Η ερώτηση της ημέρας: "Δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη. Τι μπορεί να φταίει;" - AllYou.gr

Search

Η ερώτηση της ημέρας: "Δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη. Τι μπορεί να φταίει;"

ΕΤΣΙ θα το βοηθήσεις να πάρει ανάσα! 

> ΠΑΙΔΙ ::
26 Φεβρουαρίου 2016

Μήπως τελευταία έχεις αντιληφθεί ότι το παιδί σου παρουσιάζει μέτρια ή έντονη δυσκολία στην προσπάθεια του να αναπνεύσει από τη μύτη; Αν το πρόβλημα δεν είναι παροδικό και δεν οφείλεται σε κάποιο ενδεχόμενο "μπούκωμα", τότε καλό είναι να αναζητήσεις αλλού τους... ενόχους! 

Τις πταίει; 

Η πιο συχνή αιτία που μπορεί να προκαλέσει τη δυσκολία στην ρινική αναπνοή είναι η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κοινώς, τα κρεατάκια). Υπάρχουν από τη γέννηση σε κάθε παιδί, υπερτρέφονται μεταξύ 2 και 5 χρονών, στη συνέχεια προοδευτικά υποστρέφουν και στην εφηβεία συνήθως εξαφανίζονται. Πολλές φορές, όμως, λόγω του αυξημένου μεγέθους τους, φράζουν το πίσω μέρος της μύτης με αποτέλεσμα το παιδί να αναγκάζεται να αναπνέει μόνο με το στόμα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, το παιδί κοιμάται με ανοικτό το στόμα. 

Γιατί μου (από τι) κινδυνεύει;

Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, τα κρεατάκια δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αυτή η  υπερτροφία των αδενοειδών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση υπνικής άπνοιας, ένα σύνδρομο που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του παιδιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, συχνά συνοδεύονται από ωτίτιδες, οξείες ή καταρροϊκές (συλλογή υγρού στο μέσο αυτί).

Και τώρα τι κάνουμε; 

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επισκεφτείς τον παιδίατρο, ιδιαίτερα αν το το παιδί κοιμάται με το στόμα ανοιχτό. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!