ΕΤΣΙ θα βοηθήσεις την κόρη σου να διατηρήσει μία υγιή σχέση με το σώμα της - AllYou.gr

Search

ΕΤΣΙ θα βοηθήσεις την κόρη σου να διατηρήσει μία υγιή σχέση με το σώμα της

Πολύτιμες συμβουλές για μαμάδες...

> ΠΑΙΔΙ ::
21 Ιανουαρίου 2016

Μια υγιής εικόνα του σώματος είναι ένα σημαντικό μέρος της αυτοεκτίμησης ενός κοριτσιού.

Κατανοήστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κόρη σας να αισθανθεί άνετα με το σώμα της.

Τα κορίτσια συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις για να είναι σωματικά ελκυστικά. Η αναζήτηση ενός τέλειου σώματος μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα.

Αιτίες της αρνητικής εικόνας του σώματος

Η διατήρηση μιας υγιούς εικόνας του σώματος κατά την εφηβεία είναι συχνά δύσκολο για τα κορίτσια. Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα του σώματος ενός κοριτσιού περιλαμβάνουν:

* Tην φυσική αύξηση του σωματικού βάρους και άλλες αλλαγές που προκαλούνται από την εφηβεία

* Την πίεση που ασκείται για να έχουν τα κορίτσια μια συγκεκριμένη εικόνα

* Τις εικόνες των μέσων ενημέρωσης που προάγουν ως ιδανικό το λεπτό γυναικείο σώμα

* Το να έχει κανείς μια μητέρα που ανησυχεί υπερβολικά για το ίδιο το βάρος της ή το βάρος ή την εμφάνιση της κόρης της

Συνέπειες μιας αρνητικής εικόνας σώματος

Αν η κόρη σας δεν έχει καταφέρει να πετύχει την ιδανική για αυτήν εικόνα σώματος, μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ανεπαρκής και να ντρέπεται για το σώμα της – ακόμα κι αν δεν είναι άτομο υπέρβαρο. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ανησυχιών για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως:

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση

* Κατάθλιψη

* Διατροφικές διαταραχές

* Μερικές φορές μια αρνητική εικόνα του σώματος οδηγεί σε παράλειψη γευμάτων ή έναν κύκλο δίαιτας, με απώλεια και επανάκτηση σωματικού βάρους – η οποία μπορεί να βλάψει περαιτέρω την αυτοεκτίμηση.

* Ορισμένες έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της δυσαρέσκειας των κοριτσιών για το σώμα τους και του καπνίσματος, ενδεχομένως επειδή τα κορίτσια πιστεύουν ότι το κάπνισμα θα τα βοηθήσει να ελέγξουν το βάρος τους.

* Η εντύπωση της αρνητικής εικόνας του σώματος, θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάσει την άνεση ενός κοριτσιού με τη σεξουαλικότητά του, καθώς μεγαλώνει. Μια αρνητική εικόνα του σώματος μπορεί να οδηγήσει κάποιες κοπέλες να εξετάσουν την αισθητική χειρουργική.

Μιλώντας για την εικόνα του σώματος

Μιλώντας για την εικόνα του σώματος με την κόρη σας μπορείτε να τη βοηθήσετε να αισθανθεί άνετα με αυτή και να αποκτήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Oταν συζητάτε την εικόνα του σώματος, θα πρέπει:

* Να της εξηγήσετε τις επιπτώσεις της εφηβείας και της κληρονομικότητας. Βεβαιωθείτε ότι η κόρη σας κατανοεί ότι η αύξηση του βάρους είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής της, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Εξηγήστε της ότι το σχήμα του σώματος επηρεάζεται έντονα από γενετικούς παράγοντες.

* Συζητήσετε για τα μηνύματα των ΜΜΕ. Τα τηλεοπτικά προγράμματα, οι ταινίες, τα μουσικά βίντεο, οι ιστοσελίδες, τα περιοδικά, ακόμα και μερικά παιδικά παιχνίδια μπορεί να στείλουν στην κόρη σας το μήνυμα ότι μόνο ένας συγκεκριμένος τύπος σώματος είναι αποδεκτός. Ελέγξτε τι διαβάζει ή παρακολουθεί η κόρη σας και συζητήστε το μαζί της. Προτρέψτε την να σας μιλήσει και θέστε σε συζήτηση ό,τι έχει δει ή ακούσει.

* Συζητήστε για την αυτο-εικόνα. Μιλήστε με την κόρη σας για την αυτο-εικόνα και προσφέρτε της τη σιγουριά ότι τα υγιή σχήματα σώματος ποικίλουν. Ζητήστε της να σας πει τι της αρέσει στον εαυτό της και εξηγήστε τι σας αρέσει σ’ αυτήν. Η αποδοχή και ο σεβασμός σας μπορεί να βοηθήσουν να χτίσει την αυτοεκτίμησή της.

* Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα. Αντί να μιλάτε για «λίπος» και «σιλουέτα», ενθαρρύνετε την κόρη σας να επικεντρωθεί σε μια υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση. Αποθαρρύνετε την οικογένεια και τους φίλους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα που πληγώνουν ή να αστειεύονται με ανθρώπους που είναι υπέρβαροι.

Πηγή: familylife.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Το αναζωογονητικό scrub σώματος που θα λατρέψεις

Αυτή η diy συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς η επιτυχία σου επηρεάζει το μέλλον της σχέσης σου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επαγγελματική πρόοδος επηρεάζει την προσωπική σου ζωή.
ΠΑΙΔΙ

Tι πρέπει να πεις στο παιδί σου για τον Άγιο Βασίλη;

Και να που δε ξέρεις αν είναι καλύτερο να πεις την αλήθεια ή το παραμύθι.
STREET STYLE

7 σύνολα για να εμπνευστείς αυτή την εβδομάδα

Πάρε τώρα την εβδομαδιαία δόση έμπνευσης που χρειάζεσαι!
ΑΣΚΗΣΗ

Τα 20 λεπτά που θα «ανάψουν» τον μεταβολισμό σου

Αύξησε τις αθλητικές επιδόσεις σου, χωρίς να χρειαστεί να φτάσεις στα άκρα!
ΕΓΩ

Να γιατί πρέπει να ακούς μουσική στη δουλειά

Νέα έρευνα σού προτείνει να βάζεις πιο συχνά τα ακουστικά σου.