Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Συμβαίνει ΚΑΙ στα βρέφη

6 τρόποι να το ανακουφίσεις! 


Μαρία Μυλωνά

Η αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της και την παρουσία η όχι άλλων συμπτωμάτων. Η ΓΟΠ συνήθως δεν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λεπτομερής ενημέρωση, εκπαίδευση και ο ενθάρρυνση των γονέων αρκούν. Εφόσον η παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή και δημιουργεί προβλήματα, μερικά απλά μέτρα μπορεί να φανούν πολύ βοηθητικά:

1. Συνιστάται η τροποποίηση της θέσης του σώματος του μωρού στον ύπνο (ύπτια ανάρροπη), με ανύψωση του μέρους της κούνιας που τοποθετείται το κεφάλι του μωρού κατά 30 μοίρες. Η πρηνής θέση κατά τον ύπνο ελαττώνει την ΓΟΠ σε σχέση με την ύπτια ή ανάρροπη θέση. Επειδή όμως η πρηνής θέση κατά τον ύπνο έχει συσχετισθεί με αύξηση του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου των βρεφών, δεν συνιστάται στις ηλικίες που ο αιφνίδιος θάνατος των βρεφών εμφανίζει αυξημένη συχνότητα.

2. Μετά το γεύμα κρατάμε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά μας για 20-30 λεπτά.

3. Προσπαθούμε να βάζουμε το μωρό να ρεφτεί στη μέση του γεύματος και στην περίπτωση που αυτό θηλάζει μετά το τέλος της σίτισης από τον ένα μαστό.

4. Δεν πρέπει να περιορίζουμε τα γεύματα του μωρού, γιατί αυτό μπορεί να παρεμποδίσει την αύξησή του. Παρόλα αυτά η χορήγηση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί να ελαττώσει την παλινδρόμηση.

5. Η χρήση ειδικού γάλακτος που περιέχει συστατικά τα οποία το κάνουν πιο παχύρευστο μπορεί να ελαττώσει τον αριθμό των επεισοδίων ΓΟΠ.

6. Παρότι η ΓΟΠ δεν σχετίζεται τις περισσότερες φορές με δυσανεξία στο γάλα αγελάδας, τα συμπτώματα των δύο καταστάσεων μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους. Συνεπώς ο Παιδίατρος μπορεί να συστήσει τη χορήγηση γάλατος με υδρολυμένη πρωτείνη (υποαλλεργικού), για 2-4 εβδομάδες.

Παρότι η ΓΟΠ αντιμετωπίζεται κυρίως με την εφαρμογή συντηρητικών μέτρων, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός σας θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα του μωρού, να επουλωθεί ο βλεννογόνος του οισοφάγου και να προληφθούν μελλοντικές επιπλοκές.

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30