εφόδια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;