4 λόγοι για να... αρχινίσει το παραμύθι - AllYou.gr

Search

4 λόγοι για να... αρχινίσει το παραμύθι

Ή αλλιώς, πώς το παραμύθι ωφελεί σημαντικά τα παιδιά! 

> ΠΑΙΔΙ ::
20 Φεβρουαρίου 2016

Τρελαίνεται με τα παραμύθια; Υπάρχει όχι ένας αλλά 4 λόγοι για να του κάνεις το χατίρι να του διαβάζεις όσα περισσότερα μπορείς! Ποιοι είναι αυτοί; 

1. Εξάπτει την παιδική φαντασία: Τα παραμύθια έχουν τη δύναμη να παρουσιάζουν με φανταστικό τρόπο κάθε πρόβλημα αλλά και την επίλυσή του, στη μοναδική «γλώσσα» την οποία κατανοεί απόλυτα κάθε μικρό παιδί: αυτή που «μπλέκει» το απίθανο με το πιθανό και το παράλογο με το λογικό. Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά "ταξιδεύουν" σε άλλους κόσμους, ταυτίζονται με τους ήρωες και δημιουργούν εικόνες και χαρακτήρες που επιτρέπουν στην φαντασία τους να... καλπάσει!    

2. Μαθαίνει στο παιδί το «καλό» και το «κακό»: Η μάχη του πρίγκιπα με το δράκο ή του προβάτου με το λύκο προετοιμάζει το παιδί για τους αγώνες που θα κληθεί να δώσει, όταν χάσει την ασφάλεια που απλόχερα του παρέχουν οι γονείς του. Επίσης, παραδίδει ένα "μάθημα ηθικής". Στο τέλος του παραμυθιού χάνει πάντα ο "κακός". Αποτέλεσμα; Στο παιδικό μυαλό, το καλό και το σωστό συνδέονται με την ευτυχία και τη δικαίωση.  

3. Διδάσκει την αλληλεγγύη: Στα περισσότερα παραμύθια, κάποιος συνεργάζεται με τον ήρωα ή την ηρωίδα, καθώς συνήθως αυτοί δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τη μεσολάβηση ή τη συμβουλή κάποιου άλλου, όσο έξυπνοι, πλούσιοι, σπουδαίοι ή δυνατοί κι αν είναι. Μέσα, λοιπόν, από τα παραμύθια, τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς τη σημασία της συνεργασίας, της παροχής βοήθειας και συμπαράστασης προς και από τον πλησίον.  

4. Του δίνουν την ελπίδα: Τα παραμύθια μιλούν έμμεσα στο παιδί για τα προβλήματα που έχει ν’ αντιμετωπίσει –το φόβο, την ανυπακοή, την τιμωρία, την έλλειψη αγάπης, την εγκατάλειψη, το θάνατο, τη μοναξιά– εστιάζοντας, όμως, στο ότι μέσα απ’ όλα αυτά μπορεί να βγει νικητής. Μπορεί να… κινήσει βουνά ή να περάσει μέσα από ένα σκοτεινό δάσος, να αναμετρηθεί με τέρατα, να ξεγελάσει πανούργες μάγισσες, να κατατροπώσει μια άσπλαχνη μητριά και να «τα βάλει» με πονηρά ξωτικά, προκειμένου να ζήσει… ακόμα καλύτερα. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!