Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Το παιδί σου φοράει γυαλιά; ΑΥΤΑ πρέπει να προσέξεις

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!



Οι διαθλαστικές ανωμαλίες που μπορεί να χρειαστούν διόρθωση είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Στους ενήλικες, η θεραπευτική μας φαρέτρα περιλαμβάνει ποικίλες δυνατότητες, όπως τη χορήγηση διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής, τη χειρουργική διόρθωση με τη βοήθεια του excimer laser ή την τοποθέτηση ενδοφθάλμιου φακού κ.α. Στα παιδιά, η χορήγηση γυαλιών αποτελεί τον κυριότερο τρόπο διόρθωσης ενός διαθλαστικού σφάλματος.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να πάσχουν από κάποια διαθλαστική ανωμαλία, το γεγονός όμως αυτό έχει διπλή σημασία. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν βλέπουν καλά, αλλά γιατί το οπτικό τους σύστημα είναι εύπλαστο. Στην παιδική ηλικία, ο εγκέφαλος «μαθαίνει» να βλέπει και είναι κατά συνέπεια μείζονος σημασίας να έχει αντιμετωπιστεί σωστά κάθε σημαντικό διαθλαστικό σφάλμα.

Mε βάση τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στη χρήση των γυαλιών, μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Τα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, φορούν γυαλιά όχι μόνο για να βλέπουν καλά αλλά και για να θεραπευτεί μία πιθανή αμβλυωπία (δηλαδή η ύπαρξη τεμπέλικου ματιού), καθώς και για να αντιμετωπιστούν διαταραχές στη θέση των ματιών (δηλαδή ο στραβισμός).

Η είσοδος του παιδιού στην υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να συνοδεύεται πάντα από έναν τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Ο έλεγχος αυτός εξασφαλίζει ότι ο μαθητής έχει ικανή οπτική οξύτητα για να παρακολουθεί και να συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι η μειωμένη του όραση δεν θα είναι αιτία κακής σχολικής προσαρμογής και επίδοσης. Η "σχολική" μυωπία, της οποίας η επίπτωση φθάνει και στο 30% των μαθητών, αναπτύσσεται σε αυτήν ακριβώς την ηλικία.

Ο παιδοφθαλμίατρος είναι εκείνος που θα καθορίσει στη συνταγή των γυαλιών την κατάλληλη διόρθωση και ο οπτικός είναι εκείνος που θα επιμεληθεί την ορθή κατασκευή τους. Ο σκελετός που θα διαλέξετε για το παιδί σας θα πρέπει να είναι άνετος, ασφαλής και όμορφος. Πλατιά, αποστρογγυλεμένα επιρρίνια ή επιρρίνια από σιλικόνη μπορεί να είναι απαραίτητα για την ορθή εφαρμογή των γυαλιών στο παιδικό πρόσωπο. Ειδικοί συρμάτινοι οδηγοί μπορούν να σταθεροποιήσουν με ασφάλεια τα γυαλιά πίσω από τα αυτιά, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στα νήπια. Ευλύγιστες αρθρώσεις συμβάλλουν στην αντοχή των γυαλιών στη δεδομένη κακομεταχείριση που θα υποστούν από το παιδί. Άθραυστοι φακοί από πλαστικό ή πολυκαρβονικά πολυμερή είναι επίσης απαραίτητοι για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των παιδικών γυαλιών.

Πηγή: infokids.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ