Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 λόγοι για να... αρχινίσει το παραμύθι

Ή αλλιώς, πώς το παραμύθι ωφελεί σημαντικά τα παιδιά! 


Μαρία Μυλωνά

Τρελαίνεται με τα παραμύθια; Υπάρχει όχι ένας αλλά 4 λόγοι για να του κάνεις το χατίρι να του διαβάζεις όσα περισσότερα μπορείς! Ποιοι είναι αυτοί; 

1. Εξάπτει την παιδική φαντασία: Τα παραμύθια έχουν τη δύναμη να παρουσιάζουν με φανταστικό τρόπο κάθε πρόβλημα αλλά και την επίλυσή του, στη μοναδική «γλώσσα» την οποία κατανοεί απόλυτα κάθε μικρό παιδί: αυτή που «μπλέκει» το απίθανο με το πιθανό και το παράλογο με το λογικό. Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά "ταξιδεύουν" σε άλλους κόσμους, ταυτίζονται με τους ήρωες και δημιουργούν εικόνες και χαρακτήρες που επιτρέπουν στην φαντασία τους να... καλπάσει!    

2. Μαθαίνει στο παιδί το «καλό» και το «κακό»: Η μάχη του πρίγκιπα με το δράκο ή του προβάτου με το λύκο προετοιμάζει το παιδί για τους αγώνες που θα κληθεί να δώσει, όταν χάσει την ασφάλεια που απλόχερα του παρέχουν οι γονείς του. Επίσης, παραδίδει ένα "μάθημα ηθικής". Στο τέλος του παραμυθιού χάνει πάντα ο "κακός". Αποτέλεσμα; Στο παιδικό μυαλό, το καλό και το σωστό συνδέονται με την ευτυχία και τη δικαίωση.  

3. Διδάσκει την αλληλεγγύη: Στα περισσότερα παραμύθια, κάποιος συνεργάζεται με τον ήρωα ή την ηρωίδα, καθώς συνήθως αυτοί δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τη μεσολάβηση ή τη συμβουλή κάποιου άλλου, όσο έξυπνοι, πλούσιοι, σπουδαίοι ή δυνατοί κι αν είναι. Μέσα, λοιπόν, από τα παραμύθια, τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς τη σημασία της συνεργασίας, της παροχής βοήθειας και συμπαράστασης προς και από τον πλησίον.  

4. Του δίνουν την ελπίδα: Τα παραμύθια μιλούν έμμεσα στο παιδί για τα προβλήματα που έχει ν’ αντιμετωπίσει –το φόβο, την ανυπακοή, την τιμωρία, την έλλειψη αγάπης, την εγκατάλειψη, το θάνατο, τη μοναξιά– εστιάζοντας, όμως, στο ότι μέσα απ’ όλα αυτά μπορεί να βγει νικητής. Μπορεί να… κινήσει βουνά ή να περάσει μέσα από ένα σκοτεινό δάσος, να αναμετρηθεί με τέρατα, να ξεγελάσει πανούργες μάγισσες, να κατατροπώσει μια άσπλαχνη μητριά και να «τα βάλει» με πονηρά ξωτικά, προκειμένου να ζήσει… ακόμα καλύτερα. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.