Αριστεροχειρία: θέμα εποχής; - AllYou.gr

Search

Αριστεροχειρία: θέμα εποχής;

Κι όμως! Τα αγοράκια που γεννιούνται το χειμώνα είναι πιο πιθανό να γίνουν αριστερόχειρες σε σχέση με εκείνα που γεννιούνται το καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

> ΠΑΙΔΙ ::
27 Αυγούστου 2014

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης εξέτασαν 13.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι συνολικά το 7,5% των γυναικών και το 8,8% των ανδρών ήταν αριστερόχειρες. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών, το 8,2% των αριστερόχειρων είχαν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, κατά το μήνα Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε ποσοστό 10,5%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cortex, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει ορμονική αιτία. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση ενός εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στη μήτρα, πιστεύεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας.

Το φως της ημέρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τα αγοράκια που γεννήθηκαν το χειμώνα και βρίσκονταν σε εμβρυακό στάδιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, να εκτίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης

Τα ευρήματα της μελέτης εξηγούνται για τους άνδρες, αλλά όχι για τις γυναίκες, επειδή ο εγκέφαλος των ανδρών εκτίθεται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τον θηλυκό εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της προγεννητικής ανάπτυξης.

Η θεωρία Geschwind-Galaburda, που πήρε την ονομασία της από τους νευρολόγους που την επινόησαν, αποδεικνύει ότι η τεστοστερόνη καθυστερεί την ωρίμανση του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους δεξιόχειρες, ενώ το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ανάμεσα στους αριστερόχειρες.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΑΣΤΡΑ

Oι προβλέψεις της εβδομάδας 5- 11 Δεκεμβρίου

Η Βιργινία Λεούση αναλύει, προβλέπει και συμβουλεύει…
STAR STYLE

5 φορές που η Kate Middleton μας θύμισε την πριγκίπισσα Diana

Να από πού εμπνέεται η Kate για τις εμφανίσεις της!
BEAUTY NEWS

Αυτή η τάση στα μαλλιά έχει κατακλύσει το Pinterest

Εσύ είσαι έτοιμη για να την δοκιμάσεις;
ΕΓΩ

Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις όταν όλα πάνε στραβά

Είχες μια κακή μέρα; Προσοχή πως θα το διαχειριστείς.
STREET STYLE
BEAUTY TIPS

O ιδιοφυής τρόπος να χρησιμοποίησεις τα cotton pads

Ξέχνα για λίγο τις sheet masks. Αυτή είναι τώρα η νέα τάση!