Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

3 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις για τα πέλματα του παιδιού σου

Απαραίτητες γνώσεις για τα πρώτα του βήματα! 


Μαρία Μυλωνά

Το βάδισμα είναι μία τεράστια κατάκτηση και οι γονείς δεν βλέπουν την ώρα που το παιδί τους θα σταθεί όρθιο και θα κάνει τα πρώτα του βήματα! Για να μάθει ένα παιδί να περπατάει υπάρχουν κάποια κινητικά στάδια τα οποία πρέπει πρωτίστως να περάσει, όπως το σύρσιμο, το μπουσούλημα, η καθιστή θέση. Αυτά είναι απαραίτητα γιατί θα το δυναμώσουν και θα το προετοιμάσουν μυοσκελετικά, ώστε να καταφέρει να σταθεί όρθιο και να βαδίσει με ασφάλεια, αναφέρει η Χριστίνα Καλαϊτζή, ειδικός στην Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία.

1. Δεν πρέπει να βιαστείτε να περπατήσετε ένα παιδί, εάν πρώτα αυτό δεν νιώθει έτοιμο. Πολλές φορές οι γονείς πιέζουν το παιδάκι τους να σταθεί όρθιο γιατί νομίζουν ότι «τεμπελιάζει» ή ακόμα το χορεύουν όρθιο από μωρό για να παίξουν μαζί του. Όμως, το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλου αυτού του τύπου τις επιβαρύνσεις. Τα οστά των παιδιών σχηματίζονται μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών.

2. Το πέλμα ενός μωρού αλλάζει σε μέγεθος με πολύ γρήγορους ρυθμούς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής και διαμορφώνεται σχηματικά. Κάθε είδους πίεση ή καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τη μορφολογία και είναι πιθανό να προκαλέσει μόνιμες παραμορφώσεις όταν συνεχίζει να υφίσταται.

3. Είναι σημαντικό να δίνετε τη δυνατότητα στο μωράκι σας, από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του, να ακουμπά, να παίζει με τα ποδαράκια του και να διατείνει τα πέλματα του. Το παπούτσι δεν είναι απαραίτητο εάν το παιδάκι δεν σηκώνεται όρθιο. Τα παπουτσάκια και οι κάλτσες δεν πρέπει να είναι μικρά σε μέγεθος, διότι «συνθλίβουν» τα δακτυλάκια και το πέλμα δεν μπορεί να κινητοποιηθεί σωστά.

Πρέπει οι γονείς να παρατηρούν τα κάτω άκρα των παιδιών τους και αν κάτι φαίνεται να παρεκκλίνει από μία τυπική εικόνα, καλό είναι να συμβουλεύονται έγκαιρα έναν ειδικό.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ