Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Αριστεροχειρία: θέμα εποχής;

Κι όμως! Τα αγοράκια που γεννιούνται το χειμώνα είναι πιο πιθανό να γίνουν αριστερόχειρες σε σχέση με εκείνα που γεννιούνται το καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.


Μαρία Μυλωνά

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης εξέτασαν 13.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι συνολικά το 7,5% των γυναικών και το 8,8% των ανδρών ήταν αριστερόχειρες. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών, το 8,2% των αριστερόχειρων είχαν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, κατά το μήνα Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε ποσοστό 10,5%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cortex, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει ορμονική αιτία. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση ενός εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στη μήτρα, πιστεύεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας.

Το φως της ημέρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τα αγοράκια που γεννήθηκαν το χειμώνα και βρίσκονταν σε εμβρυακό στάδιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, να εκτίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης

Τα ευρήματα της μελέτης εξηγούνται για τους άνδρες, αλλά όχι για τις γυναίκες, επειδή ο εγκέφαλος των ανδρών εκτίθεται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τον θηλυκό εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της προγεννητικής ανάπτυξης.

Η θεωρία Geschwind-Galaburda, που πήρε την ονομασία της από τους νευρολόγους που την επινόησαν, αποδεικνύει ότι η τεστοστερόνη καθυστερεί την ωρίμανση του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους δεξιόχειρες, ενώ το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ανάμεσα στους αριστερόχειρες.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: Συνήθειες και συμβουλές που οδηγούν στην ευτυχία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ικανοποιημένο παιδί

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!