Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

ΑΥΤΑ είναι τα 5 χαρακτηριστικά των πρωτότοκων παιδιών

Τα συν και τα πλην! 


Μαρία Μυλωνά

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ερευνούν κατά πόσον η σειρά γέννησης ενός παιδιού (πρωτότοκο, δευτερότοκο, τριτότοκο) επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία του. Σε ποιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει; Ότι πραγματικά την επηρεάζει, άλλοτε σε μικρότερο κι άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό! Θέλεις να μάθεις ποια είναι τα "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά του πρωτότοκου παιδιού; ΑΥΤΑ! 

1. Είναι πιο έξυπνα: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» αποδεικνύει ότι οι πρωτότοκοι έχουν –κατά μέσο όρο– τρεις βαθμούς υψηλότερο I.Q. από τα άλλα παιδιά της οικογένειας. «Υψηλότερη νοημοσύνη σημαίνει καλύτερη υγεία» υπογραμμίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά που «σκοράρουν» στα τεστ νοημοσύνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου.

2. Είναι πιο επιρρεπή στις αλλεργίες: Στο πλαίσιο μιας ανασκόπησης πενήντα ιατρικών μελετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα και εκζέματα. Η εξήγηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι τα πρωτότοκα είναι συνήθως υπερπροστατευμένα: Στην πλειονότητά τους εκτίθενται ελάχιστα σε ιούς και βακτήρια κατά τη νηπιακή ηλικία. Σε αντίθεση με τα μικρότερα αδέρφια τους, τα οποία αναγκάζονται από νωρίς να δώσουν μάχη με ό,τι «κουβαλούν» τα μεγαλύτερα από το σχολείο στο σπίτι, αναπτύσσοντας πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Τα αγόρια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των όρχεων: Σύμφωνα με έρευνα του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, τα πρωτότοκα αγόρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο των όρχεων. Κι αυτό γιατί, κατά κανόνα, κατά την παραμονή τους στη μήτρα έχουν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.   

4. Είναι πιο δυναμικά: Σύμφωνα με μελέτη του Southern California Child Study Center, ο δυναμισμός και η αυταρχικότητα είναι πιο συχνή στα πρωτότοκα, και κυρίως στα πρωτότοκα κορίτσια. 

5. Έχουν περισσότερο βάρος: Όπως έδειξε νέα έρευνα που διενεργήθηκε από Σουηδούς και Νεοζηλανδούς επιστήμονες, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health", τα πρώτα παιδιά τείνουν να είναι υπέρβαρα, ενώ τα τελευταία πιο αδύνατα.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλα τα χρήσιμα tips για να το κάνετε σωστά.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party