ΑΥΤΑ είναι τα 5 χαρακτηριστικά των πρωτότοκων παιδιών - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΑ είναι τα 5 χαρακτηριστικά των πρωτότοκων παιδιών

Τα συν και τα πλην! 

> ΠΑΙΔΙ ::
02 Φεβρουαρίου 2016

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ερευνούν κατά πόσον η σειρά γέννησης ενός παιδιού (πρωτότοκο, δευτερότοκο, τριτότοκο) επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία του. Σε ποιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει; Ότι πραγματικά την επηρεάζει, άλλοτε σε μικρότερο κι άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό! Θέλεις να μάθεις ποια είναι τα "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά του πρωτότοκου παιδιού; ΑΥΤΑ! 

1. Είναι πιο έξυπνα: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» αποδεικνύει ότι οι πρωτότοκοι έχουν –κατά μέσο όρο– τρεις βαθμούς υψηλότερο I.Q. από τα άλλα παιδιά της οικογένειας. «Υψηλότερη νοημοσύνη σημαίνει καλύτερη υγεία» υπογραμμίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά που «σκοράρουν» στα τεστ νοημοσύνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου.

2. Είναι πιο επιρρεπή στις αλλεργίες: Στο πλαίσιο μιας ανασκόπησης πενήντα ιατρικών μελετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα και εκζέματα. Η εξήγηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι τα πρωτότοκα είναι συνήθως υπερπροστατευμένα: Στην πλειονότητά τους εκτίθενται ελάχιστα σε ιούς και βακτήρια κατά τη νηπιακή ηλικία. Σε αντίθεση με τα μικρότερα αδέρφια τους, τα οποία αναγκάζονται από νωρίς να δώσουν μάχη με ό,τι «κουβαλούν» τα μεγαλύτερα από το σχολείο στο σπίτι, αναπτύσσοντας πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Τα αγόρια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των όρχεων: Σύμφωνα με έρευνα του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, τα πρωτότοκα αγόρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο των όρχεων. Κι αυτό γιατί, κατά κανόνα, κατά την παραμονή τους στη μήτρα έχουν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.   

4. Είναι πιο δυναμικά: Σύμφωνα με μελέτη του Southern California Child Study Center, ο δυναμισμός και η αυταρχικότητα είναι πιο συχνή στα πρωτότοκα, και κυρίως στα πρωτότοκα κορίτσια. 

5. Έχουν περισσότερο βάρος: Όπως έδειξε νέα έρευνα που διενεργήθηκε από Σουηδούς και Νεοζηλανδούς επιστήμονες, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health", τα πρώτα παιδιά τείνουν να είναι υπέρβαρα, ενώ τα τελευταία πιο αδύνατα.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!