Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

14 tips για να βοηθήσεις το παιδί σου να φάει ευκολότερα

Ταλαιπωρία ΤΕΛΟΣ! 



1. Κρατήστε το χρόνο φαγητού σύντομο. Να θυμάστε, τα μικρά παιδιά έχουν ακόμη μικρά στομαχάκια. Μικρά, συχνά γεύματα είναι ακόμη το καλύτερο.

2. Δώστε στο παιδί σας μικρές βοήθειες. Τα περισσότερα μωρά, σπάνια τρώνε πάνω από 1 με 2 κουταλιές σε κάθε γεύμα. Μην κατακλύζετε το μωρό με ένα σωρό από τροφή στο πιάτο του. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα φαγητού και προσθέστε όταν το μωρό αρχίζει να ζητάει περισσότερο.

3. Οι τακτικές πίεσης κάνουν το φαγητό δυσκολότερο, όχι ευκολότερο. Μην πιέζετε το παιδί να φάει, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες ανθυγιεινές συμπεριφορές.

4. Ο ρόλος των γονιών είναι να επιλέξει θρεπτικές τροφές, να τις ετοιμάσει και να τις σερβίρει δημιουργικά, συμβαδίζοντας με τις προσωπικές ικανότητες του παιδιού και τις προτιμήσεις του.

5. Ο ρόλος του παιδιού είναι να τρώει την ποσότητα που θέλει, σύμφωνα με τις ανάγκες του, τις διαθέσεις του, τις ικανότητες και τις προτιμήσεις του. Πρέπει να είστε ούτε υπερπροστατευτικοί ούτε υπερπεριοριστικοί. Επιτρέψτε στο παιδί να εξερευνήσει και πειραματιστεί.

6. Επιτρέψτε ενός βαθμού ανακάτεμα, όμως μην αφήσετε να φύγει από τον έλεγχο. Πάνω από όλα διδάξτε στο παιδί σας ότι το φαγητό πρέπει να το απολαμβάνουμε.

7. Να περιμένετε τις ακατάστατες συνήθειες φαγητού. Θα υπάρξουν ημέρες που το μωρό σας θα τρώει στερεές τροφές έξι φορές την ημέρα ή μπορεί να αρνείται να φάει στερεές τροφές τρεις συνεχόμενες ημέρες και το μόνο που θα θέλει να θηλάσει ή να φάει ξένο γάλα.

8. Καταλάβετε ότι ο φόβος του φαγητού είναι φυσιολογικός. Για να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεπεράσει αυτούς τους φόβους, δαγκώστε εσείς πρώτα μια άγνωστη τροφή και αφήστε το μωρό σας να πιάσει το πνεύμα της δική σας ευχαρίστησης. Αφήστε το μωρό να εξερευνήσει μια νέα τροφή πριν την φάει – όπως και οι ενήλικες θέλουν να ξέρουν τι τρώνε. Ένας τρόπος να ενθαρρύνετε το παιδί είναι να δαγκώσετε εσείς λίγο από την νέα τροφή και κατόπιν να βάλετε λίγη τροφή στο δάκτυλό του και να το οδηγήσετε στο στόμα του.

9. Σταδιακά αυξήστε την ποικιλία και την υφή. Για τους νεαρούς φαγάδες στην αρχή, τα φρούτα και το χορταρικά πρέπει να αλέθονται στο μπλέντερ. Καθώς τα μωρά αποκτούν εμπειρίες στο φαγητό, μπορούν να προχωρήσουν σε τροφές με υφή του πουρέ και κατόπιν σε τροφές που κόβονται σε πολύ λεπτά κομμάτια. Τα περισσότερα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να δέχονται τροφές κομμένες σε κομμάτια από την ηλικία του ενός χρόνου.

10. Αντιμετωπίστε το παιδί που κουνιέται συνεχώς. Αν το παιδί κουνιέται συνεχώς στη διάρκεια του φαγητού, να ένα τρικ για να το ησυχάσετε. Χρησιμοποιείστε 3 πλαστικά κουτάλια, ένα κουτάλι για κάθε χέρι του παιδιού και ένα για να το ταΐζετε. Επίσης, δοκιμάστε αυτό το τρικ με παιχνίδια. Βάλτε παιχνίδια με κύπελλα αναρρόφησης σε ένα κάθισμα φαγητού για να απασχολεί το παιδί τα χέρια του με αυτά, την ώρα που εσείς ύπουλα βάζετε φαγητό στο στόμα του.

11. Χρησιμοποιείστε καμουφλάρισμα. Καλύψτε τις πιο θρεπτικές τροφές, όμως λιγότερο αγαπητές τροφές με αυτές που αγαπάει το μωρό περισσότερο.

12. Αφήστε το μωρό να φάει από το δικό σας πιάτο. Καμιά φορά τα μωρά θέλουν απλώς να τρώνε σαν μωρά, είτε το δικό τους φαγητό ή από άλλο πιάτο. Περίπου σε ηλικία ενός χρόνου, τα μωρά απολαμβάνουν να κάθονται στην αγκαλιά των γονιών τους και να τσιμπολογούν από το πιάτο τους, ειδικά πατάτες πουρέ και μαγειρεμένα, μαλακά χορταρικά. Ή βάλτε το φαγητό του μωρού στο δικό σας πιάτο και αφήστε με το τρικ αυτό το παιδί να φάει το δικό του φαγητό.

13. Ξεπεράστε το κλείδωμα του στόματος. Για να χαλαρώσετε τα κλειστά χείλη που αρνούνται το φαγητό, κάντε πίσω και απολαύστε εσείς το φαγητό. Εχετε σαν μοντέλο την έξαψη ξαναπαίζοντας το παλιό αξιόπιστο “Μμμμμμ κααααλό!” Καθώς το μωρό σας παρακολουθεί ανοίξτε το στόμα σας και γευθείτε το φαγητό, μπορεί να πιάσει το πνεύμα και να χαλαρώσει το στόμα του και τη στάση του. Χρησιμοποιείστε ένα από τα αγαπημένα του φαγητά για παγίδευση. Καθώς ανοίγει το στόμα του για το αγαπημένο του φαγητό, γρήγορα περάστε στο φαγητό που θέλετε να δοκιμάσει.

14. Ελαχιστοποιείστε το ανακάτεμα. Πάρα πολύ φαγητό στο πιάτο του μωρού οδηγεί σε μεγάλο ανακάτεμα όλων. Ενθαρρύνετε την τάξη βάζοντας κάθε φορά μόνο λίγες μπουκιές φαγητού στο πιάτο του μωρού και ξαναγεμίζοντας εάν χρειαστεί.

Πηγή: familylife.gr 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.