Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Η ερώτηση της ημέρας: "Δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη. Τι μπορεί να φταίει;"

ΕΤΣΙ θα το βοηθήσεις να πάρει ανάσα! 


Μαρία Μυλωνά

Μήπως τελευταία έχεις αντιληφθεί ότι το παιδί σου παρουσιάζει μέτρια ή έντονη δυσκολία στην προσπάθεια του να αναπνεύσει από τη μύτη; Αν το πρόβλημα δεν είναι παροδικό και δεν οφείλεται σε κάποιο ενδεχόμενο "μπούκωμα", τότε καλό είναι να αναζητήσεις αλλού τους... ενόχους! 

Τις πταίει; 

Η πιο συχνή αιτία που μπορεί να προκαλέσει τη δυσκολία στην ρινική αναπνοή είναι η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κοινώς, τα κρεατάκια). Υπάρχουν από τη γέννηση σε κάθε παιδί, υπερτρέφονται μεταξύ 2 και 5 χρονών, στη συνέχεια προοδευτικά υποστρέφουν και στην εφηβεία συνήθως εξαφανίζονται. Πολλές φορές, όμως, λόγω του αυξημένου μεγέθους τους, φράζουν το πίσω μέρος της μύτης με αποτέλεσμα το παιδί να αναγκάζεται να αναπνέει μόνο με το στόμα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, το παιδί κοιμάται με ανοικτό το στόμα. 

Γιατί μου (από τι) κινδυνεύει;

Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, τα κρεατάκια δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αυτή η  υπερτροφία των αδενοειδών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση υπνικής άπνοιας, ένα σύνδρομο που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του παιδιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, συχνά συνοδεύονται από ωτίτιδες, οξείες ή καταρροϊκές (συλλογή υγρού στο μέσο αυτί).

Και τώρα τι κάνουμε; 

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επισκεφτείς τον παιδίατρο, ιδιαίτερα αν το το παιδί κοιμάται με το στόμα ανοιχτό. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.