4 λόγοι για να... αρχινίσει το παραμύθι - AllYou.gr

Search

4 λόγοι για να... αρχινίσει το παραμύθι

Ή αλλιώς, πώς το παραμύθι ωφελεί σημαντικά τα παιδιά! 

> ΠΑΙΔΙ ::
20 Φεβρουαρίου 2016

Τρελαίνεται με τα παραμύθια; Υπάρχει όχι ένας αλλά 4 λόγοι για να του κάνεις το χατίρι να του διαβάζεις όσα περισσότερα μπορείς! Ποιοι είναι αυτοί; 

1. Εξάπτει την παιδική φαντασία: Τα παραμύθια έχουν τη δύναμη να παρουσιάζουν με φανταστικό τρόπο κάθε πρόβλημα αλλά και την επίλυσή του, στη μοναδική «γλώσσα» την οποία κατανοεί απόλυτα κάθε μικρό παιδί: αυτή που «μπλέκει» το απίθανο με το πιθανό και το παράλογο με το λογικό. Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά "ταξιδεύουν" σε άλλους κόσμους, ταυτίζονται με τους ήρωες και δημιουργούν εικόνες και χαρακτήρες που επιτρέπουν στην φαντασία τους να... καλπάσει!    

2. Μαθαίνει στο παιδί το «καλό» και το «κακό»: Η μάχη του πρίγκιπα με το δράκο ή του προβάτου με το λύκο προετοιμάζει το παιδί για τους αγώνες που θα κληθεί να δώσει, όταν χάσει την ασφάλεια που απλόχερα του παρέχουν οι γονείς του. Επίσης, παραδίδει ένα "μάθημα ηθικής". Στο τέλος του παραμυθιού χάνει πάντα ο "κακός". Αποτέλεσμα; Στο παιδικό μυαλό, το καλό και το σωστό συνδέονται με την ευτυχία και τη δικαίωση.  

3. Διδάσκει την αλληλεγγύη: Στα περισσότερα παραμύθια, κάποιος συνεργάζεται με τον ήρωα ή την ηρωίδα, καθώς συνήθως αυτοί δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τη μεσολάβηση ή τη συμβουλή κάποιου άλλου, όσο έξυπνοι, πλούσιοι, σπουδαίοι ή δυνατοί κι αν είναι. Μέσα, λοιπόν, από τα παραμύθια, τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς τη σημασία της συνεργασίας, της παροχής βοήθειας και συμπαράστασης προς και από τον πλησίον.  

4. Του δίνουν την ελπίδα: Τα παραμύθια μιλούν έμμεσα στο παιδί για τα προβλήματα που έχει ν’ αντιμετωπίσει –το φόβο, την ανυπακοή, την τιμωρία, την έλλειψη αγάπης, την εγκατάλειψη, το θάνατο, τη μοναξιά– εστιάζοντας, όμως, στο ότι μέσα απ’ όλα αυτά μπορεί να βγει νικητής. Μπορεί να… κινήσει βουνά ή να περάσει μέσα από ένα σκοτεινό δάσος, να αναμετρηθεί με τέρατα, να ξεγελάσει πανούργες μάγισσες, να κατατροπώσει μια άσπλαχνη μητριά και να «τα βάλει» με πονηρά ξωτικά, προκειμένου να ζήσει… ακόμα καλύτερα. 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
BEAUTY TIPS

3+1 τρικ για να κάνεις το δέρμα σου να φαίνεται ξεκούραστο

Mάθε τι πρέπει να κάνεις εκείνες τις ημέρες που η επιδερμίδα χρειάζεται έξτρα προσοχή!
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η έρευνα που πρέπει οπωσδήποτε να έχει υπόψη κάθε τεμπέλα

Οι επιστήμονες έρχονται να δικαιώσουν τους… φυγόπονους και να μιλήσουν με στοιχεία για το δικαίωμα στην τεμπελιά.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!