Το παιδί σου δυσκολεύεται να κάνει φίλους; ΕΤΣΙ θα το βοηθήσεις - AllYou.gr

Search

Το παιδί σου δυσκολεύεται να κάνει φίλους; ΕΤΣΙ θα το βοηθήσεις

Αυτές οι συμβουλές θα σου φανούν χρήσιμες. 

> ΠΑΙΔΙ ::
22 Δεκεμβρίου 2015

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι μια έμφυτη ανάγκη για κάθε παιδί. Το βοηθά στην συναισθηματική του ωρίμανση και στην σύνδεση του με το περιβάλλον έξω από το σπίτι. Η στέρηση των φιλικών σχέσεων μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση, σε απομόνωση ή ακόμη και σε κατάθλιψη.

Εύκολα κανείς καταλαβαίνει ότι η φιλία και οι φιλικές σχέσεις είναι το ίδιο σημαντικές όσο και το φαγητό. Η φιλία, μολονότι είναι μία έμφυτη βιολογική ανάγκη κάθε παιδιού, χρειάζεται να καλλιεργηθεί από τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να αρχίσουν να τη διδάσκουν στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία.

Ο ρόλος των γονέων:

Να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει την δεξιότητα των φιλικών σχέσεων.

Είναι οι πρώτοι οι οποίοι μπορούν να το επηρεάσουν, από πολύ μικρή ηλικία, να αναπτύξει φιλίες.

Οι ίδιοι αποτελούν το παράδειγμα στη διαχείριση των σχέσεων.

Οι γονείς που είναι πολύ κοινωνικοί και καλούν συχνά στο σπίτι κόσμο, διδάσκουν στο παιδί τους, μέσα από τη μίμηση, τις κοινωνικές συναναστροφές και αργότερα και εκείνο θα κάνει το ίδιο.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

1. Μιλήστε στο παιδί σας για τα θετικά της φιλίας.

2. Εξηγήστε του το ρόλο του σεβασμού, της φιλίας και της συνέπειας και ότι δεν απαρνιόμαστε ένα φίλο γιατί κάποιος μας πρότεινε κάτι καλύτερο.

3. Κρατάμε τα μυστικά των φίλων μας σαν να ήταν δικά μας.

4. Αν το παιδί σας κάποια στιγμή πληγωθεί συναισθηματικά λόγω της εμπιστοσύνης που έδειξε σε κάποιο φίλο, είναι ευκαιρία να του μιλήσετε για τις σχέσεις των φίλων και πόσο ευμετάβλητες μπορεί να γίνουν.

Τι να κάνω αν το παιδί μου δεν έχει φίλους;

1. Αναζητήστε τα αίτια, με αντικειμενικό τρόπο: Μήπως με την συμπεριφορά του γίνεται ανταγωνιστικό παρορμητικό ή επιθετικό στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά; Μήπως είναι πολύ εσωστρεφές, δειλό φοβισμένο ή με χαμηλή αυτοεκτίμηση; Αν πάλι σταμάτησε ξαφνικά να κάνει παρέες, μήπως έγινε κάτι σημαντικό που το πλήγωσε;

2. Αναζητήστε πληροφορίες από το χώρο του σχολείου: Ρωτήστε την δασκάλα αν έχει παρατηρήσει κάτι σχετικά με την κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο και ζητήστε τη βοήθειά της να εντάξει το παιδί σας σε μία ομάδα. Επιπλέον, ζητήστε να βάλει μία ομαδική εργασία και να χωρίσει η ίδια τις ομάδες, ώστε να ενσωματώσει το παιδί σας με κάποιους που θεωρεί ότι θα ταίριαζε περισσότερο.

Πότε να ζητήσω βοήθεια;

Όταν προτιμά να μένει απομονωμένο...

Όταν αρνείται να δημιουργήσει φίλους...

Όταν εκφράζει επιθετικότητα στα άλλα παιδάκια...

...τότε είναι προτιμότερο να ζητήσετε τη βοήθεια σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα, όπως το life skills, που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας.

Πηγή: familylife.gr

 

 

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!