Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ουρολοίμωξη: Πώς θα την καταλάβεις και πώς θα την αντιμετωπίσεις;

ΕΤΣΙ!


Μαρία Μυλωνά

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης στα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ ασαφή. Πυρετός, εμετός και ανορεξία, κυρίως όμως η επανεμφάνιση της ακράτειας ούρων σε ένα μικρό παιδί που είχε φτάσει να είναι σχεδόν πάντα στεγνό υποδηλώνουν μια ενδεχόμενη ουρολοίμωξη. Τα μεγαλύτερα παιδιά σε μια λοίμωξη των ουροφόρων οδών νιώθουν συχνοουρία και κάποιο τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης και μετά. Πολλά παιδιά παραπονιούνται για πόνους στο υπογάστριο και τη βουβωνική χώρα. Πολύωρο μπάνιο σε κρύο νερό, καιρικές συνθήκες υγρασίας και κρύου καθώς επίσης βρεγμένα και κρύα ρούχα ευνοούν ιδιαίτερα την εμφάνιση μιας ουρολοίμωξης.

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας

Σε κάθε περίπτωση ουρολοίμωξης, θα πρέπει το παιδί σας να αυξάνει την ποσότητα των υγρών που προσλαμβάνει μέχρι να παρουσιαστεί μια αισθητή βελτίωση, ώστε να καθαρίζει περισσότερες φορές η κύστη. Αν μαζί με την ουρολοίμωξη το παιδί σας εμφανίσει ταυτόχρονα και πυρετό, θα πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι μέχρις ότου η θερμοκρασία του σώματος επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Φροντίστε ώστε το παιδί σας να έχει πάντα ζεστά πόδια και ζεστό υπογάστριο. Παιδιά που είναι επιρρεπή σε ουρολοιμώξεις πρέπει να φοράνε και μέσα στο σπίτι μάλλινες κάλτσες και ζεστά εσώρουχα. Ζέστη και αρκετά υγρά είναι η καλύτερη πρόληψη από μια νέα ουρολοίμωξη.

Τι θα κάνει ο γιατρός

Ακόμη και με υποψία ουρολοίμωξης, πηγαίνετε έγκαιρα το παιδί σας στο γιατρό για μια εξέταση ούρων. Η εξέταση αυτή στα βρέφη και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας γίνεται κατόπιν σχολαστικού καθαρισμού της περιοχής των γεννητικών οργάνων, με ουροσυλλέκτη σε μορφή σακούλας. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα ούρα συλλέγονται σε αποστειρωμένο δοχείο. Για την εξέταση ούρων χρησιμοποιούνται πάντα κατά προτίμηση τα πρώτα ούρα μετά την αφύπνιση. Μπορείτε πριν από την επίσκεψη στο γιατρό να τα διατηρήσετε για 1 έως 2 ώρες στο ψυγείο. Μετά τη μικροβιολογική εξέταση ο γιατρός διαπιστώνει εάν η ουρολοίμωξη οφείλεται ενδεχομένως σε βακτήρια. Εφόσον είναι έτσι, ο γιατρός θα συστήσει για 3 με 5 μέρες κάποιο ειδικό αντιβιοτικό.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.