Αριστεροχειρία: θέμα εποχής; - AllYou.gr

Search

Αριστεροχειρία: θέμα εποχής;

Κι όμως! Τα αγοράκια που γεννιούνται το χειμώνα είναι πιο πιθανό να γίνουν αριστερόχειρες σε σχέση με εκείνα που γεννιούνται το καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

> ΠΑΙΔΙ ::
27 Αυγούστου 2014

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης εξέτασαν 13.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι συνολικά το 7,5% των γυναικών και το 8,8% των ανδρών ήταν αριστερόχειρες. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών, το 8,2% των αριστερόχειρων είχαν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, κατά το μήνα Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε ποσοστό 10,5%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cortex, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει ορμονική αιτία. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση ενός εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στη μήτρα, πιστεύεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας.

Το φως της ημέρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τα αγοράκια που γεννήθηκαν το χειμώνα και βρίσκονταν σε εμβρυακό στάδιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, να εκτίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες τεστοστερόνης

Τα ευρήματα της μελέτης εξηγούνται για τους άνδρες, αλλά όχι για τις γυναίκες, επειδή ο εγκέφαλος των ανδρών εκτίθεται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τον θηλυκό εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της προγεννητικής ανάπτυξης.

Η θεωρία Geschwind-Galaburda, που πήρε την ονομασία της από τους νευρολόγους που την επινόησαν, αποδεικνύει ότι η τεστοστερόνη καθυστερεί την ωρίμανση του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους δεξιόχειρες, ενώ το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ανάμεσα στους αριστερόχειρες.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

BEAUTY TIPS

3 πολύτιμα hacks μακιγιάζ που είδαμε στο Pinterest

Η κοινωνική πλατφόρμα που λατρεύουμε, μας δείχνει πώς να κάνουμε το μακιγιάζ μας πιο γρήγορο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες μέρες του κύκλου σου σε βοηθούν να πεις αντίο στη single ζωή

Οι μέρες που είναι ευνοϊκές και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να μείνεις μακρυά από το αγόρι που σου αρέσει.
ΜΟΔΑ

Eυαισθητοποίησε για τον καρκίνο του μαστού μέσα από την εμφάνιση σου!

Μπορείς με ένα ντύσιμο ή αξεσουάρ, να θυμίσεις πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.
DO IT YOURSELF

2 diy συνταγές για λαμπερά μαλλιά

Πώς να αποκτήσεις μεταξένια μαλλιά στο λεπτό!
ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνεις όταν το παιδί σου τα θέλει όλα "δικά του"

Το παιδί σου δε θέλει να μοιράζεται; Να πως πρέπει να συμπεριφερθείς.
ΣΠΙΤΙ

Αυτό είναι το απόλυτο χρώμα για το 2017

Η εταιρεία χρωμάτων Benjamin Moore έκανε έρευνα και κατέληξε στο χρώμα που πρέπει να τολμήσεις!