Ο εκφοβισμός ανάμεσα στα αδέλφια αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης - AllYou.gr

Search

Ο εκφοβισμός ανάμεσα στα αδέλφια αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης

Λάβε τα μέτρα σου!

> ΠΑΙΔΙ ::
03 Δεκεμβρίου 2015

Μία νέα έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία, ρώτησε περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας 12 ετών εάν έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού από τα αδέλφια τους. Οι εμπειρίες εκφοβισμού αφορούσαν σε λεκτικές επιθέσεις, σωματική βία, διάδοση ψευδών πληροφοριών ή περιστατικά παραμέλησης.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως ο συστηματικός εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια και συγκεκριμένα μεταξύ δύο αδελφών, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάθλιψης στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα, παρακολουθώντας την πορεία της υγείας των παιδιών έως και την ηλικία των 18 ετών.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα θύματα του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος, ενώ παράλληλα μπορεί να εκδηλώσουν τάσεις αυτοτραυματισμού. Ωστόσο, η νέα μελέτη φαίνεται πως είναι η πρώτη που ερευνά τις επιπτώσεις τέτοιων εμπειριών μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους. Στην ηλικία των 18 ετών, ποσοστό 6,4% εκδήλωσε συμπτώματα κατάθλιψης, 9,3% εκδήλωσε συμπτώματα άγχους και 7,6% είχε εκδηλώσει τάσεις αυτοτραυματισμού κατά το τελευταίο έτος.

Από τα 786 παιδιά που είχαν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους, ποσοστό 12,3% εκδήλωσε συμπτώματα κατάθλιψης, 16% εκδήλωσε συμπτώματα άγχους και 14% είχε εκδηλώσει τάσεις αυτοτραυματισμού κατά το τελευταίο έτος.

Τα ποσοστά αυτά αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης, άγχους και αυτοτραυματισμού είναι διπλάσιος για τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!